21.03.2013

Думка фахівців офіційних органів. Доходи, що відображаються в додатку 7 до річної декларації

Стаття

Доходи, що відображаються в додатку 7 до річної декларації

 

Які доходи для цілей застосування п.п. «є» п. 176.1 ПКУ є доходами, отриманими за цивільно-правовими договорами?

 

Згідно з п.п. «є» п. 176.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) платник податків зобов’язаний подати за підсумками звітного податкового року декларацію про майновий стан і доходи, якщо він протягом такого звітного року отримував доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат чи інших виплат та винагород за трудовим договором або цивільно-правовим договором від двох або більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума цих оподатковуваних доходів перевищила 120 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Для цілей розд. IV ПКУ, що регулює, зокрема, і питання подання платниками податків декларацій про майновий стан і доходи, заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Що стосується винагород за цивільно-правовими договорами, то при визначенні граничної суми, у разі досягнення якої у платника податків виникає обов’язок з подання декларації про майновий стан і доходи, слід ураховувати всі виплати за договорами цивільно-правового характеру, що оподатковуються за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %). До таких доходів, наприклад, належать винагороди, що виплачуються за цивільно-правовими договорами, за якими надавалися послуги та/або виконувалися роботи (тобто за договорами підряду та договорами про надання послуг), доходи, що виплачуються в межах договору оренди рухомого майна.

При цьому доходи, що виплачуються за трудовими ти цивільно-правовими договорами, але оподатковуються за ставками (1; 5; 10; 30 %), тобто відмінними від тих, що визначені в п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15 і 17 %), наприклад, дивіденди, при визначенні граничної суми для цілей застосування п.п. «є» п. 176.1 ПКУ не враховуються.

 

Надія ФІЛІППОВСЬКИХ,
 головний державний податковий ревізор-інспектор
 відділу оподаткування доходів фізичних осіб ДПСУ