16.05.2013

Податок на прибуток. Подання збиткової декларації з податку на прибуток після граничних строків

Відповідь на запитання

Подання збиткової декларації з податку на прибуток після граничних строків

 

Підприємство — платник авансових внесків з податку на прибуток за результатами діяльності за І квартал 2013 року в податковому обліку отримало збиток. Подати декларацію за I квартал 2013 року в межах граничного строку підприємство не встигло. Чи можна буде зробити це пізніше?

(м. Харків)

 

Право платника авансових внесків з податку на прибуток у разі отримання збитку за результатами І кварталу подати податкову декларацію за цей період установлено абз. 7 п. 57.1 ПКУ. У зв’язку з перенесенням граничного строку подання звітності з 10 на 13 травня 2013 року граничним строком подання квартальної звітності за І квартал 2013 року є 13 травня.

На нашу думку, декларацію з податку на прибуток із від’ємним значенням за І квартал 2013 року можна було подати лише до зазначеної дати (включно). Якщо ж подати декларацію у зазначені строки не вдалося, то, найімовірніше, податківці перешкоджатимуть прийняттю такої декларації і небезпідставно, адже абз. 7 п. 57.1 ПКУ розглядає таке подання саме як право платника податків, а не обов’язок. Цілком імовірно, що податківці обґрунтовуватимуть свою позицію приблизно так: підприємство мало право на подання декларації, але не скористалося цим правом у встановлений законодавством строк, а отже, повинно продовжувати сплачувати авансові внески та подати декларацію лише за 2013 рік.

Незважаючи на таку постановку питання, формальні зачіпки на користь подання декларації після закінчення граничного строку, у ПКУ знайти можна. Наслідки відмови податковим органом у прийнятті декларації описано в п. 49.12 ПКУ. Так, у разі неприйняття податковим органом декларації платник податків має право:

— подати податкову декларацію та сплатити штраф (п. 120.1 ПКУ) у разі порушення строку її подання (п.п. 49.12.1 ПКУ);

— оскаржити рішення органу державної податкової служби в порядку, передбаченому статтею 56 ПКУ (п.п. 49.12.2 ПКУ).

Оскаржувати відмову податкового органу безперспективно, оскільки ст. 49 ПКУ як одну з підстав для обов’язкового прийняття декларації визначає подання декларації у строк, установлений ПКУ (п. 49.1 ПКУ). Інша річ, що платник податків може спробувати діяти за першим варіантом: після отримання відмови у прийнятті декларації сплатити вказаний штраф (170 грн. за кожне неподання, а у випадку повторного порушення протягом року — 1020 грн.) і ще раз подати декларацію.

На жаль, ми не можемо гарантувати, що податківці приймуть декларацію у специфічному випадку, що розглядається (коли це право, а не обов’язок платника податків), навіть після сплати зазначеного штрафу, оскільки наведені норми ПКУ стосуються обов’язкового подання, а не добровільного.

У цьому випадку розраховувати доводиться лише на ліберальне роз’яснення ДПСУ, але вона поки що не висловилася з цього питання.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик