19.12.2013

Ви нам писали. Операція з металобрухтом не впливає на ЧВ

Стаття

Операція з металобрухтом не впливає на ЧВ

На продовження теми розглянемо актуальне запитання, що цікавить багатьох наших читачів. Поліграфічне підприємство (здійснює як оподатковувані, так і не оподатковувані ПДВ операції) у поточному році оновило устаткування. Застаріле устаткування було списане та реалізоване як металобрухт. Чи слід ураховувати обсяги постачання металобрухту при обчисленні частки використання придбаних товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях у цілях річного перерахунку ПДВ за підсумками поточного року?

Наталія Адамович, податковий експерт

Що приготовано для металобрухту?

Згідно з п. 199.6 ПКУ при проведенні платником ПДВ операцій із постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, що утворилися у платника податків унаслідок переробки на виробництві, будівництві, при ліквідації основних засобів тощо, правила ст. 199 ПКУ не застосовуються. Майте на увазі, постачання металобрухту до 01.01.2014 року підпадають під пільги — звільняються від обкладення ПДВ (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Виходить, постачання «власного» металобрухту виведене з-під дії загальних правил ст. 199 ПКУ в частині:

1) розподілу «вхідного» ПДВ;

2) подальшого його перерахунку за результатами року.

Тому такі постачання, здійснені протягом поточного року, не повинні брати участь при розрахунку частки використання придбаних товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (при розрахунку ЧВ) у цілях річного перерахунку ПДВ за підсумками поточного року.

Але є одна неув’язка. Оскільки операції постачання металобрухту звільнені від обкладення ПДВ, то це вимагає від платника ПДВ при їх здійсненні:

— виписати податкову накладну, в розділі III у графі 11 якої необхідно зробити позначку «Без ПДВ» із посиланням на «п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ», що «звільняє» від оподаткування;

— у декларації з ПДВ ці пільгові операції відоб­разити в рядку 5 з відповідною розшифровкою відомостей про ПДВ-пільгу в таблиці 3 додатка Д6, що подається до цього рядка.

І якщо надалі врахувати такі пільгові «металобрухтні» операції в загальному обсязі постачання (рядок 5 декларації входить до підсумку рядка 6, дані якого враховуються при розрахунку «частки використання» — ЧВ, див. рядки 1 — 3.3 таблиці 1 додатка Д7), то при розрахунку отримаємо перекручення показника частки використання (ЧВ). А це в цьому випадку призведе до заниження податкового кредиту, у чому ви переконаєтеся далі.

Як учинити з металобрухтом?

Почнемо з головного.

Металобрухтні постачання потрібно виключити з розрахунку ЧВ

Адже у п. 199.6 ПКУ чітко вказано, що норми ст. 199 цього Кодексу до постачання «власного» металобрухту не застосовуються.

Для цього в підприємства, яке здійснює постачання власного металобрухту, зокрема, отриманого шляхом ліквідації та розібрання виведених з експлуатації основних засобів, такі «металобрухтні» постачання не повинні потрапити до загального обсягу постачання для розрахунку ЧВ (до графи 4 таблиці 1 додатка 7).

Покажемо на прикладі, як постачання металобрухту, здійснені підприємством протягом року при ліквідації основних засобів, «деформуватимуть» показник ЧВ, якщо такі постачання врахувати в розрахунку ЧВ.

Приклад. Протягом року у зв’язку з ліквідацією застарілого устаткування підприємство здійснило постачання металобрухту. За підсумками року загальний обсяг постачання за 2013 рік у підприємства становив 200000 грн., із них:

обсяг оподатковуваних операцій (постачання блокнотів) — 120000 грн.;

— обсяг неоподатковуваних операцій (постачання учнівських зошитів — звільнені від обкладення ПДВ згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ) — 30000 грн.;

— обсяг постачання власного металобрухту протягом року (звільнено від ПДВ) — 50000 грн.

Покажемо, як постачання металобрухту, здійснені підприємством протягом року, «деформують» показник ЧВ із таблиці 1 додатка 7.

Операції з металобрухтом при розрахунку ЧВ

Найменування показника

Якщо при розрахунку ЧВ операції з продажу металобрухту

ураховуються

не враховуються

Загальний обсяг постачання (сума значень рядків 6, 8.1, 8.1.1 колонки А декларацій та всіх УР), грн.

200000

150000

Оподатковувані операції (сума значень рядків 1, 2.1, 2.2, 8.1, 8.1.1 колонки А та всіх УР), грн.

120000

120000

ЧВ (оподатковувані операції х 100 % : загальний обсяг постачання) %

60,00

80,00

 

Як бачимо, хоча постачання металобрухту й є неоподатковуваною операцією, водночас підприємство для уникнення порушення дисбалансу при перерахунку ЧВ (її заниження), спираючись на норми п. 199.6 ПКУ, постачання власного металобрухту в загальному обсязі постачання враховувати не повинне.

При цьому головною умовою для застосування цього звільнення буде наявність документальних доказів того, що відходи/брухт є продуктом переробки товарів підприємства або стосовно нашого випадку — основних засобів (детальніше про документальне оформлення див. матеріал «Металобрухт на підприємстві: облікові особливості» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 68, с. 32). Причому не має значення, коли ці об’єкти утворилися (у тому числі до 01.01.2011 р.).

 

висновки



 
 
  • Щодо операцій з постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, що утворилися у платника податків, правила ст. 199 ПКУ не застосовуються.

  • Якщо при річному перерахунку ЧВ урахувати пільгові «металобрухтні» операції в загальному обсязі постачання, то матимемо перекручення показника ЧВ (заниження податкового кредиту).

  • Щоб уникнути перекручення ЧВ (заниження податкового кредиту з ПДВ), обсяги «металобрухтного» постачання не повинні потрапити до загального обсягу постачання за графою 4 таблиці 1 додатка 7.