14.03.2013

Новини законодавства. ДПСУ нагадала про особливості оподаткування ПДВ послуг із харчування громадян у закладах охорони здоров’я

Новини від 29.01.2013 р. № 1370/6/15-33-15

ДПСУ нагадала про особливості оподаткування ПДВ послуг із харчування громадян у закладах охорони здоров’я

 

ДПСУ в листі від 29.01.2013 р. № 1370/6/15-33-15 нагадала про особливості оподаткування ПДВ послуг із харчування громадян у закладах охорони здоров’я, що передбачені п.п. «г» п.п. 197.1.7 Податкового кодексу України. Відповідно до цього підпункту звільняються від оподаткування послуги з харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах і громадян у закладах охорони здоров’я. Порядок надання таких послуг затверджується Кабміном.

На виконання цієї норми постановою КМУ від 05.09.2012 р. № 818 свого часу було затверджено Порядок надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Відповідно до цього Порядку звільнення від оподаткування ПДВ може застосовуватися лише за певних умов:

1) послуги з харчування повинні надаватися безпосередньо закладами охорони здоров’я, зокрема, на базі їх блоків харчування, або підприємствами громадського харчування, з якими такі заклади уклали договір;

2) послуги з харчування громадян повинні надаватися:

2.1) у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування, а також у складі платних послуг, що можуть надаватися в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, зазначених у розділі I Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138;

2.2) у складі послуг з охорони здоров’я у приватних закладах охорони здоров’я;

3) послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я повинні надаватися у межах затверджених норм харчування у грамах, а громадян, для яких не встановлені такі норми, — у межах визначеної грошової норми витрат на харчування.

Ураховуючи зазначене, податківці зробили такий висновок: послуги з харчування громадян, надані у складі санаторно-курортних послуг на базі Дитячого санаторно-оздоровчого центру (харчування входить до вартості путівки) звільняються від оподаткування ПДВ лише у межах затверджених норм харчування у грамах або у межах визначеної грошової норми витрат на харчування та за умови, що послуги з харчування надаються закладом охорони здоров’я на базі його блоків харчування, або підприємствами громадського харчування, з якими такий заклад уклав договір.

Нагадаємо, що Порядок із редакційним коментарем був опублікований у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 75.