12.12.2013

Пошта редакції. Ми їдемо, їдемо, їдемо... на екскурсію безоплатно! А чи так вже безоплатно?!

Відповідь на запитання

Ми їдемо, їдемо, їдемо… на екскурсію безоплатно! А чи так вже безоплатно?!

Профком, що діє на нашому підприємстві, організував для членів профспілки — працівників підприємства передноворічну екскурсію. Вартість екскурсії члени профспілки оплачували самостійно, а от транспорт (2 автобуси, які довезли працівників до місця екскурсії і назад) оплатив профком. Чи є способи уникнути ПДФО в цьому випадку?

(м. Черкаси)

Ну звісно ж є! Адже хто шукає, той може навіть і знайде! ☺ Озвучимо вам наші варіанти. А почнемо ми з «якнайпрофільнішої» для профспілки пільги — пільги, установленої п.п. 165.1.47 ПКУ. На підставі цієї норми профспілка має право не обкладати ПДФО суми виплат або відшкодувань (крім зарплати чи інших виплат за цивільно-правовими договорами) своєму члену при виконанні двох таких умов (п.п. 165.1.47 ПКУ):

1) сукупний розмір таких виплат за рік не перевищує розмір, установлений у п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2013 році — 1610 грн.);

2) рішення про виплату прийняте в порядку, встановленому статутом (положенням) профспілки. У нашому випадку достатньо, щоб рішення про оплату транспорту для членів профспілки, що відвідали екскурсію (про оплату культурно-масового заходу, відповідного цілям створення профспілки), було прийняте профкомом. Затверджувати загальними зборами членів профспілки таке рішення не потрібно (див. лист № 4284/7/17-0717 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 27).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід члена профспілки, що не оподатковується на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ, ви відобразите з ознакою «167».

Але що ж робити, якщо комусь із членів профспілки вже здійснювалися у звітному році виплати за п.п. 165.1.47 ПКУ та їх сума не дозволяє уникнути оподаткування? У цьому випадку допомогти може «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ. Керуючись ним, податковий агент має право не обкладати ПДФО негрошові подарунки, вартість яких не перевищує 50 % однієї мінзарплати (в розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного року (у 2013 році — 573,50 грн.). А з тим, що профспілки можуть використовувати цей підпункт ПКУ разом із зазначеним вище «профспілковим» п.п. 165.1.47 ПКУ, податківці погодилися в листі № 4284/7/17-0717. Але якщо ми говоримо, що поїздка була для працівника подарунком, то його надання потрібно провести за документами саме як подарунок від профспілки члену профспілки. Не зашкодить у рішенні про його надання посилання на «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ.

У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ вартість негрошового подарунка, що не обкладається ПДФО, відображаємо з ознакою «160».

Як бачите, варіанти уникнути ПДФО у профспілки є. Головне — все правильно документально оформити. Проте якщо жоден із наведених способів звільнення від ПДФО вам не підходить з якихось причин, то вартість проїзду до місця екскурсії і назад буде для члена профспілки доходом у вигляді додаткового блага. Такий дохід, збільшений на «натуральний» коефіцієнт, ви повинні обкласти ПДФО за ставками 15 % і 17 % та відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126».

 

Лілія Калашникова, експерт з питань оплати праці