21.01.2013

Новини законодавства. Зміни у формі декларації з податку на прибуток: нові рядки та інші новації

Новини від 05.12.2012 р. № 1281

Зміни у формі декларації з податку на прибуток: нові рядки та інші новації

 

Як відомо, Міністерство фінансів України наказом від 05.12.2012 р. № 1281 (далі — наказ № 1281) затвердило зміни до форм «прибуткової» звітності* (див. замітку «Довгоочікувані зміни у формі Податкової декларації з податку на прибуток» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 5, с. 3). Поява цього документа є однією з найбільш гучних подій цього місяця.

* Зміни до форм декларацій не наводяться. Читачі, які передплатили бухгалтерські бланки, отримають нові форми декларацій у комплекті за січень. — Прим. ред.

Про основні його нововведення ми вже говорили в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 5, сьогодні зупинимося на них детальніше, що тим більш актуально у зв’язку з останніми роз’ясненнями від ДПСУ.

Оновлення форми декларації. Основна новація полягає в доповненні декларації з податку на прибуток підприємства новими рядками, об’єднаними розділом, що називається «Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток». Зокрема:

1) ряд. 33 — «Загальна сума нарахованого до сплати податку на прибуток за звітний (податковий) рік (рядок 14 + рядок 20)»;

2) ряд. 34 — «Авансовий внесок (1/12 нарахованої до сплати загальної суми податку на прибуток за звітний (податковий) рік), що підлягатиме сплаті щомісяця у березні — грудні 20____ року та січні — лютому 20___ року (рядок 33/12)».

Таким чином, декларацію було приведено у відповідність до вимог чинної редакції п. 57.1 ПКУ. При цьому, як нескладно здогадатися, ці рядки і є тим розрахунком, про який ідеться у зазначеному пункті (затверджувати з цією метою будь-які додаткові форми не потрібно): на підставі відображених у них сум здійснюється нарахування авансових внесків за березень — грудень поточного року та січень — лютий наступного року (подібний порядок визначення 12-місячного періоду для сплати авансових внесків передбачено безпосередньо в п. 57.1 ПКУ та, як бачимо, розкрито в найменуванні ряд. 34). Винятком з цього правила є авансові внески за січень — лютий 2013 року: вони нараховуються податківцями автоматично на підставі показника ряд. 01 декларації за 9 місяців 2012 року, не відображаючись при цьому в декларації, про що див. запитання 9 Узагальнюючої податкової консультації щодо особливостей подання декларації з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, затвердженої наказом ДПСУ від 21.12.2012 р. № 1171 (далі — УПК № 1171).

Нагадаємо: необхідність у заповненні цих рядків виникає лише у платників, дохід яких за минулий рік перевищує 10 млн грн. (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбутковиків та ін. осіб, про яких див. у запитанні 4 УПК № 1171). При цьому у загальному випадку з метою розрахунку цього критерію орієнтуватися слід на показник ряд. 01 річної декларації — про це зазначається у запитанні 1 УПК № 1171. Виняток становить авансовий внесок за січень — лютий 2013 року: у цьому випадку, згідно з роз’ясненнями ДПСУ, слід використовувати дані ряд. 01 декларації за 9 місяців (водночас для наступних місяців орієнтуватися доведеться на показники річної декларації).

Тепер щодо вмісту цих рядків. Перший із них (ряд. 33) містить базу для розрахунку авансових внесків за березень — грудень поточного року та січень — лютий наступного року: як бачимо, вона визначається як сума показників ряд. 14 «Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)» та ряд. 20 «Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді за місцезнаходженням юридичної особи»**. Про нелогічність подібного підходу ми зазначали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 85 (у такому разі «дивідендний» авансовий внесок з податку на прибуток сплачується двічі: при виплаті дивідендів та у складі авансового внеску з податку на прибуток), тому на цьому питанні не зупинятимемося. Що стосується авансового внеску за січень — лютий 2013 року, то він визначається на підставі ряд. 14 і 20 декларації за 9 місяців 2012 року (див. запитання 3 УПК № 1171).

** На щастя, з остаточної редакції наказу зникла згадка про необхідність врахування в цій сумі показника ряд. 17.

Другий із рядків, що розглядаються (ряд. 34), призначений для розрахунку авансових внесків за березень — грудень поточного року та січень — лютий наступного року: ця сума визначається шляхом ділення показника рядка 33 на 12. Виняток становить авансовий внесок за січень — лютий 2013 року — його сума визначається за допомогою ділення суми ряд. 14 і 20 декларації за 9 місяців на 9.

Інші зміни в декларації. Крім названих вище доповнень, наказом, що коментується, передбачаються такі зміни:

1) таблицю 1 додатка ЗП до декларації доповнено ряд. 13.7, показник якого формується із сум сплачених авансових внесків та зменшує суму нарахованого податку (ряд. 14) у квартальній/річній декларації*. Таким чином, у наявності прямий зв’язок між сумою сплачених авансових внесків у поточному році та їх сумою в майбутньому. Водночас на практиці можливе виникнення ситуації, за якої сума сплачених авансових внесків перекриє суму нарахованого податку. При цьому ані ПКУ, ані формою декларації порядок дій у такому разі не передбачено. На наш же погляд, ця сума має вважатися переплатою податку, а тому і вчиняти з нею слід відповідно. Водночас остаточно роз’яснити це питання можуть лише податківці;

2) додаток СБ доповнено рядками П1 і П2, які призначені для обчислення пені згідно з п.п. 159.1.2 ПКУ за підсумками останнього кварталу;

3) із форми декларації вилучено додаток ОК та згадки про нього;

4) заголовну частину додатка ВП доповнено рядками «Звітна», «Звітна нова», «Консолідована»;

5) зміни, причому не лише названі вище, було також унесено і до інших форм декларацій з податку на прибуток: банків, страховиків, спільної діяльності.

* При цьому в зазначеному рядку повинні враховуватися і суми авансового внеску за січень — лютий 2013 року, навіть незважаючи на те, що в інших рядках декларації вони не відображаються.

Правила подання декларації. У 2013 році річну декларацію за 2012 рік необхідно подавати в загальні строки, у зв’язку з чим граничним днем для її подання є 11 лютого (також див. запитання 8 УПК № 1171). При цьому у зв’язку із затвердженням наказу, що коментується, виникло запитання про те, за якою формою її доведеться надавати: новою чи старою. На нього відповіли податківці: на їх думку, декларацію за 2012 рік необхідно подавати вже за новою формою (див. лист ДПСУ від 31.12.2012 р. № 12918/0/71-12/15-1317). У зв’язку з цим повинні визнати: незважаючи на те, що такий підхід суперечить п. 46.6 ПКУ (з чим, до речі, погоджуються і податківці), у цій ситуації він виправданий, що зумовлено необхідністю нарахування авансових внесків. Водночас подібний підхід спричинив проблему: річ у тім, що на момент підготовки цієї замітки наказ № 1281 усе ще не опубліковано, а тому він не набрав чинності. Отже, неквапливість чиновників призвела до того, що певний час платники не мали можливості виконати свій обов’язок з подання декларації.