11.04.2013

Загальні питання із заповнення. Якщо зарплата не виплачена у строк, установлений колективним договором

Відповідь на запитання

Якщо зарплата не виплачена у строк, установлений колективним договором

 

Згідно з положеннями колективного договору заробітна плата на підприємстві виплачується двічі на місяць 7 і 22 числа. Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Оскільки 7 квітня 2013 року є вихідним днем, то заробітна плата за березень 2013 року мала бути виплачена працівникам напередодні, тобто 5 квітня 2013 року. Проте у зв’язку з відсутністю грошових коштів на поточному рахунку підприємства, зарплату у зазначений строк виплачено не було, і чи буде її виплачено у квітні 2013 року, не відомо. Як у цьому випадку заповнити графи 3а, 3, 4а і 4 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року?

(м. Київ)

 

Згідно з положеннями Порядку № 1020 при заповненні табличної частини Податкового розрахунку за формою № 1ДФ податковий агент указує щодо кожної фізичної особи:

— у графі 3а «Сума виплаченого доходу» — нараховані за звітний квартал доходи відповідно до довідника ознак доходів, наведеного в додатку до Порядку № 1020. Причому в цій графі слід указувати всі нараховані фізичній особі у звітному кварталі доходи, незалежно від того, виплачені вони чи ні. Нараховані доходи відображаються без вирахування податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та суми податкової соціальної пільги за її наявності;

— у графі 3 «Сума виплаченого доходу» — суму фактично виплачених у звітному кварталі доходів платнику податків податковим агентом. При цьому в абзаці другому п. 3.3 Порядку № 1020 зазначено, що «заробітна плата, що виплачується в установлені строки в наступному місяці, має бути відображена в податковому розрахунку за той період, до якого входить попередній місяць, за який заробітна плата була нарахована»;

— у графі 4а «Сума нарахованого податку» — суму ПДФО, нарахованого та утриманого з доходу фізособи;

— у графі 4 «Сума перерахованого податку» — фактичну суму перерахованого до бюджету ПДФО.

Таким чином, у разі повної та своєчасної (у встановлені строки) виплати зарплати збігатимуться значення граф 3а і 3 та значення граф 4а і 4 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Причому, на нашу думку, під установленими строками слід розуміти строки виплати зарплати, указані у ст. 115 КЗпП. Ця стаття зобов’язує роботодавців виплачувати працівникам заробітну плату регулярно в робочі дні у строки, установлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, і не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітну плату має бути виплачено напередодні. Тобто, на наш погляд, тільки при дотриманні роботодавцем строків виплати зарплати, установлених на підприємстві, можна говорити про виплату зарплати в установлені строки, про які йдеться в абзаці другому п. 3.3 Порядку № 1020. Наприклад, якщо згідно з колективним договором зарплата за другу половину місяця має виплачуватися на підприємстві 7 числа місяця, наступного за місяцем нарахування, то своєчасною (з дотриманням установлених строків) вважатиметься виплата зарплати за січень 2013 року — не пізніше 7 лютого 2013 року, за лютий 2013 року — не пізніше 7 березня 2013 року, за березень 2013 року — не пізніше 5 квітня 2013 року. Якщо ж зарплата виплачується пізніше встановленої дати, рівність граф 3а і 3 дотримуватися не повинна, навіть у разі, якщо зарплату, нараховану за останній місяць звітного кварталу, було виплачено до кінця наступного місяця.

Проте в податківців із цього питання інша, лояльніша думка (див. лист ДПСУ від 24.05.2011 р. № 9649/6/17-0215). Із їх роз’яснень випливає, що своєчасною є виплата зарплати за поточний місяць у наступному. Цей висновок, найімовірніше, ґрунтується на прикладі, наведеному в п. 3.3 Порядку № 1020, згідно з яким «до податкового розрахунку за I квартал входить заробітна плата за січень, нарахована в січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована в лютому та виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні)».

Такий підхід до визначення своєчасності виплати зарплати, з одного боку, «на руку» податковим агентам, оскільки спрощує заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Адже навіть у разі виплати зарплати з порушенням строків, установлених на підприємстві, але до кінця місяця, наступного за звітним кварталом, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ будуть збігатися значення граф 3а і 3, а також значення граф 4а і 4. Тобто не потрібно буде «дробити» місячну суму зарплати. Але з іншого боку, опинившись у ситуації, коли зарплата за останній місяць звітного кварталу не виплачена в строки, установлені на підприємстві, але є ймовірність того, що її буде виплачено в місяці, наступному за звітним кварталом, бухгалтер вимушений чекати таку виплату та формувати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за звітний квартал уже після того, як працівники отримають зарплату, або ж, якщо зарплату так і не було виплачено, — формувати Податковий розрахунок після закінчення місяця, наступного за звітним кварталом.

Як бачимо, положення п. 3.3 Порядку № 1020 допускають подвійне тлумачення порядку заповнення графи 3 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Тому говорити про те, що платники податків, які підтримали наш варіант заповнення цієї графи, допустили помилку в заповненні Податкового розрахунку, неправомірно. Додатковим аргументом тут може бути п.п. 4.1.4 ПКУ, що закріплює презумпцію правомірності рішень платника податків у випадках, коли законодавство допускає суперечливе тлумачення своїх норм.

Повертаючись до запитання читача, зазначимо таке. Якщо підприємство вирішить не спорити з податківцями та дотримуватися їх позиції, то йому варто не квапитися з поданням Податкового розрахунку за 1 квартал 2013 року. Якщо зарплату за березень 2013 року все-таки буде виплачено у квітні 2013 року, підприємству необхідно буде заповнити та подати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ, де збігаються значення граф 3а і 3, а також граф 4а і 4 щодо доходу у вигляді зарплати. Якщо ж березневу зарплату так і не буде виплачено у квітні 2013 року, то відповідність граф 3а і 3, 4а і 4 не буде дотримано. Якщо ж Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року вже подано зі значеннями у графах 3а і 3, 4а і 4, що не збігаються, але зарплату за березень 2013 року було виплачено у квітні 2013 року, не варто забувати про те, що податковий агент може до закінчення граничного строку подання Податкового розрахунку* подати «Новий звітний» Податковий розрахунок. У цьому розрахунку необхідно буде вилучити рядки з даними у графах 3а і 3 та графах 4а і 4, по доходу у вигляді зарплати, що не збігаються (у графі 9 проставити значення «1»), та ввести рядки з однаковими значеннями у зазначених графах, указавши у графі 9 таких рядків значення «0». Зауважимо: у разі подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з відміткою «Новий звітний» до закінчення граничного строку його подання до підприємства жодні фінансові санкції не застосовуватимуться.

 

Марія Соломіна, економіст-аналітик

 

* Нагадаємо: згідно з п. 2.1 Порядку № 1020 Податковий розрахунок за формою № 1ДФ подається окремо за кожен квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.