16.05.2013

ПДВ. Операції з цінними паперами: порядок відображення у ПДВ-звітності

Відповідь на запитання

Операції з цінними паперами: порядок відображення у ПДВ-звітності

 

Підприємство здійснює операції з цінними паперами (акціями та облігаціями) — випускає та розміщує свої, а також купує та продає чужі за грошові кошти. Такі операції не є об’єктом обкладення ПДВ. Однак чи відображаються вони у відповідних рядках декларації з ПДВ та в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних?

(м. Хмельницький)

 

Операції з розміщення та продажу за кошти цінних паперів та корпоративних прав, а також операції з обміну цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, на інші цінні папери та корпоративні права дійсно не є об’єктом обкладення ПДВ, про що зазначено в п.п. 196.1.1 ПКУ.

При цьому слід мати на увазі, що цінні папери відповідно до п.п. 14.1.244 ПКУ в будь-яких операціях, крім операцій з їх розміщення/емісії та погашення, визнаються товаром.

І хоча при продажу цінних паперів за гроші або в обмін на інші цінні папери податкові зобов’язання з ПДВ емітентом не нараховуються, а у інвестора при придбанні їх у такий спосіб не виникає податковий кредит, такі операції, з точки зору п.п. 14.1.191 ПКУ, є постачанням, оскільки до покупця переходить право власності на ці цінності.

А отже, операції з продажу/купівлі цінних паперів як неоподатковувані операції (тобто неоподатковувані постачання), підлягають відображенню в декларації з ПДВ (у «неоподатковуваному» рядку 3 та «безПДВшному» рядку 11.2), а також у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр).

На те, що інформація про подібні операції, які не є об’єктом обкладення ПДВ згідно зі ст. 196 ПКУ, повинна знайти відображення в Реєстрі (окремо), вказує п. 5 розд. I Порядку № 1340.

Процедура такого відображення така. Оскільки за вказаними операціями податкова накладна не виписується, то в Реєстрі такі, що не є об’єктом обкладення ПДВ:

1) постачання — відображаються на підставі документів бухгалтерського обліку (наприклад, виписки банку, актів приймання-передачі цінних паперів). У графі 4 розділу I Реєстру при цьому проставляється скорочене позначення «БО» (п. 1.4 розд. III Порядку № 1340); крім того, у цій ситуації в розділі I Реєстру:

— у графі 1 проставляється порядковий номер запису в Реєстрі;

— у графах 2, 3 наводяться відповідні реквізити бухгалтерського документа;

— у графу 5 вписується найменування (прізвище, ім’я, по батькові фізособи-підприємця) покупця;

— у графі 6 проставляється нуль (див. консультацію податківців, розміщену в розділі 130.23 ЄБПЗ);

— у графах 7, 11 зазначається загальна сума неоподатковуваного постачання;

2) придбання — записуються на підставі відповідних документів, що підтверджують придбання цінних паперів (наприклад, виписки банку, акти приймання-передачі цінних паперів). При цьому у графі 5 розділу II Реєстру як позначення виду документа здебільшого теж фігуруватиме абревіатура «БО» (див. п. 2.4 розд. IV Порядку № 1340), якщо тільки це не придбання у неплатника ПДВ (тоді тут буде проставлено умовне позначення «НП»). У графах 10, 12, 14 і 16 розділу II Реєстру також проставляється відмітка «0» (п. 2.9 розд. IV Порядку № 1340).

А от щодо операцій з розміщення/емісії та погашення цінних паперів можна не турбуватися — вони як такі, що не є постачанням, ані в декларації з ПДВ, ані в Реєстрі не відображаються.

 

 Наталя Білова, економіст-аналітик