21.11.2013

Офіційна думка. Доходи у вигляді безоплатно отриманих за рішенням органів влади ОЗ визнаються в сумі амортизації

Стаття

ОЗ від органів влади

Доходи у вигляді безоплатно отриманих за рішенням органів влади ОЗ визнаються в сумі амортизації

Запитання: Як в податковому обліку відображаються операції з безоплатного отримання ОЗ відповідно до п.п. 136.1.16 п. 136.1 ст. 136 ПКУ?

Відповідно до п.п. 136.1.16 п. 136.1 ст. 136 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), для визначення об’єкта оподаткування з податку на прибуток не враховується вартість основних засобів, безоплатно отриманих платником податку з метою здійснення їх експлуатації у таких випадках:

якщо такі основні засоби отримані за рішенням центральних органів виконавчої влади або рішень місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, прийнятих у межах їх повноважень;

у разі отримання спеціалізованими експлуатуючими підприємствами об’єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж відповідно до рішень місцевих органів виконавчої влади та виконавчих органів рад, прийнятих у межах їх повноважень;

у разі отримання підприємствами комунальної власності об’єктів соціальної інфраструктури, що перебували на балансі інших підприємств та утримувалися за їх рахунок;

у разі отримання підприємствами залізничного транспорту загального користування основних засобів транспортної інфраструктури, що перебували на балансі інших підприємств, утримувалися за їх рахунок та передані для експлуатації підприємствам залізничного транспорту за рішенням таких підприємств.

Порядок безоплатної передачі таких основних засобів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року № 145 «Деякі питання безоплатної передачі основних засобів» (далі — Постанова № 145) передбачено здійснення безоплатної передачі:

основних засобів платнику податку на прибуток з метою їх експлуатації за рішенням центральних органів виконавчої влади — у порядку, визначеному Законом України від 3 березня 1998 року № 147/98-ВР «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» (далі — Закон № 147) і Положенням про порядок передачі об’єктів права державної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 вересня 1998 року № 1482;

об’єктів соціальної інфраструктури комунальним підприємствам — у порядку, визначеному Законом № 147.

Згідно з п. 137.17 ст. 137 ПКУ доходи платника податку у вигляді вартості основних засобів, отриманих з метою здійснення їх експлуатації, які не враховані у складі доходу під час їх зарахування на баланс платника податку відповідно до ПКУ, з метою оподаткування визнаються доходами в сумі, що дорівнює сумі амортизації відповідних активів, нарахованої у порядку, передбаченому ПКУ, у момент нарахування такої амортизації у разі:

безоплатно отриманих об’єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж, побудованих споживачами на вимогу спеціалізованих експлуатуючих підприємств згідно з технічними умовами на приєднання до зазначених мереж;

безоплатно отриманих або виготовлених чи споруджених за рахунок коштів бюджету або кредитів, залучених Кабінетом Міністрів України чи під гарантії Кабінету Міністрів України, у разі виконання зобов’язань за гарантією Кабінетом Міністрів України;

безоплатно отриманих підприємствами залізничного транспорту загального користування основних засобів транспортної інфраструктури, що перебували на балансі інших підприємств.

Враховуючи вищезазначене, якщо основні засоби безоплатно передаються за правилами, встановленими п.п. 136.1.16 п. 136.1 ст. 136 ПКУ, то їх вартість не враховується для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, а порядок їх безоплатної передачі здійснюється відповідно до Постанови № 145.

При цьому відповідно до п. 137.17 ст. 137 ПКУ доходи платника податку у вигляді вартості основних засобів, безоплатно отриманих з метою здійснення їх експлуатації, які не враховані у складі доходу під час їх зарахування на баланс платника податку на підставі п.п. 136.1.16 п. 136.1 ст. 136 ПКУ, визнаються в сумі, що дорівнює сумі амортизації відповідних активів, нарахованої згідно зі ст. 145 ПКУ, одночасно з її нарахуванням.

У Податковій декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 р. № 1213 (далі — Декларація), дохід в сумі нарахованої амортизації безоплатно отриманих основних засобів при виконанні вимог, встановлених п. 137.17 ст. 137 ПКУ, відображається у рядку 03.28 «Інші доходи» Додатка ІД до рядка 03 Декларації з наданням детальної розшифровки показників зазначеного рядка.

 

За матеріалами підкатегорії 102.09.01 Бази знань,
 розміщеної на офіційному сайті Міндоходів: minrd.gov.ua