07.11.2013

Пошта редакції. Модернізували РРО: як подати «останній» Звіт за формою № ЗВР-1?

Відповідь на запитання

звіт з РРО

Модернізували РРО: як подати «останній» Звіт за формою № ЗВР-1?

Підприємство модернізувало РРО — підключило до нього зовнішній модем для передачі до податкових органів інформації про розрахункові операції в електронній формі. Чи потрібно за місяць підключення подавати до податкових органів Звіт за формою № ЗВР1? Які обсяги розрахункових операцій у ньому відображати в такому разі?

(м. Харків)

 

Спершу нагадаємо: суб’єкти господарювання, які використовують РРО, звітують перед контролюючими органами про це, подаючи РРО-звітність. З цією метою до податкових органів щомісячно подається Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1 (затверджена наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614).

Як передбачено п. 7 ст. 3 Закону про РРО, такий Звіт суб’єкти господарювання подають податковим органам щомісячно — не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, якщо не передбачено надання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку. В останньому випадку дані про РРО-операції надходять податківцям в електронному вигляді. Тому подавати Звіт за формою № ЗВР-1 «РРО-електронізованим» суб’єктам господарювання в цьому випадку не потрібно (лист Міндоходів від 27.09.2013 р. № 12061/6/99-99-22-61-03-15/1187). Отже, з «електронізацією» РРО подання Звіту за формою № ЗВР-1 припиняється, і надалі контрольно-звітна інформація передається контролюючим органам тільки в електронному вигляді.

Також майте на увазі, що з 01.10.2013 р. діє новий Держреєстр РРО (затверджений наказом Міндоходів від 01.10.2013 р. № 522). Використання моделей, не включених до Держреєстру РРО, забороняється (п. 3 ст. 3 Закону про РРО). Тому якщо суб’єкт господарювання ще застосовує застарілі «немодернізовані» моделі РРО, то податківці їх обов’язково у строк до 01.12.2013 р. примусово розреєструють (див. лист від 07.10.2013 р. № 20223/7/99-99-22-01-03-17/1216 на с. 46; детальніше про розреєстрацію читайте на с. 11).

Хоча власникам «застарілих» РРО також у цьому випадку надається і альтернативний варіант — за наявності технічної можливості до зазначеної граничної дати таку «незавершену» РРО-техніку модернізувати (саме так, як видно із запитання, і вчинило підприємство).

У будь-якому разі граничний строк розреєстрації «застарілих» РРО вже не за горами і запланований на 01.12.2013 р. А отже, листопад 2013 року буде останнім місяцем (звітним періодом), коли суб’єкти господарювання в очікуванні розреєстрації/модернізації все ще будуть довикористовувати моделі РРО, що не забезпечують передачу податківцям даних електронним способом. Тому і «останній» Звіт за формою № ЗВР-1 доведеться подати за листопад. Однак, як же відзвітувати в такому разі?

Детальні інструкції про те, як відзвітувати за останній місяць, надали столичні податківці (див. http://kyiv.minrd.gov.ua/media-ark/news-ark/111091.html). Їх роз’яснення, проілюстровані прикладом, підказують, як подавати звітність з РРО при переході на надання інформації дротовими та бездротовими каналами зв’язку, включаючи випадок переходу із середини місяця. Отже, Головне управління Міндоходів у м. Києві рекомендує суб’єктам господарювання подавати звітність про використання РРО в перехідній період таким чином:

до підключення до Системи зберігання та збору даних РРО дротовими та бездротовими каналами зв’язку (далі — Система) суб’єкти господарювання звітують у звичайному порядку. Тобто щомісячно подають Звіт за формою № ЗВР-1 у відведений для цього строк — не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним;

за місяць, у якому відбулося підключення суб’єкта господарювання до Системи суб’єкти господарювання подають «останній» Звіт за формою № ЗВР-1, де наводять обсяги розрахункових операцій за період такого звітного місяця до дня підключення до Системи і, відповідно, — «старту» електронної звітності. А от обсяги розрахункових операцій із дня підключення до Системи до «останнього» Звіту за формою № ЗВР-1 не заносяться;

після підключення до Системи починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за місяцем підключення) подання Звіту за формою № ЗВР-1 припиняється. Зважаючи на «електронізацію» зникає потреба в його поданні, тому такий звіт суб’єкти господарювання більше не подають. А контрольно-звітна інформація про РРО надалі передається до Системи зберігання та збору даних РРО тільки в електронній формі.

Таким чином, «останній» Звіт за формою № ЗВР-1 суб’єкт господарювання, який застосовує РРО, подає за місяць підключення до Системи (відображаючи в ньому обсяги розрахункових операцій, проведених за дні до підключення). При цьому строк подання «останнього» Звіту за формою № ЗВР-1 залишається тим самим — не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним. Як пояснювали контролюючі органи конкретніше на прикладі: якщо суб’єкт господарювання, припустимо, підключений до Системи 25 серпня, то до 15 вересня він подає Звіт за формою № ЗВР-1, де наводить обсяги розрахункових операцій, проведених до 25.08.2013 р.

Відповідно, власникам РРО, які закінчують використовувати «застарілі» моделі в листопаді 2013 року, «останній» Звіт за формою № ЗВР-1 доведеться подати за листопад 2013 року не пізніше 15 грудня 2013 року (фактично не пізніше 13 грудня 2013 року, оскільки граничний строк подання припадає на неділю), відобразивши в ньому обсяги розрахункових операцій «до» підключення до Системи (або зняття РРО з реєстрації).

На завершення — важливий акцент. Усе викладене вище щодо подання Звіту за формою № ЗВР-1 стосується суб’єктів господарювання, які використовують при проведенні готівкових розрахунків реєстратори розрахункових операцій. Саме для них змінюється звичний порядок подання РРО-звітності, і вони з «електронізацією» РРО переходять на надання контрольно-звітної інформації з РРО в електронній формі, внаслідок чого Звіт за формою № ЗВР-1 до податкових органів більше не подають.

Водночас форму Звіту за формою № ЗВР-1 (затверджена наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614) саму по собі не скасовано. Тому для суб’єктів господарювання, які не подають інформацію до органів ДПС дротовими та бездротовими каналами зв’язку (наприклад, які працюють без РРО, але з використанням КОРО та РК), у цьому випадку нічого не зміниться. Звітувати перед податківцями вони будуть, як і раніше, — щомісячно подаючи Звіт за формою № ЗВР-1 не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним. До речі, про це йшлося і в листі Міндоходів від 27.09.2013 р. № 12061/6/99-99-22-61-03-15/1187. У ньому податківці роз’яснювали: Звіт за формою № ЗВР-1 продовжують подавати суб’єкти господарювання, які згідно із Законом про РРО не застосовують РРО та проводять розрахунки з використанням КОРО і РК. Отже, для цієї категорії «безРРОшних» (які однак працюють з КОРО і РК) платників податків Звіт за формою № ЗВР-1, як і раніше, залишиться звітною формою.

 

Людмила Солошенко, податковий експерт