25.07.2013

Для використання праці іноземців за цивільно-правовим договором отримувати дозвіл не потрібно

Лист від 05.02.2013 р. №

Міністерство соціальної політики України

Державний центр зайнятості

Для використання праці іноземців за цивільно-правовим договором отримувати дозвіл не потрібно

Лист від 05.02.2013 р. № ДЦ-09-588/0/6-13

 

Державний центр зайнятості розглянув <…> звернення <…> щодо необхідності отримання дозволу на застосування праці іноземного громадянина, який має намір працювати за договором підряду.

За підсумками розгляду повідомляємо таке.

Цивільне право регулює майнові та пов’язані з ними особисті немайнові відносини, засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій незалежності їх учасників, а трудове право — трудові відносини, що виникають між власником підприємства і працівником, а також трудові відносини між суб’єктом підприємницької діяльності — фізичною особою та найманим працівником.

Трудові відносини іноземних громадян, які працюють на підприємствах України, регулюються законодавством України та міжнародними договорами.

Чинним законодавством України (ст. 50 — 55 ГКУ, ст. 24, 25, 42, 43 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців») не передбачено отримання дозволу на використання праці на здійснення іноземцями в Україні підприємницької діяльності, у тому числі заснування суб’єктів господарської діяльності юридичними особами та підприємцями — фізичними особами, а також іноземцями, які оформили свої правовідносини з роботодавцями на підставі цивільно-правових угод (договорів підряду).

Інші категорії іноземних громадян, працевлаштування в Україні яких здійснюється без дозволу на використання праці, визначені в частинах 6, 7 статті 42 Закону України від 05.07.2012 р. № 5067-VI «Про зайнятість населення».

Водночас звертаємо <…> увагу на те, що в разі якщо в цивільно-правовій угоді або договорі підряду присутні ознаки статей 21, 24 КЗпП України, до роботодавця може бути застосована штрафна санкція відповідно до вимог частини 5 статті 53 Закону України «Про зайнятість населення».

 

Заступник директора М. Аглоткова