19.12.2013

Пошта редакції. Якщо основні засоби з «розподілюваним» ПДВ ліквідовані раніше 3-річного строку

Відповідь на запитання

«необоротні» ПДВ-перерахунки

Якщо основні засоби з «розподілюваним» ПДВ ліквідовані раніше 3-річного строку

Підприємство у 2012 році придбало об’єкт основних засобів для одночасного використання в оподатковуваній і неоподатковуваній діяльності. При придбанні було розподілено «вхідний» ПДВ, а за підсумками 2012 року об’єкт узяв участь у «річному» (грудневому) перерахунку ПДВ. Проте в поточному 2013 році внаслідок аварії об’єкт довелося ліквідувати. Як підприємству бути з річними перерахунками ПДВ? Чи потрібно продовжувати перераховувати ПДВ за таким об’єктом і далі після ліквідації — за підсумками одного, двох і трьох років (тобто у 2013, 2014 і 2015 роках), наступних за роком початку його використання?

(м. Севастополь)

 

Отже, розподіливши за придбаним необоротним об’єктом «вхідний» ПДВ, а після (за підсумками року) перерахувавши його при «загальному» річному (грудневому) перерахунку, підприємство вчинило правильно. Проте на цьому «пригоди» з необоротними активами не закінчуються. Адже ПДВ-перерахунок за ними проводиться і далі. А тому перерахувати «необоротний» ПДВ платникові податків також потрібно буде і за підсумками одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком, у якому такі об’єкти почали використовуватися (введені в експлуатацію) (абзац другий п. 199.4 ПКУ).

Отже, необоротні активи «подвійного призначення» повинні брати участь у перерахунку кілька разів. Тобто після «загального» річного перерахунку (що проводиться в році придбання об’єкта) ще три рази — за підсумками 1, 2 і 3 наступних календарних років. Причому для відображення їх результатів у додатку Д7 до декларації з ПДВ призначена своя «необоротна» таблиця 3.

Однак як бути, якщо об’єкти вибувають «достроково» — до спливання 3 календарних років із року початку використання? На жаль, у ПКУ така ситуація не обумовлюється. Нічого не зазначають щодо неї наразі і податківці. Хоча в минулі часи в контролерів була цікава консультація із цього приводу (яка на сьогодні, щоправда, уже значиться в підкатегорії 101.17 БЗ як така, що діє «до 01.07.2012 р.»). Нагадаємо: тоді під колишній (і тепер уже застарілий) порядок «необоротного» перерахунку ПДВ (детальніше про який див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 23, с. 17) на запитання про те, як бути, якщо необоротні активи продані до спливання 36 місяців, податківці роз’яснювали, що ПДВ-перерахунок за ними проводиться в періо­ді продажу. І про подальші «річні» перерахунки ПДВ за ними вже нічого не говорили. І хай з того моменту правила «необоротного» перерахунку змінилися (детальне про них див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 102, с. 21, а також на с. 9), ідею (скориговану «під» сьогоднішні правила — що ЧВ перераховують по «останній» рік вибуття) варто взяти на озброєння та керуватися нею й у наші дні.

А тому вважаємо, що необоротні об’єкти, які вибувають, востаннє повинні включатися до річного (грудневого) перерахунку в році вибуття. Адже в такому році вони ще використовувалися за подвійним призначенням — і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності одночасно. А отже, є всі підстави включити їх до річного перерахунку з ПДВ.

А от у подальших роках, на наш погляд, перераховувати ПДВ за об’єктами, яких уже немає у платника податків, — безпідставно. Адже фактичне використання таких об’єктів у діяльності платника податків закінчилося. Тому вважаємо, що в інших роках, наступних за роком вибуття, у річних перерахунках такі необоротні об’єкти брати участь у платника податків не повинні. А отже, після року вибуття об’єкта перерахунок ПДВ за об’єктом має закінчитися.

Так, повертаючись до поставленого запитання, вийде, що востаннє платник податків уключить ліквідований об’єкт до річного перерахунку в році вибуття, тобто при проведенні за підсумками 2013 року грудневого перерахунку ПДВ (за підсумками одного календарного року, наступного за роком початку використання об’єкта, з відображенням його результатів у рядку 1 таблиці 3 додатка Д7). А от надалі, у річних перерахунках 2014 і 2015 років (за підсумками двох і трьох календарних років) такий об’єкт вже не візьме участі.

І для порівняння інший приклад. Якби об’єкт ліквідовувався, скажімо, у 2014 році, то він тоді б узяв участь у двох «необоротних» перерахунках: відповідно за підсумками 2013 року (тобто одного календарного року, наступного за роком початку його використання) і за підсумками 2014 року (за підсумками двох календарних років, наступних за роком початку його використання). А от у третьому річному перерахунку за підсумками 2015 року він би участі не брав.

І наостанок про всяк випадок ще одне нагадування: від нарахування ПДВ-зобов’язань при ліквідації об’єктів основних засобів рятує абзац другий п. 189.9 ПКУ. Отже, при дотриманні зазначених у ньому умов (належному документальному оформленні ліквідації) нараховувати податкові зобов’язання при ліквідації основних засобів платнику податків не потрібно (детальніше про всі нюанси ліквідації читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 94, с. 19).

 

 Людмила Солошенко, податковий експерт