04.11.2013

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років: чому, навіщо та як?

Стаття

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років: чому, навіщо та як?

Чому малюки часто хворіють? На цю тему можна дискутувати багато і довго. Але що робити мамі ось такого «карапуза-частохворійкина», якщо в неї закінчується відпустка для догляду за ним до трьох років? Тут на допомогу можуть прийти бабусі/дідусі. Але якщо допомоги очікувати нема від кого, виходом може стати неоплачувана відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Як оформляється така відпустка? Чи може роботодавець відмовити в її наданні? Які трудові гарантії передбачені для жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 6 років? Відповіді на ці та чимало інших запитань, що стосуються такої відпустки, ви знайдете в цій статті.

Лілія Ушакова,

експерт з питань оплати праці

 

Ваша дитина потребує домашнього догляду, а відпустка для догляду за нею до 3 років невблаганно наближається до кінця? Що робити? Один з варіантів вирішення проблеми — звернутися до свого роботодавця та оформити відпустку без збереження заробітної плати. Як це зробити та якими будуть наслідки — давайте розбиратися.

Правові основи

Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівниця може оформити відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку* (далі — відпустка для догляду від 3 до 6 років). Це право встановлено ст. 179 КЗпП та п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Не втрачається воно й у разі, якщо після закінчення відпустки для догляду до 3 років мама вийшла на роботу, але у зв’язку з частими хворобами малюка виникла необхідність оформити відпустку для догляду за ним від 3 до 6 років. Більше того, працівниця може перервати цю відпустку, стати до роботи, після чого знову оформити її, якщо така необхідність підтверджена медичним висновком.

* Якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), така відпустка може бути надана не більше ніж до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку.

Зверніть увагу: замість мами в цю відпустку можуть піти працюючі батько дитини, бабуся, дідусь чи інші родичі, які фактично доглядатимуть цю дитину. Причому відпустка для догляду від 3 до 6 років може бути надана зазначеним особам навіть у разі, коли мама дитини перебуває у відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка для догляду до 3 років). Річ у тім, що законодавство не обмежує права працівників щодо надання відпустки без збереження заробітної плати. На це звертало увагу Мінсоцполітики в листі від 01.09.2011 р. № 252/13/133-11 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 97, с. 6).

За весь період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років за працівницею зберігають робоче місце (ст. 2 Закону про відпустки). Роботодавець не має права звільнити її з власної ініціативи в цей період, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП). Також роботодавець зобов’язаний працевлаштувати працівницю в разі звільнення після закінчення строкового трудового договору.

Ще один нюанс. Незважаючи на те, що назви відпустки для догляду до 3 років і відпустки для догляду від 3 до 6 років практично однакові, це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Такі відпустки слід розрізняти! Відпустка для догляду за дитиною до 3 років — це соціальна частково оплачувана відпустка (ст. 18 Закону про відпустки).

Відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років не оплачується, оскільки належить до відпусток без збереження заробітної плати (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки)

Проте відмовити в наданні і тієї, й іншої відпустки роботодавець не має права, якщо працівниця звертається до нього з таким проханням та подає документи, що є підставою для її надання. Про документальне оформлення відпустки для догляду до 3 років ми з вами говорили у статті «Відпустка для догляду за дитиною. Матусям присвячується» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 33, с. 32). Визначитися з документами, на підставі яких надається відпустка для догляду від 3 до 6 років, вам допоможе наступний розділ статті.

Оформляємо відпустку для догляду від 3 до 6 років

Щоб скористатися своїм правом на відпустку для догляду від 3 до 6 років, працівниця подає роботодавцю заяву. У ній слід вказати дату початку та закінчення такої відпустки. Важливо! Ці дати повинні бути в межах періоду, зазначеного в медичному висновку про необхідність домашнього догляду за дитиною. До заяви слід додати довідку за формою № 080-1/о, яку затверджено наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430. Саме ця довідка і підтверджує необхідність догляду за дитиною. Зверніть увагу: інформація, що міститься в довідці за формою № 080-1/о, з обмеженим доступом і не підлягає розголошенню (п. 18 Інструкції № 430).

На підставі отриманих документів, роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

Зауважимо: здебільшого строк дії довідки за формою № 080-1/о становить 6 місяців. Якщо після його закінчення дитині все ще потрібний догляд, видається наступний медичний висновок. Його потрібно своєчасно отримати та надати роботодавцю разом із заявою про продовження відпустки для догляду від 3 до 6 років! Після отримання від працівниці цих документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про продовження такої відпустки.

Далі розглянемо, як час перебування в такій відпустці вплине на загальний стаж роботи, стаж роботи, що дає право на щорічну (основну, додаткову) відпустку, та страховий стаж для оплати лікарняних.

Відпустка для догляду від 3 до 6 років і стаж

Період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років зараховується до (ч. 2 ст. 181 КЗпП):

— загального стажу роботи;

— безперервного стажу роботи;

— стажу роботи за спеціальністю.

