24.01.2013

Новини законодавства. Затверджено нову форму звітності з податку на нерухомість

Новини від 25.12.2012 р. № 1408

Затверджено нову форму звітності з податку на нерухомість

 

Наказом Міністерства фінансів України від 25.12.2012 р. № 1408 затверджено форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Цей наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування. На момент підготовки номера цей наказ ще не опубліковано, і більше того — ще не зареєстровано в Мін’юсті. Тому бланк цієї форми буде опубліковано та прокоментовано в наступному номері нашої газети.

Забігаючи наперед, зауважимо, що декларація складається із:

1) Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — декларація), яку можна використовувати як:

звітну;

нову звітну;

уточнюючу;

2) додатка до неї «Відомості про наявні об’єкти житлової нерухомості» — подається в усіх випадках подання декларації.

У додатку слід указувати такі відомості про об’єкт житлової нерухомості: її тип; документ, що підтверджує виникнення, перехід та припинення права власності на неї; дату держреєстрації документа, що підтверджує право власності; реєстраційний номер у Державному реєстрі майнових прав на нерухоме майно; місцезнаходження; житлову площу згідно з документами про право власності; дані про спільну власність у разі спільної власності.

На жаль, спеціального порядку заповнення звітності з податку на нерухомість немає, тому в цьому питанні платнику доведеться керуватися текстовою частиною таблиць декларації та примітками (виносками) до них, які, до речі, містять досить змістовні підказки щодо заповнення окремих реквізитів.

Нагадаємо: подавати цю декларацію повинні будуть юридичні особи, які мають у власності об’єкти житлової нерухомості.

Згідно з п.п. 265.6.1 ПКУ базовим податковим (звітним) періодом є календарний рік.

Розрахувавши податок на нерухомість за рік виходячи з житлової площі, наявної у власності станом на 1 січня 2013 року житлової нерухомості, такі юрособи повинні задекларувати його до 1 лютого 2013 року. Отже, граничний строк подання декларації — 31 січня 2013 року.

Подавати таку декларацію потрібно до органу ДПС за місцезнаходженням об’єкта оподаткування — задекларованого об’єкта житлової нерухомості.