27.05.2013

Новини законодавства. Підприємці-«спрощенці», які отримують пенсію за вислугу років, не звільняються від сплати ЄСВ за себе

Новини від 10.01.2013 р. № 28478/

Підприємці-«спрощенці», які отримують пенсію за вислугу років, не звільняються від сплати ЄСВ за себе

 

Пенсійний фонд України в листі від 10.01.2013 р. № 28478/Д-4 розглянув особливості сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування.

Фонд нагадав, що відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV пенсіонер — це особа, яка відповідно до цього Закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.

Законом № 1058 передбачені такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія у зв’язку із втратою годувальника та пенсія з інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

Ураховуючи вищезазначене, фізичні особи — підприємці, які отримують пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.92 p. № 2262-XII, не звільняються від сплати ЄСВ.*

 

* Додамо, що, враховуючи зазначені вище положення, у цьому висновку йдеться про підприємців-єдиноподатників у частині сплати ЄСВ за себе.