11.04.2013

Окремі виплати фізособам. Відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ поворотної фінансової допомоги, виданої підприємцю

Відповідь на запитання

Відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ поворотної фінансової допомоги, виданої підприємцю

 

Підприємство видало підприємцю, який працює на загальній системі оподаткування, поворотну фінансову допомогу. З якою ознакою доходу слід відобразити суму такої допомоги в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

(м. Запоріжжя )

 

Насамперед слід розібратися, яким доходом є для підприємця поворотна фінансова допомога: підприємницьким чи непідприємницьким. Від цього залежить, з якою ознакою необхідно його відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Доходи фізичних осіб — підприємців, отримані протягом календарного року від здійснення господарської діяльності, підлягають оподаткуванню за правилами, установленими ст. 176 ПКУ. Якщо фізична особа — підприємець отримує доходи інші, ніж від здійснення підприємницької діяльності, у межах обраних нею видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, установленими ПКУ для платників податків — фізичних осіб (п. 177.6 ПКУ).

Відповідно до п.п. 14.1.257 ПКУ поворотна фінансова допомога — це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів чи надання інших видів компенсації у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

У зв’язку з тим, що поворотна фінансова допомога, отримана фізичною особою — підприємцем відповідно до умов договору, підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, протягом дії договору сума такої допомоги не включається до складу доходу підприємця. Аналогічні роз’яснення надано в консультації податківців, розміщеній у ЄБПЗ у підкатегорії 180.03.

Таким чином, при видачі поворотної фіндопомоги підприємцю слід керуватися загальними правилами, установленими для оподаткування доходів фізосіб. Згідно з п.п. 165.1.29 ПКУ основна сума кредиту, отримана платником податку (протягом строку дії договору), не включається до його загального оподатковуваного доходу. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму поворотної фінансової допомоги, виданої фізособі, слід відобразити з ознакою «153». Це підтверджують податківці в консультації, розміщеній у ЄБПЗ у підкатегорії 160.26.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик