08.07.2013

Новини законодавства. Обгрунтованість вжиття контролюючим органом заходів реагування в окремих випадках має бути підтверджена судом

Новини від 20.06.2013 р. № 353-VII

Обгрунтованість вжиття контролюючим органом заходів реагування в окремих випадках має бути підтверджена судом

 

Змінами до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V, унесеними Законом України від 20.06.2013 р. № 353-VII, визначено, що для підтвердження судом обґрунтованості вжиття органом державного нагляду (контролю) заходів реагування (у разі, коли це передбачено законом) контролюючий орган звертається до адміністративного суду з адміністративним позовом не пізніше наступного робочого дня із дня видання (прийняття) відповідного розпорядчого документа.

При цьому заходи реагування, обґрунтованість яких має бути підтверджена адміністративним судом, не застосовуються, а відповідний розпорядчий документ підлягає негайному скасуванню контролюючим органом у разі, якщо:

— контролюючий орган у вищезазначений строк не звернувся до адміністративного суду з відповідним позовом;

— позовну заяву повернено контролюючому органу ухвалою адміністративного суду і така ухвала набрала законної сили;

— адміністративний суд ухвалив постанову, якою відмовив контролюючому органу в підтвердженні обґрунтованості вжиття заходів реагування, або постанову про відсутність підстав для вжиття таких заходів і така постанова набрала законної сили.

Закон від 20.06.2013 р. № 353-VII набрав чинності з 27 червня 2013 року. Основні положення Закону почали діяти з 1 липня 2013 року.