07.02.2013

Думка фахівців офіційних органів. До декларації з ФСП орендаря включаються площі сільгоспугідь за умови, що їх орендодавцем є неплатник ФСП

Стаття

До декларації з ФСП орендаря включаються площі сільгоспугідь за умови, що їх орендодавцем є неплатник ФСП

 

Чи включаються до декларації з ФСП площі сільськогосподарських угідь (земель водного фонду), що надані платнику ФСП на умовах оренди (суборенди)?

 

Відповідно до ст. 302 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) об’єктом оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком (далі — податок) для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому в користування, у тому числі на умовах оренди.

У разі якщо платник податку (орендодавець) надає сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду в оренду іншому платникові податку (орендарю), орендована площа земельних ділянок не може включатися до декларації з податку орендаря, а враховується у такій декларації орендодавця (п. 306.6 ст. 306 ПКУ).

Якщо платник податку (орендар) орендує сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду в особи (орендодавця), яка не є платником податку, орендована площа земельних ділянок включається до декларації з податку орендаря (п. 306.7 ст. 306 ПКУ).

Згідно зі ст. 8 Закону України від 6 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі», зі змінами та доповненнями, орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.

З урахуванням викладеного, до декларації з ФСП включаються площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що надані в користування платнику ФСП на умовах оренди (суборенди), за умови, що орендодавцем є неплатник ФСП. Площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що надані в користування на умовах оренди (суборенди) орендодавцем — платником ФСП, не включаються до декларації з ФСП орендаря.

 

За матеріалами підкатегорії 360.03
 Єдиної бази податкових знань, розміщеної
 на офіційному сайті ДПСУ: sts.gov.ua