22.08.2013

Пошта редакції. Навчаємо співробітників: що з «податковими» витратами на проїзд і наймання житла

Відповідь на запитання

Навчаємо співробітників: що з «податковими» витратами на проїзд і наймання житла

 

Наш завод направив на навчання до м. Києва співробітників випробувальної лабораторії. Чи правомірно в такому разі відносити до податкового обліку разом із витратами на навчання також витрати на проїзд співробітників до місця навчання і назад та наймання житла?

м. Львів

 

Крім витрат на оплату навчання своїх працівників, підприємство несе витрати на реалізацію державних гарантій учнів згідно з трудовим законодавством.

Так, відповідно до ст.122 КЗпП держава гарантує працівникові, який направляється підприємством на курси підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, збереження місця роботи (посади) і здійснення виплат, передбачених законодавством.

Перелік таких виплат наведено в п.1 Постанови № 695, згідно з яким для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання іншим професіям з відривом від виробництва, встановлюються такі мінімальні державні гарантії:

збереження середньої заробітної плати за місцем роботи на час навчання;

оплата вартості проїзду до місця навчання і назад;

виплата добових за кожен день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень;

відшкодування витрат, пов’язаних з найманням житлового приміщення. На час навчання працівники забезпечуються гуртожитком готельного типу. У разі відсутності гуртожитку відшкодування витрат, пов’язаних із найманням житлового приміщення, здійснюється в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень.

Виплати , передбачені постановою № 695, відносяться в податковому обліку підприємства до складу витрат при дотриманні таких двох умов:

1. Дотримано всі необхідні вимоги для включення до податкових витрат згідно з п.п. 140.1.3 ПКУ основної частини витрат — оплати за договором з навчальним закладом на навчання співробітника.

2. Витрати, що відшкодовуються згідно з Постановою № 695, підтверджено відповідними первинними документами, оформленими згідно з вимогами чинного законодавства.

Такі виплати і відшкодування витрат співробітника, що навчається, відображаються в рядку 06.4.39 Додатка ІВ декларації з прибутку (або в рядках 05.1, 06.1, 06.2, якщо підприємство враховує витрати за напрямками витрат, залежно від місця роботи співробітника, що навчається).

Аналогічної думки дотримуються на сьогодні й податківці в консультації підкатегорії 102.07.04 ЄБПЗ на сайті Міндоходів, роз’яснюючи, що витрати, передбачені Постановою № 695, може бути віднесено до складу витрат на навчання на підставі п.п. 140.1.3 ПКУ. Хоча, на наш погляд, коректніше в такому разі було б говорити про положення п. 142.2 ПКУ, що дозволяє підприємству включати до складу податкових витрат обов’язкові компенсаційні виплати працівникам, передбачені законодавством.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик