12.08.2013

Новини законодавства. Як відображати у звітності допомогу по вагітності та пологах, що обкладається ЄСВ

Новини від 22.07.2013 р. № 12-1

Як відображати у звітності допомогу по вагітності та пологах, що обкладається ЄСВ

 

Нагадаємо, що з 1 липня 2013 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 р. № 231-VII. Цим Законом допомогу по вагітності та пологах уключено до бази нарахування та утримання єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ). Текст Закону з коментарем опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 48, с. 4.

У зв’язку з цим Правління Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) внесло зміни до:

1) Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5 (постановою ПФУ від 17.07.2013 р. № 11-1);

2) Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2) (постановою ПФУ від 22.07.2013 р. № 12-1).

Оскільки наближається граничний строк подання звітності з ЄСВ (додаток 4 до Порядку № 22-2) за липень (20 серпня 2013 року), проінформуємо вас про зміни, унесені до Порядку № 22-2.

Змінено таблицю 1 додатка 4: з’явилися нові рядки для відображення суми допомоги по вагітності та пологах, нарахованої у звітному місяці, а також для відображення сум нарахованого та утриманого ЄСВ.

Як і раніше, у таблиці 5 додатка 4 потрібно буде показувати дати початку та закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (категорія особи — 5). Крім того, після внесення змін у таблиці 5 слід відображати дати початку та закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років (категорія особи — 6).

У таблиці 6 додатка 4 допомога по вагітності та пологах відображатиметься за аналогією з лікарняними. Зауважимо: різниця полягає в тому, що лікарняні нараховуються та відповідно відображаються після закінчення періоду тимчасової непрацездатності, а допомога по вагітності та пологах нараховується та відповідно відображається «наперед» за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У Таблиці відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок ЄСВ з’явилися нові коди для категорій застрахованих осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й одержують допомогу (відповідний код категорії застрахованої особи вказується у графі 9). Інформацію про такі коди наведемо в таблиці.

 

Категорія працівників

Код категорії застрахованої особи

Ставка ЄСВ до доходу у вигляді допомоги по вагітності та пологах

нарахування

утримання

Працівниці, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та одержують допомогу по вагітності та пологах

42

33,2 %

2 %

Працівниці — інваліди підприємств, установ, організацій, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та одержують допомогу по вагітності та пологах

43

8,41 %

Працівниці, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та одержують допомогу по вагітності та пологах, що працюють на підприємствах всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариствах УТОГ і УТОС, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, та за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів дорівнює не менше 25 %

44

5,3 %

Працівниці-інваліди, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та одержують допомогу по вагітності та пологах, що працюють на підприємствах та в організаціях громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, та за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів дорівнює не менше 25 % суми витрат на оплату праці

45

5,5 %

 

Нараховану суму допомоги по вагітності та пологах у таблиці 6 додатка 4 необхідно відображати окремими рядками за кожний місяць, на який припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. При цьому суму допомоги по вагітності та пологах слід розподіляти пропорційно календарним дням, що припадають на місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Постанови від 17.07.2013 р. № 11-1 та від 22.07.2013 р. № 12-1 наберуть чинності із дня офіційного опублікування. На день підготовки номера ці документи ще не опубліковано.