16.05.2013

Трудове законодавство. «Інвалідне» питання у ФОП

Відповідь на запитання

«Інвалідне» питання у ФОП

 

У якому розмірі потрібно нараховувати ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, який працює у ФОП? Чи потрібно підприємцю ставати на облік до Фонду захисту інвалідів, якщо кількість працівників, працевлаштованих ним за основним місцем роботи, досягла в березні 2013 року 8 осіб?

(м. Київ)

 

Порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) регулюється Законом № 2464 та Інструкцією № 21-5.

Частиною 13 ст. 8 Закону № 2464 та п. 3.11 Інструкції № 21-5 для підприємств, установ та організацій, де працюють інваліди, ЄСВ у частині нарахувань установлено в розмірі 8,41 % суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, та суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності для працюючих інвалідів.

Тобто ЄСВ у пільговому розмірі 8,41 % від бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів сплачують виключно підприємства, установи та організації (тобто юридичні особи), де працюють інваліди. Фізичні особи — підприємці, так само як і особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, повинні нараховувати на фонд оплати праці найманих працівників-інвалідів ЄСВ у розмірі, що визначається залежно від класу професійного ризику виробництва та вказаний у Повідомленні про встановлення класу професійного ризику виробництва (див. лист ПФУ від 08.05.2012 р. № 10531/03-20).

Що стосується другого запитання, то ч. 9 ст. 19 Закону № 875 та абзац третій п. 3 Порядку реєстрації зобов’язують роботодавців у разі збільшення кількості працівників, для яких це місце роботи є основним, до 8 і більше осіб, реєструватися у відділенні Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд інвалідів) за місцем їх державної реєстрації до 1 лютого року, наступного за роком створення або збільшення кількості таких працівників, та подати до цих відділень Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів (далі — Звіт). Тобто реєстрація роботодавців у Фонді інвалідів безпосередньо пов’язана з необхідністю подання до цього Фонду Звіту. Такий Звіт подається в разі, якщо показник середньооблікової кількості штатних працівників (далі — СКШП) за рік склав 8 і більше осіб.

Ураховуючи викладене, якщо в будь-якому місяці звітного 2013 року кількість працівників, для яких це місце роботи є основним, збільшилася до 8 або більше, роботодавцю не слід відразу ж йти до Фонду інвалідів на реєстрацію. Необхідно дочекатися закінчення 2013 року та обчислити СКШП облікового складу за цей рік. Якщо цей показник не перевищить 7 осіб, то реєструватися у Фонді не потрібно. В іншому випадку роботодавець зобов’язаний буде стати на облік у Фонді інвалідів до 1 лютого 2014 року. А про те, як розрахувати показник СКШП та подати Звіт до Фонду інвалідів, наші читачі можуть дізнатися зі статті «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 14, с. 24).

 

Лілія Калашникова, економіст-аналітик