14.01.2013

Авансові внески за січень і лютий

Стаття

Авансові внески за січень і лютий

 

Невблаганно наближається строк сплати авансового внеску з податку на прибуток за січень. Докладно тема авансових внесків висвітлювалася в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 85, с. 15 —20. Проте відтоді з’явилися доволі конкретні і водночас дещо несподівані роз’яснення від ДПСУ (на жаль, на момент підготовки номера остаточна редакція узагальнюючої податкової консультації так і не побачила світ). Тому тезово розглянемо питання: хто і коли повинен сплачувати «перехідні» (тобто січневі та лютневі) внески, а також як їх правильно розрахувати.

Дмитро ВИНОКУРОВ, головний редактор

 

Почнемо із строку сплати. Ми вже звертали увагу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 105, с. 45), що, на думку податківців, січневий авансовий внесок підлягає сплаті не пізніше 18 січня (оскільки 20 число припадає на неділю), а лютневий — 20 лютого. Позиція, прямо скажемо, неоднозначна, проте вельми недбало виписана перехідна норма Податкового кодексу України (далі — ПКУ) не дозволяє ігнорувати думку податківців із цього приводу.

Хто сплачує? Згідно з п. 2 підрозділу 4 Перехідних положень ПКУ січневий і лютневий авансовий внесок сплачують «платники податку на прибуток підприємств, які починаючи з 2013 року подають річну податкову декларацію відповідно до пункту 57.1 статті 57 цього Кодексу».

Як ми знаємо, з 2013 року річна декларація з прибутку подаватиметься практично всіма платниками (на винятках у сьогоднішній замітці не зупинятимемося) незалежно від розміру доходів (більше чи менше 10 млн грн. за рік). Інтрига полягала в тому, що загальні вимоги про сплату авансових внесків (крім «перехідних») стосуються платників із річним доходом, що перевищує 10 млн грн.

ДПСУ надала досить ліберальні роз’яснення щодо цього. На запитання: «Чи повинні сплачувати авансові внески в розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого в податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року, платники податку, в яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, у декларації за 9 місяців 2012 року не перевищують 10 мільйонів гривень?» у Єдиній базі податкових знань міститься однозначна відповідь «не повинні сплачувати авансові внески» з посиланням на Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДПС України від 21.12.2012 р. № 1171 (нагадаємо, що її остаточного тексту поки що немає). Звернемо увагу на два моменти.

По-перше, податківці застосовують критерій доходу «прив’язуючись» до показників звітності за 9 місяців 2012 року (ряд. 01 декларації з податку на прибуток). Звісно, це вигідно платникам, які за зазначений період ще не набрали 10 млн грн., а за рік наберуть. Дотримуючись роз’яснень ДПСУ, вони не сплачують «перехідні» авансові внески.

По-друге, цей критерій (дохід за 9 місяців), мабуть, був би логічним для визначення необхідності сплати авансового внеску за січень, оскільки до 18 січня мало хто складе та подасть річну декларацію (особливо з урахуванням того, що ДПСУ закликає допоки не подавати стару форму у зв’язку з очікуваними змінами до неї) та як наслідок до цієї дати не можна буде встановити розмір доходу за рік. Проте ДПСУ поширює показники 9 місяців і на аванс за лютий. Зрозуміло, що надалі (при сплаті наступних авансових внесків) орієнтуватися доведеться на показник річного доходу (ряд. 1 декларації).

Як ставитися до таких роз’яснень? Вважаємо, що якщо ДПСУ заднім числом не змінить текст згаданої нею ж у Єдиній базі податкових знань узагальнюючої податкової консультації (а наразі немає підстав розраховувати на такий поворот подій), платники цілком можуть дослухатися до ліберальної позиції. Її поява в узагальнюючій податковій консультації гарантовано позбавляє від будь-яких можливих санкцій за несплату січневих та лютневих авансових внесків платниками, які не перейшли 10-мільйонну межу доходів.

Скільки потрібно сплатити? Платники податку, які повинні вносити «перехідні аванси» (тобто ті, доходи яких за 9 місяців 2012 року перевищили 10 млн грн.), сплачують у січні і лютому аванс у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого в податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року. Нюанс полягає в тому, що ДПСУ під «податком на прибуток, нарахованим у звітності за дев’ять місяців» розуміє не лише значення ряд. 14 декларації, який, до речі, так і називається «Податок на прибуток за звітний (податковий період)». Як базу для розрахунку авансових внесків податківці розглядають суму рядків 14 і 20 (у ряд. 20, нагадаємо, показується дивідендний авансовий внесок).

Читачі, які ознайомилися з уже згаданою публікацією в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 85, с. 15, знають наше негативне ставлення до цієї позиції ДПСУ. Однак протистояти їй буде непросто. Особливо в умовах, коли у формі самої декларації з’являться рядки для нарахування (узгодження) майбутніх авансових внесків, що містять формулу для розрахунку бази для визначення авансових внесків. До речі, у проекті змін до декларації передбачалося, що як така база виступатиме, крім рядків 14 і 20, також значення ряд. 17 декларації, але, схоже, від останнього доданку податківці все-таки відмовилися.

На завершення зазначимо: після появи в остаточній редакції довгоочікуваної узагальнюючої податкової консультації її текст ми неодмінно опублікуємо, а також приділимо увагу «неперехідним» авансовим внескам, тобто березневим та наступним за ними платежам, яким буде присвячено окремі публікації.