29.07.2013

Новини законодавства. Електронні гроші не можуть бути прирівняні до грошової одиниці України

Новини від 07.06.2013 р. № 25-112/6750

Електронні гроші не можуть бути прирівняні до грошової одиниці України

 

Національний банк України в листі від 07.06.2013 р. № 25-112/6750 повідомив, що згідно зі ст. 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III електронні гроші — це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, що їх випускає, та є грошовим зобов’язанням цієї особи, яке виконується у готівковій або безготівковій формі.

Електронні гроші випускаються в обмін на готівкові або безготівкові кошти іншими, ніж НБУ, банками . Електронні гроші випускаються банком для певного кола суб’єктів (користувачів, торговців, агентів), які погодилися на договірних засадах використовувати електронні гроші у розрахунках.

Водночас гривня як грошова одиниця України є єдиним законним платіжним засобом в Україні, приймається усіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для проведення переказів та розрахунків (ст. 3 зазначеного Закону). Виключне право на введення в обіг (емісію) гривні належить НБУ.

Отже, електронні гроші не можуть бути прирівняні до грошової одиниці України, оскільки випускаються банками і мають обмеження у розповсюдженні та здійсненні операцій за ними серед обмеженого кола осіб.