16.05.2013

ПДВ. Порядок відображення податкових накладних, за якими здійснюється розподіл податкового кредиту з ПДВ, у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних

Відповідь на запитання

Порядок відображення податкових накладних, за якими здійснюється розподіл податкового кредиту з ПДВ, у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних

 

Підприємство здійснює операції, що обкладаються ПДВ, і такі, що цим податком не обкладаються. Відповідно придбання товарів/послуг, призначених для одночасного використання як у діяльності, що обкладається ПДВ, так і в такій, що цим податком не обкладається, потребує розподілу «вхідного» ПДВ за ними на частини, що включається та не включається до податкового кредиту. У якому порядку в подібних ситуаціях податкові накладні, за якими здійснюється розподіл податкового кредиту, відображаються в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних?

(м. Київ)

Дійсно, якщо платником податків здійснюються операції, що обкладаються ПДВ, і такі, що цим податком не обкладаються, то придбані ним товари/послуги можуть призначатися для одночасного використання як у діяльності, що обкладається ПДВ, так і в такій, що цим податком не обкладається (до таких, як правило, належать комунальні послуги, послуги зв’язку, адміністративні витрати та інші витрати, що одночасно припадають на діяльність, що обкладається ПДВ, так і таку, що цим податком не обкладається).

У таких випадках виникає необхідність пропорційного віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту (тобто розподілу «вхідного» ПДВ на частини, що включається і не включається до податкового кредиту). Правила такого пропорційного віднесення встановлено ст. 199 ПКУ (детальніше про порядок розподілу див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 102).

Процедура ж відображення податкових накладних, за якими здійснюється розподіл податкового кредиту, у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) регулюється п. 2.10 розд. IV Порядку № 1340.

Так, згідно з цим пунктом, якщо платник податків проводить розподіл податкового кредиту відповідно до п. 199.1 ПКУ, то в день отримання податкової накладної він записує до розділу II Реєстру:

— у графи 9, 10 — суму, що відповідає частці використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях;

— у графи 11, 12 — суму, що відповідає частці використання в операціях, які звільнені від оподаткування та не є об’єктом оподаткування.

Інакше кажучи, у загальному випадку зазначені податкові накладні повинні заноситися до розділу II Реєстру вже з урахуванням розподілу: при цьому у графах 9, 10 (придбання з метою здійснення постачань, що обкладаються ПДВ, у межах господарської діяльності) указується частина суми операції, що включається до податкового кредиту, а у графах 11, 12 (придбання з метою здійснення пільгованих та/або неоподатковуваних постачань) — частина, яка до нього не потрапляє.

При цьому в графі 5 розділу II Реєстру до літерного позначення таких податкових накладних, за якими здійснюється розподіл, слід додавати літеру «Р», — наприклад, «ПНПР» (паперова податкова накладна, за якою здійснено розподіл суми податкового кредиту) або «ПНЕР» (електронна податкова накладна, за якою здійснено розподіл суми податкового кредиту).

Ті платники ПДВ, які не здійснювали неоподатковувані постачання в попередньому календарному році, а почали здійснювати їх тільки у звітному періоді, а також новостворені платники ПДВ, повинні проводити такий розподіл в останній день звітного (податкового) періоду шляхом коригування записів податкових накладних, відповідно до яких придбавалися такі товари/послуги.

Тобто спершу вони ці податкові накладні заносять до Реєстру в загальному порядку — як такі, що дають право на податковий кредит (заповнюються графи 9, 10 розділу II Реєстру; у графі 5 проставляється вид документа «ПНП», «ПНЕ»). А вже останнім днем звітного періоду такими платниками ПДВ виконується один (комплексний) «коригуючий» запис, що уточнює суму раніше відображеного податкового кредиту, відповідно з належним зменшенням сум (зі знаком «-») у графах 9, 10 розділу II Реєстру (тобто виключенням їх із податкового кредиту) та одночасним їх відображенням (зі знаком «+») у графах 11, 12 розділу II Реєстру; у графі 5 при цьому наводиться літерне позначення «ПНПР», «ПНЕР».

Що стосується перерахунку податкового кредиту за підсумками року, то він має здійснюватися на підставі бухгалтерської довідки. У цьому випадку розділ II Реєстру заповнюється так:

1) у графі 2 наводиться дата останнього дня звітного періоду календарного року (вочевидь, що такою є грудень або IV квартал року), тобто і для місячних, і для квартальних платників ПДВ — 31 грудня;

2) у графі 3 фіксується дата складання бухгалтерської довідки;

3) у графу 5 вписується «БО». Нагадаємо: старий порядок заповнення Реєстру, що діяв до 01.01.2013 р., передбачав проставляння у графі 5 умовного літерного позначення «ПНР», що отримується шляхом додавання літери «Р» до абревіатури «ПН» (податкова накладна);

4) у графі 10 наводиться сума коригування ПДВ згідно з додатком 7 до декларації з ПДВ зі знаком «+» або «-», що переноситься до рядка 16.4 декларації з ПДВ.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик