07.02.2013

Думка фахівців офіційних органів. Сільгосппідприємство — платник ФСП повинно сплачувати цей податок до кінця поточного року за винятком випадку його ліквідації

Стаття

Сільгосппідприємство — платник ФСП повинно сплачувати цей податок до кінця поточного року за винятком випадку його ліквідації

 

У яких випадках може сільськогосподарський товаровиробник знятися протягом звітного року з податкової реєстрації як платник ФСП за власною ініціативою, який термін подання заяви щодо добровільного скасування реєстрації та з якого періоду така особа знімається з реєстрації як платник ФСП?

 

Відповідно до п. 308.6 ст. 308 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) реєстрація сільськогосподарського товаровиробника платником податку скасовується:

308.6.1. у разі подання платником податку письмової заяви щодо добровільного зняття з такої реєстрації;

308.6.2. за рішенням органу державної податкової служби:

а) якщо такий платник податку ліквідується, у тому числі шляхом злиття, приєднання або перетворення;

б) у разі встановлення за результатами документальної перевірки недотримання платником податку положень ст. 301 цієї глави. При цьому такий платник податку зобов’язаний перейти до сплати податків за загальною системою оподаткування починаючи з наступного місяця після місяця, у якому було встановлено таке порушення.

Пунктом 1 ст. 305 Кодексу визначено, що базовим податковим (звітним) періодом для податку є календарний рік.

Базовий податковий (звітний) рік починається з 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (п. 305.2 Кодексу).

Податковий (звітний) рік для сільськогосподарських товаровиробників, що ліквідуються, — період з початку року до їх фактичного припинення (п. 305.4 Кодексу).

Об’єктом оподаткування ФСП для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (п. 302.1 Кодексу) та сума ФСП прямо не залежить від результату господарської діяльності, оскільки справляється з одиниці земельної площі за підсумками роботи минулого року.

Таким чином, сільськогосподарські товаровиробники, які отримали статус платника ФСП та самостійно визначили суму податку на поточний рік у податковій декларації, повинні перебувати на сплаті цього податку до кінця поточного року за винятком, якщо такий платник податку ліквідується, у тому числі шляхом злиття, приєднання або перетворення.

Стосовно терміну подання заяви щодо добровільного зняття з реєстрації платника ФСП, то слід зазначити, що розділом XIV Кодексу не визначено конкретні терміни подання такої заяви.

 

За матеріалами підкатегорії 360.02
 Єдиної бази податкових знань, розміщеної
 на офіційному сайті ДПСУ: sts.gov.ua