19.12.2013

Пошта редакції. Необоротні активи у постачальників зерна: які з них не беруть участі в перерахунку?

Відповідь на запитання

Необоротні активи у постачальників зерна: які з них не беруть участі в перерахунку?

Підприємство разом з оподатковуваними операціями здійснює й пільгові операції за п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Чи повинне таке підприємство розподіляти вхідний ПДВ за придбаними необоротними активами й надалі проводити перерахунок частки використання необоротних активів згідно з нормами п. 199.4 ПКУ: за допомогою «загального» перерахунку, а також «необоротних» перерахунків, що проводяться за підсумками одного, двох і трьох років після введення таких об’єктів в експлуатацію?

(м. Харків)

 

Одразу зазначимо: усе залежить від періоду придбання об’єкта основних засобів. Розберемося, чому так.

До 1 січня 2014 року від обкладення ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД, крім (п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ):

першого постачання таких зернових і технічних культур сільськогосподарськими підприємствами — виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств — виробників;

постачання таких зернових і технічних культур Аграрним фондом у разі їх придбання з ПДВ.

Від обкладення ПДВ звільняються й операції з вивезення в митному режимі експорту зернових товарних позицій 1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД.

З 01.07.2012 р. завдяки змінам, унесеним Законом № 4834, п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено абзацом третім, у якому зазначено, що при формуванні податкового кредиту за придбаними та/або виготовленими необоротними активами, які одночасно використовуються в оподатковуваних і пільгових «зернових» операціях, норми ст. 199 ПКУ не застосовуються. Сплачені (нараховані) суми податку на додану вартість за такими необоротними активами включаються до податкового кредиту.

Тому з 01.07.2012 р. весь сплачений (нарахований) «вхідний» ПДВ за необоротними активами, які одночасно використовуються в оподатковуваних і пільгових «зернових» операціях, уключається до податкового кредиту в повній сумі, без будь-якого розподілу.

Що стосується «вхідного» ПДВ за необоротними активами, виготовленими або придбаними для одночасного використання в оподатковуваних і пільгових «зернових» операціях до 01.07.2012 р., то вважаємо, що норми ст. 199 ПКУ поширюватимуться на них у загальному порядку, що, відповідно, вимагатиме від підприємства враховувати їх при проведенні річного перерахунку ПДВ згідно з правилами, встановленими п. 199.4 ПКУ, тобто:

наприкінці року придбання — в «загальному» перерахунку;

наприкінці одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком, в якому вони почали використовуватися (введені в експлуатацію), — у «необоротних» перерахунках.

Причому майте на увазі: перераховувати податковий кредит за необоротними активами, які не потрапили під звільнення, доведеться, навіть якщо платник ПДВ уже не здійснює неоподатковувані операції (це особливо актуально у зв’язку з тим, що «зернова» пільга діє до 1 січня 2014 року). На цьому наполягають і фахівці Міндоходів (детальніше див. на с. 20 цього номера).

Так, наприклад, постачальник зерна — платник ПДВ у березні 2012 року придбав об’єкт основних засобів для одночасного використання в оподатковуваних і пільгових «зернових» операціях. У тому ж періоді ввів його в експлуатацію. За результатами 2012 року цей об’єкт основних засобів мав взяти участь у «загальному» перерахунку податкового кредиту за підсумками 2012 року.

Далі у грудні 2013 року об’єкт основних засобів візьме участь у «необоротному» перерахунку податкового кредиту за результатами одного року.

І хоча з 01.01.2014 р. пільгових (неоподатковуваних операцій) у платника ПДВ при продажу зерна вже не буде*, «необоротні» перерахунки за придбаним «подвійним» об’єктом основних засобів доведеться ще здійснити:

— у грудні 2014 року — за результатами двох років;

— у грудні 2015 року — за результатами трьох років.

 

Дзюба Наталія, податковий експерт

 

* Якщо, звісно, законодавець не продовжить для постачальників зерна цю пільгу.