16.05.2013

Оподаткування доходів громадян. ПДФО та ЄСВ з плати за вчинення приватним нотаріусом нотаріальних дій

Відповідь на запитання

ПДФО та ЄСВ з плати за вчинення приватним нотаріусом нотаріальних дій

 

Чи повинне підприємство сплачувати ПДФО та ЄСВ з плати за вчинення приватним нотаріусом нотаріальних дій?

м. Львів

 

ПКУ відносить діяльність приватних нотаріусів до незалежної професійної діяльності.

Порядок оподаткування доходів, отриманих приватними нотаріусами від ведення незалежної професійної діяльності, прописано у ст. 178 ПКУ.

Згідно з п. 178.7 ПКУ приватні нотаріуси самостійно відповідно до даних, указаних ними в річній декларації про майновий стан і доходи, проводять розрахунок та сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) із сум доходів, отриманих ними від провадження незалежної нотаріальної діяльності.

Ураховуючи наведене вище, щоб уникнути подвійного оподаткування, податковий агент при виплаті приватному нотаріусу доходу, безпосередньо пов’язаного з веденням незалежної нотаріальної діяльності, не повинен утримувати ПДФО у джерела виплати, якщо таким приватним нотаріусом надано копії довідки про взяття на облік за ф. № 4-ОПП (див. п. 178.5 ПКУ). Зауважимо: у цій довідці в обов’язковому порядку перед прізвищем, іменем та по батькові фізичної особи — нотаріуса має бути вказано вид професійної діяльності — «Приватний нотаріус» (див. лист ДПСУ від 17.01.2013 р. № 1004/7/18-3117).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ податковий агент відображає виплачений приватному нотаріусу дохід, пов’язаний із веденням незалежної нотаріальної діяльності, з ознакою доходу «157».

Приклад. У квітні 2013 року приватний нотаріус Бондарь А. С. (ідентифікаційний номер 2777777777) надав підприємству нотаріальні послуги. Плата за вчинення нотаріальних дій склала 150 грн. Оплату нотаріальних послуг здійснено у квітні 2013 року. Нотаріусом було надано копію довідки про взяття його на облік як платника податків за ф. № 4-ОПП.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід нотаріуса відображається так:

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 2 квартал 2013 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

78

2777777777

150

00

150

00

157

<…>

 

Якщо з будь-яких причин указану довідку за ф. № 4-ОПП не було отримано, то суб’єкт господарювання — податковий агент зобов’язаний утримати ПДФО у джерела виплати в загальному порядку за ставкою 15 (17) %. Тобто в цьому випадку нотаріусу має бути виплачено дохід за мінусом податку на доходи. Якщо ж нотаріусу було виплачено всю суму, указану в документі, що підтверджує отримання ним грошових коштів за вчинені нотаріальні дії та є підставою для оплати, без вирахування ПДФО, то суб’єкт господарювання повинен сплатити ПДФО за рахунок власних коштів. У цьому випадку для визначення бази обкладення ПДФО необхідно застосувати «натуральний» коефіцієнт, установлений п. 164.5 ПКУ.

Нагадаємо: суб’єкт господарювання повинен сплатити ПДФО до бюджету з оподатковуваного доходу:

одночасно з перерахуванням грошових коштів приватному нотаріусу, якщо дохід нотаріусу виплачується шляхом безготівкового розрахунку (п.п. 168.1.2 ПКУ);

протягом банківського дня, наступного за днем виплати доходу, якщо виплата доходу здійснюється готівкою (п.п. 168.1.4 ПКУ).

Щодо відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ оподатковуваного доходу, виплаченого приватному нотаріусу, від якого не було отримано довідку за ф. № 4-ОПП, зазначимо таке. На наш погляд, якщо на документі, який підтверджує отримання доходу приватним нотаріусом, стоїть печатка*, що містить зображення Державного Герба України, слова «приватний нотаріус», прізвище, ім’я та по батькові приватного нотаріуса, найменування нотаріального округу, а надані та вказані в такому документі послуги пов’язані з веденням нотаріальної діяльності, податковий агент, незважаючи на те що копію довідки за ф. № 4-ОПП ним отримано не було, може відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такий дохід з ознакою доходу «157». Такої ж думки дотримується і Н. Філіпповських, головний державний податковий ревізор-інспектор відділу оподаткування доходів фізичних осіб ДПСУ (див. рубрику «Думка офіційних органів» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 62, с. 47).

* Печатка приватного нотаріуса виготовляється за єдиним зразком та описом, установленим наказом Мін’юсту від 24.12.2012 р. № 1924/5.

Разом із тим, на сьогодні в Єдиній базі податкових знань, розміщеній на офіційному сайті ДПСУ, є роз’яснення податківців, в якому вони пропонують відображати суму доходу, виплаченого нотаріусу, від якого не було отримано довідку про взяття на облік за ф. № 4-ОПП, з ознакою доходу «102» як дохід, виплачений за цивільно-правовим договором. Ураховуючи, що для такого оподатковуваного доходу, виплаченого приватному нотаріусу, Порядком № 1020 не передбачено окрему ознаку доходу, вважаємо за можливе відображати його як з ознакою доходу «157», так і з ознакою доходу «102».

Що стосується єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), то п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 осіб, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються незалежною професійною діяльністю (зокрема нотаріальною), віднесено до платників ЄСВ. Такі особи обчислення та сплату сум ЄСВ здійснюють самостійно
(п.п. 4.5.1 Інструкції № 21-5). Тому суб’єкт господарювання, який виплачує приватному нотаріусу дохід, безпосередньо пов’язаний з веденням незалежної нотаріальної діяльності, ЄСВ з нього справляти не повинен у разі надання таким нотаріусом копії повідомлення про взяття його на облік в органах Пенсійного фонду України як фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність (див. листи Пенсійного фонду України від 01.03.2011 р. № 3954/03-30 та від 19.03.2012 р. № 6183/03-20).

У звіті про ЄСВ (додаток 4) дохід від провадження нотаріальної діяльності, нарахований (виплачений) приватному нотаріусу, з якого не справляється ЄСВ, суб’єкти господарювання не відображають.

Якщо ж приватний нотаріус не надав суб’єкту господарювання, який виплачує йому дохід, копію вказаного вище повідомлення, то останній зобов’язаний утримати з такого доходу нотаріуса ЄСВ у розмірі 2,6 % та нарахувати на нього ЄСВ у розмірі 34,7 %. У звіті про ЄСВ дохід нотаріуса, що обкладається ЄСВ, відображається як дохід, отриманий за цивільно-правовим договором за надані послуги.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик