11.07.2013

Новини законодавства. У 2013 році фізичні особи не сплачують податок на нерухомість

Новини від 27.02.2013 р. № 2405

У 2013 році фізичні особи не сплачують податок на нерухомість

 

Зазначеним вище Законом , крім змін у частині податку на прибуток унесено значні зміни до порядку сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість).

Серед нововведень головну увагу привертають зміни до підрозділу 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, якими, зокрема, встановлено, що у 2013 році органи ДПС не нараховують податок на нерухомість фізичним особам — платникам податку і цей податок фізичними особами не сплачується.

Також змінено порядок визначення бази оподаткування цим податком для фізичних осіб. Установлено, що у разі наявності у платника податку — фізичної особи більше одного об’єкта оподаткування , у тому числі різних видів (квартир, житлових будинків або квартир і житлових будинків), база оподаткування обчислюється виходячи із сумарної житлової площі таких об’єктів з урахуванням норм п.п. 265.4.1 ПКУ, тобто з урахуванням зменшення бази оподаткування на пільгову площу (зміни до п.п. 265.3.4 ПКУ). Розмір пільгової площі у випадку володіння різних об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, установлено у розмірі 370 кв. метрів.

Водночас пільги із сплати податку на нерухомість не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності) (змінено п.п. 265.4.1 ПКУ).

У разі підписання Закону Президентом України він набере чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування.