07.10.2013

Офіційна думка. Коригування ПДВ-зобов’язань при поверненні авансу

Стаття

Коригування ПДВ-зобов’язань при поверненні авансу*

Чи може платник ПДВ зменшити суму податкових зобов’язань у разі повернення попередньої (авансової) оплати неплатнику ПДВ у зв’язку з розірванням угоди про постачання товарів/послуг?

 

Згідно з п. 185.1 ст. 185 розд. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. Відповідно до п.п. «а» п. 187.1 ст. 187 розд. V ПКУ дата надходження авансового платежу є датою виникнення у продавця податкових зобов’язань з ПДВ.

Відповідно до п. 192.2 ст. 192 розд. V ПКУ зменшення суми податкових зобов’язань платника податку — постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.

Згідно зі ст. 620, 666 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV, зі змінами та доповненнями, у разі якщо умови договору купівлі-продажу не виконані та фактичної поставки товару не здійснено, то покупець вправі вимагати передачі проданої речі або відмовитися від виконання договору і вимагати відшкодування збитків. У такому разі повернення покупцю раніше перерахованого ним авансового платежу розглядається цивільно-правовим законодавством як розторг­нення (розірвання) угоди, а не як перегляд цін. Отже, повернення авансу за неотриманий товар і перегляд ціни на товар розглядаються як різні операції як цивільно-правовим, так і податковим законодавством. При поверненні авансу у зв’язку з розірванням угоди купівлі-продажу, операція з поставки товару не відбудеться. Тому й об’єкт оподаткування у постачальника відсутній.

Отже, якщо продавцем — платником ПДВ на дату отримання авансової оплати від неплатника ПДВ були визначені податкові зобов’язання з ПДВ та надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг чи відбулася зміна умов договору, в результаті якої постачання товарів/послуг скасовано, а аванс повернуто, то продавець — платник ПДВ має право виписати розрахунок коригування до податкової накладної та зменшити нараховану суму податкових зобов’язань з ПДВ. При цьому обидва примірники розрахунку коригування залишаються в продавця без підпису покупця — неплатника ПДВ.

 

За матеріалами підкатегорії 101.07 Єдиної бази податкових знань,
розміщеної на офіційному сайті Міндоходів: minrd.gov.ua

 

* Див. також матеріал на с. 43. — Прим. ред.