02.12.2013

Як відкоригувати ПЗ/ПК у разі зміни суми компенсації або повернення авансу

Лист від 26.09.2013 р. № 11981/6/99-99-19-04-02-15

ПДВ

Як відкоригувати ПЗ/ПК у разі зміни суми компенсації або повернення авансу

Лист Міністерства доходів і зборів України від 26.09.2013 р. № 11981/6/99-99-19-04-02-15

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <…> щодо окремих питань заповнення розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних, направлений на розгляд Міністерства листом Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики <…>, і повідомляє.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 розділу V Податкового кодексу України (далі — Кодекс), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

А) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок коригування податку;

Б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг (підпункт 192.1.1 пункту 192.1 статті 192 розділу V Кодексу).

Згідно з пунктом 18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379 <…> (далі — Порядок № 1379), у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до статті 192 розділу V Кодексу постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — розрахунок) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Відповідно до встановленої форми розрахунку покупець при його отриманні має засвідчити факт такого отримання, а саме зазначити на примірнику розрахунку продавця дату отримання розрахунку та засвідчити підписом. Таким чином, дата підпису розрахунку має відповідати даті його отримання.

У разі зміни податкових зобов’язань продавця у зв’язку з поверненням ним покупцю коштів за товари/послуги або повернення товарів покупцем розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної виписується в день повернення (коштів або товарів) незалежно від того, чи здійснювалася така операція у тому самому звітному періоді, в якому відбулося постачання товарів (отримання коштів) та було виписано податкову накладну, чи в іншому періоді.

Враховуючи наведене, при здійсненні пере­рахунку у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача повинні бути відкориговані одночасно в тому звітному періоді, на який припадає дата отримання та підписання отримувачем розрахунку.

Якщо покупець відмовляється підписувати розрахунок коригування та відкоригувати свій податковий кредит, то законодавчі підстави для коригування податкових зобов’язань у постачальника відсутні. При цьому статтею 188 глави 20 розділу IV Господарського кодексу України визначено, що у разі, якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


ПДВ-коригування — тільки в періоді підписання РК покупцем: податківці наполягають

 

У листі, що коментується, податківці доходять таких «цікавих» висновків:

ПДВ-коригування (податкових зобов’язань продавцем та податкового кредиту покупцем) проводиться сторонами одночасно в періоді отримання та підписання розрахунку коригування (РК) покупцем;

— якщо покупець не хоче коригувати податковий кредит і від підпису в РК відмовляється, то в «заручниках» опиняється і сам продавець — він не має права на коригування своїх податкових зобов’язань.

Звісно, такої позиції податківці дотримуються, коли справа стосується зменшення ПДВ-зобов’язань. Тоді як у протилежній ситуа­ції з донарахуванням ПДВ податківці на місцях зазвичай, навпаки, вимагають збільшення податкових зобов’язань від продавця вже в періоді складання розрахунку коригування.

Утім, новиною все це не назвеш. Адже аналогічні роз’яснення в податківців траплялися і раніше (див. наприклад, «докодексну» консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 14, с. 30, а також роз’яснення в підкатегоріях 101.23 і 101.07 Бази знань, розміщеної на сайті Міндоходів).

Однак, чесно кажучи, з «коригувальної» ст. 192 ПКУ такі висновки зовсім не випливають. Навпаки, у ній чітко зазначено: сторони проводять ПДВ-коригування за результатами того періоду, в якому відбулася подія, що потребує перерахунку ПДВ (тобто повернення товарів, передоплати; перегляд цін у бік зменшення або збільшення; зміна обсягів постачання тощо). Причому насправді за продавцем у ст. 192 ПКУ закріплено обов’язок — спершу відкоригувати (зменшити/збільшити) податкові зобов’язання з ПДВ і тільки після цього надіслати покупцю складений розрахунок коригування. У схожій ситуації перебуває й покупець. Йому ст. 192 ПКУ наказує також уже в періоді перерахунку переглянути податковий кредит з ПДВ.

До того ж сама ст. 192 ПКУ взагалі не встановлює зв’язку (!) між коригуванням ПДВ (у будь-який бік) та датою отримання (підписання) покупцем розрахунку коригування. Головне для продавця — це скласти та надіслати такий розрахунок покупцю. І аж ніяк ст. 192 ПКУ не забороняє коригувати продавцю свої податкові зобов’язання, якщо покупець не бажає отримувати РК і від його підпису відмовляється.

До того ж, якщо заглянути при цьому до форми самого РК, побачимо: він також вимагає від продавця включати проведене коригування до Реєстру поточного періоду (див. у РК після табличної частини застереження «Суми ПДВ, які скориговані у зв’язку із зміною кількісних чи вартісних показників, що зазначені в цьому розрахунку, визначені правильно, включені відповідно до податкового зобов’язання з одночасним відображенням у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних»). Отже, позиція податківців навряд чи є обґрунтованою.

До речі, цікаво, що у протилежній ситуації (коли продавець виписувати РК відмовляється) податківці вже: (1) не ставлять коригування податкового кредиту покупцем в залежність від коригування податкових зобов’язань продавцем та (2) вимагають від покупця відкоригувати податковий кредит уже в періоді перерахунку, не чекаючи отримання розрахунку коригування (роз’яснення з підкатегорії 101.07 Бази знань).

Що маємо у підсумку? Таку думку податківців візьміть на замітку. І якщо спори з перевіряючими вам не потрібні, то продавцю та покупцю, владнавши всі «перерахункові» деталі, краще провести коригування ПДВ з РК, що його підтверджує, в одному періоді. А якщо з чийогось боку сталася затримка, то контрагенту варто ПДВ відкоригувати самостійно (зменшити/збільшити — залежно від ситуації). Адже в цьому випадку будуть дотримані умови «коригувальної» ст. 192 ПКУ. Хоча, звісно, сподіваємося, що з контрагентами вам пощастить і завжди вийде домовитися.

 

Людмила Солошенко