07.10.2013

Пошта редакції. Повертаєте аванс неплатнику ПДВ? Сміливо коригуйте свої податкові зобов’язання!

Відповідь на запитання

Повертаєте аванс неплатнику ПДВ? Сміливо коригуйте свої податкові зобов’язання!

 

Наше підприємство — платник ПДВ отримало передоплату за товар від неплатника ПДВ. Товар ми так і не поставили. Через певний час договір був розірваний, а передоплата повернена. Чи можемо ми в такому разі відкоригувати зобов’язання з ПДВ?

(м. Харків)

Уже не вперше ми повертаємося до цього питання*. І неспроста. Мало того, що п. 192.2 ПКУ сформульовано складно, так ще й податківці підкидають хмизу в вогонь, періодично змінюючи свій підхід. Тому можна пояснити й популярність цього питання серед передплатників. На щастя, сьогодні нам є чим вас порадувати.

Загальний порядок коригування обсягів постачання та ПДВ-наслідків прописаний в п. 192.1 ПКУ. Він застосовується при зміні суми компенсації, поверненні товарів або передоплати. У нашому випадку постачальник повертає передоплату, тому він начебто має право відкоригувати ПДВ-зобов’язання (якщо він відобразив їх за датою отримання цієї суми). Проте не все так просто.

Як ви вже помітили, покупцем є неплатник ПДВ, а для таких коригувань у п. 192.2 ПКУ прописані певні обмеження. У ньому зазначено, що при зміні суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих неплатникам ПДВ**, постачальник має право зменшити ПДВ-зобов’язання лише при одночасному дотриманні двох умов:

1) раніше поставлені товари повернено у власність продавця;

2) одержувачу надано повну грошову компенсацію вартості таких товарів.

Проте чи діє таке обмеження в нашому випадку? Ми традиційно вважаємо, що ні. Адже варто тільки придивитися: у п. 192.2 ПКУ йдеться про повернення товарів, тоді, як у цій ситуації вони ще навіть не відвантажені! Крім того, неважко помітити, що п. 192.2 ПКУ стосується зміни компенсації, але змовчує про повернення передоплати. І це при тому, що п. 192.1 ПКУ виділяє її окремо. Ще один вагомий аргумент: постачання товару так і не сталося, тому говорити про об’єкт обкладення ПДВ не доводиться. Таким чином, робимо висновок: це обмеження на нашу ситуацію не поширюється, а отже, до неї мають застосовуватися загальні правила п. 192.1 ПКУ. Відповідно, якщо ви повертаєте аванс покупцю-неплатнику ПДВ, то маєте повне право відкоригувати відображені раніше зобов’язання з ПДВ.

На окрему увагу заслуговує підхід податківців. На жаль, він схожий на справно працюючий маятник: то вони проти такого коригування, то — за. Причому така зміна думок відбувалася вже кілька разів. У вересні в Єдиній базі податкових знань з’явилася чергова консультація з цього приводу (див. на с. 41). На щастя, з позитивним для нас (і вас☺) висновком: вони визнали право постачальника на таке коригування.

Проте позитивним є не лише сам висновок, але й аргументи податківців. Зокрема, вони зазначили, що перегляд ціни та повернення авансу потрібно відокремлювати один від одного. І це правильно: адже вище ми вже говорили, що в п. 192.2 ПКУ йдеться лише про зміну компенсації, тоді як інші операції в ньому не названі. Більше того, якщо податківці будуть послідовними, то аналогічний висновок вони мають зробити і для ситуації з поверненням неплатником ПДВ неоплаченого товару. Сподіваємося, так і буде. З нашою думкою щодо цього ви можете ознайомитися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 68, с. 45.

 

Віталій Смердов, податковий експерт

 

* Читайте про це, зокрема, в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 16, с. 34.

** Причому має значення саме те, що покупець є неплатником ПДВ на дату придбання. Тому це обмеження працюватиме навіть у тому випадку, якщо на дату коригування такий покупець уже зареєструється платником ПДВ.