25.02.2013

Новини законодавства. КСУ щодо оплаченої/неоплаченої частки у статутному капіталі ТОВ

Новини від 05.02.2013 р. № 1-3/2013

КСУ щодо оплаченої/неоплаченої частки у статутному капіталі ТОВ

 

Конституційний Суд України (далі — КСУ) рішенням від 05.02.2013 р. у справі № 1-3/2013 дав офіційне тлумачення ч. 4 ст. 58 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства), згідно з якою учасники ТОВ мають кількість голосів, пропорційну розміру їх частки у статутному капіталі. Питання при цьому полягало в тому, які частки повинні враховуватися в цілях застосування цієї норми (зокрема, при визначенні правомочності загальних зборів та результатів голосування): реально внесені чи зафіксовані в установчих документах?

При відповіді на нього КСУ дійшов висновку, що тільки в межах першого року з дня держреєстрації ТОВ його учасники володіють числом голосів, пропорційним розміру їх частки у статутному капіталі, — незалежно від факту повного чи часткового внесення (сплати) внесків.

Водночас як діяти у другому та подальших роках, КСУ не уточнив, у зв’язку з чим можна пригадати ст. 52 Закону про госптовариства, яка в ситуації з несплатою або не повною сплатою протягом першого року заявлених внесків передбачає конкретні наслідки (зменшення статутного капіталу, виключення учасників з товариства тощо). Це, на перший погляд, знімає більшість питань, проте такі наслідки застосовуються не автоматично, а за рішенням загальних зборів ТОВ. При цьому КСУ уточнив, що ситуація, за якої ТОВ зобов’язане прийняти одне з рішень згідно зі ст. 52 Закону про госптовариства, але не приймає його, підлягає законодавчому регулюванню.