Час, протягом якого працівниця не працює, а перебуває у відпустці для догляду від 3 до 6 років, не враховується при визначенні стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки). Період неоплачуваної відпустки для догляду за дитиною не включається й до стажу роботи, що дає право на додаткову щорічну відпустку (ст. 7, 8 Закону про відпустки), оскільки не виконується умова фактичної роботи на роботах зі шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня.

Якщо відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років почалася після 27.02.2001 р., то її період не входить до страхового стажу за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням. Тут усе просто: зарахування такого періоду до страхового стажу не визначено Законом № 2240. Зауважимо: до зазначеної дати період відпустки для догляду за дитиною включався до страхового стажу.

Починаючи з 01.01.2004 р. час догляду за дитиною від 3 до 6 років не включається до страхового стажу для призначення пенсії за віком. Це пов’язано із запровадженням із зазначеної дати системи персоніфікованого обліку.

Право на відпустки

Одразу ж обмовимося: поєднати відпустку для догляду від 3 до 6 років з будь-яким іншим видом відпустки, що надається згідно із Законом про відпустки, у вас не вийде. Але! Ви можете перервати її та піти:

— в оплачувану щорічну відпустку за наявності невикористаних днів такої відпустки та згоди роботодавця на її надання у визначений вами період. У цьому випадку ви подаєте роботодавцеві дві заяви: одну на переривання відпустки для догляду від 3 до 6 років і другу — із проханням надати щорічну відпустку;

— в оплачувану навчальну відпустку, якщо у вас є довідка-виклик навчального закладу на сесію. Для цього вам необхідно буде написати заяву про переривання відпустки для догляду від 3 до 6 років та заяву із проханням надати навчальну відпустку, до якої додати довідку-виклик навчального закладу на сесію. Відмовити в наданні навчальної відпустки роботодавець не має права.

За бажання ви знову зможете оформити відпустку для догляду від 3 до 6 років після закінчення цих відпусток та за наявності чинної довідки за формою № 080-1/о.

Скористатися додатковою соціальною відпусткою на дітей у період відпустки для догляду від 3 до 6 років також не вдасться. Річ у тім, що для отримання такої відпустки жінка повинна працювати, тобто безпосередньо виконувати свої трудові обов’язки. Право на додаткову відпустку на дітей виникне у працівниці після її фактичного виходу на роботу (див. лист Мінсоцполітики від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 97).

Якщо у вас виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, то роботодавець на підставі вашої заяви перериває відпустку для догляду від 3 до 6 років та надає оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Допомога та матеріальне забезпечення з ФТВП*

Допомога по тимчасовій непрацездатності. Дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною від 3 до 6 років, не оплачуються. Адже, як ми вже з’ясували раніше, така відпустка належить до відпусток без збереження заробітної плати. А п. 6 ст. 36 Закону № 2240 встановлює заборону на виплату лікарняних за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати. Про особливості розрахунку та нарахування лікарняних читайте в тематичному номері «Декретні та лікарняні» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 73.

Допомога по вагітності та пологах. Матусям, які перебувають у відпустці для догляду, листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається закладами охорони здоров’я в загальному порядку (п. 6.12 Інструкції № 455).

Допомога по вагітності та пологах надається ФТВП із дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

Це прямо зазначено в п. 3 ст. 38 Закону № 2240. Детальніше про розрахунок та нарахування такої допомоги ви можете прочитати в тематичному номері «Декретні та лікарняні» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 73.

Путівки та дитячі подарунки до Нового року від ФТВП. Перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною від 3 до 6 років, працівниця не сплачує страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. На цій підставі фахівці ФТВП роблять висновок, що в цей період вона не має права на отримання соціальних послуг, у тому числі на отримання дитячого новорічного подарунка та путівок, що фінансуються за рахунок коштів ФТВП (див. роз’яснення правління ФТВП від 09.07.2013 р.).

От і всі особливості, пов’язані з наданням працівникам неоплачуваної відпустки для догляду за дитиною. Якщо виникне необхідність оформити таку відпустку, то всі знання для цього у вас є.

* Тут і далі — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

 

висновки



 
 
  • Якщо ваше маля потребує домашнього догляду, що підтверджується медичним висновком, ви маєте право на неоплачувану відпустку для догляду від 3 до 6 років.

  • Надання відпустки для догляду від 3 до 6 років оформляють наказом (розпорядженням) керівника. Підстава для видання такого наказу — заява працівниці з доданою до неї довідкою за формою № 080-1/о.

  • Якщо ви хворієте у відпустці для догляду від 3 до 6 років, розраховувати на лікарняні не варто. А от листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами буде оплачено в загальному порядку.

 

Документи статті

  1. КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

  2. Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

  3. Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

  4. Інструкція № 430 — Інструкція щодо заповнення форм первинної облікової документації № 080-1/о «Довідка про потребу дитини (дитини-інваліда) в домашньому догляді», затверджена наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430.

  5. Інструкція № 455 — Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.