03.06.2013

Думка фахівців офіційних органів. Сумісництво стає основним місцем роботи: чи індексувати зарплату

Стаття

Сумісництво стає основним місцем роботи: чи індексувати зарплату

 

До січня 2013 року в дитячому садку працівник обіймав посаду психолога (9-й тарифний розряд за ЄТС) і працював за сумісництвом на 0,5 ставки. Основним місцем роботи для нього був інший заклад — дитячий будинок (там зайнятість на цій же посаді становила повну ставку).

31 грудня 2012 року у зв’язку з розформуванням (ліквідацією) дитячого будинку працівника звільнено з основного місця роботи за скороченням штату (п. 1 ст. 40 КЗпП).

З 1 січня 2013 року працівник виявив бажання переоформити трудові відносини у роботодавця, у якого він працює за сумісництвом. На підставі заяви працівника, що звільнився з основного місця роботи (дитячого будинку), наданої трудової книжки, у дитячому садку його було переоформлено із сумісника на основного працівника і залишено неповну зайнятість (0,5 ставки) на тій же посаді. При цьому його не звільняли (трудовий договір, укладений раніше, не припинявся): було видано відповідний наказ про переоформлення трудового договору та внесено запис до трудової книжки про зміну статусу роботи на тій же посаді (із сумісництва на основне місце).

У дитячому садку індексація заробітної плати працівника-сумісника не здійснювалася (за основним місцем роботи зарплата перевищувала розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи). Відповідно до умов оплати праці за обійманою посадою, працівник отримує надбавку за престижність праці (20 % посадового окладу), надбавку за вислугу років (10 % посадового окладу). З 21 січня 2013 року у працівника збільшується розмір надбавки за вислугу років до 20 % посадового окладу (з урахуванням стажу педагогічної роботи).

Чи індексується заробітна плата такого працівника у січні 2013 року? Який місяць буде для нього базовим?

(Київська обл.)

 

Як випливає з листа дописувача, у цьому випадку переоформлення сумісника на основне місце роботи відбулося у січні 2013 року без припинення трудових відносин з роботодавцем за сумісництвом, а саме шляхом унесення змін до укладеного раніше з таким працівником трудового договору на цій же посаді.

Це означає, що за новим основним місцем роботи працівник не вважається новоприйнятим. Трудовий договір переоформлено, посада і завантаженість за цією посадою залишились незмінними.

Нагадаємо, що з метою індексації заробітної плати, після 21.06.2012 р. (дати набуття чинності останніми змінами з індексації), місяць підвищення заробітної плати (незалежно від суми підвищення) буде базовим для розрахунку індексу споживчих цін. Для подальшої індексації розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком здійснюється з місяця, наступного за базовим.

У такому випадку в січні 2013 року (місяці переходу із сумісництва на основне місце роботи) у працівника відбувається підвищення розміру надбавки за вислугу років. Ця надбавка є постійною виплатою. Відповідно зросте сума загального доходу працівника, що отримується.

Ураховуючи, що зарплата працівника до січня 2013 року у цього роботодавця (дитячий садок) не індексувалася, то січень 2013 року (місяць підвищення доходу) буде базовим місяцем з метою індексації зарплати за новим основним місцем роботи. Отже, зарплата такого працівника у січні 2013 року не індексується.

Для подальшої індексації, починаючи з лютого 2013 року, розраховується індекс споживчих цін наростаючим підсумком.

Необхідно звернути увагу: у випадку, коли перехід із роботи за сумісництвом на основне місце роботи здійснюється шляхом укладання нового трудового договору (тобто звільнення, а потім приймання на посаду), то розрахунок індексу споживчих цін починається з місяця приймання працівника на роботу.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 головний спеціаліст відділу рівня життя
 та моніторингу бідності
Міністерства соціальної політики України