23.05.2013

Придбання працівником товарів (послуг): правова природа та 10-тисячне обмеження

Лист від 01.09.2006 р. № 11-113/3225-9206

Національний банк України

Придбання працівником товарів (послуг): правова природа та 10-тисячне обмеження

Лист від 01.09.2006 р. № 11-113/3225-9206

 

Національний банк України розглянув лист про можливість відшкодування підприємством своєму працівнику витрачених ним власних готівкових грошових коштів на придбання товарно-матеріальних цінностей для потреб підприємства та повідомляє.

На сьогодні питання придбання працівниками для свого підприємства товарно-матеріальних цінностей за власні готівкові грошові кошти та правомірність їх подальшого відшкодування підприємством врегульовано не вимогами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення), а на законодавчому рівні, зокрема, вимогами ст. 1158 і 1160 Цивільного кодексу України (що стосуються права особи, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, вимагати від цієї особи відшкодування фактично здійснених витрат за умови подання звіту про здійснення цих витрат), а також ст. 121 Кодексу законів про працю України (щодо права працівника підприємства на відшкодування витрат власних грошових коштів та отримання інших компенсацій, у тому числі у зв’язку зі службовим відрядженням).

У разі придбання працівником підприємства за власні готівкові грошові кошти товарно-матеріальних цінностей для потреб підприємства він діє від імені підприємства — юридичної особи, і на такі розрахунки відповідно поширюються вимоги п. 2.3 Положення, якими передбачено, що готівкові розрахунки одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами обмежені граничною сумою в розмірі 10000 (десять тисяч) гривень (постанова Правління НБУ від 09.02.2005 р. № 32). Водночас кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Таким чином, якщо фізична особа — працівник підприємства придбала за власні готівкові грошові кошти товарно-матеріальні цінності для потреб підприємства в іншого підприємства (підприємця) протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами на суму, що перевищує зазначену вище граничну суму — 10 тис. грн., то це є порушенням п. 2.3 Положення.

 

Виконавчий директор
 з питань готівково-грошового обігу
О. Толстой