10.10.2013

Пошта редакції. Склали податкову накладну без підстав: як виправити помилку?

Відповідь на запитання

Склали податкову накладну без підстав: як виправити помилку?

Наше підприємство — платник ПДВ надало послугу (без передоплати). Акт ми склали самі й за тією ж датою виписали покупцю податкову накладну. При цьому ми включили цю податкову накладну до Реєстру, а також відобразили її показники в декларації. Через деякий час покупець довів через суд, що так і не отримав відповідну послугу. Які ПДВ-наслідки нас очікують?

(м. Полтава)

Пригадайте, коли взагалі виникають зобов’язання з ПДВ. За загальним правилом, ПДВ потрібно нарахувати при постачанні товарів і послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п. 185.1 ПКУ). Звичайно, за умови, що ви зареєстровані платником ПДВ, а постачання не є необ’єктними або пільговими. Судячи з усього, ці умови дотримуються. Нараховується ПДВ, як правило, за датою першої події. У нашому випадку, це дата складання акта. Отже, на перший погляд, якщо ви відобразили ПДВ, то вчинили правильно.

Проте це лише за умови, що послуга дійсно була. У нашому ж випадку покупцю вдалося довести суду, що її не було. Якщо послуга не була надана, то, виходить, немає й об’єкта оподаткування. А це, у свою чергу, значить, що ПДВ-зобов’язання ви нарахували помилково. Зрозуміло, що цю помилку потрібно виправити. Розберімося як.

З матеріалів, опублікованих на попередніх сторінках цього номера, ви вже могли дізнатися, що помилки в ПДВ-обліку виправляються одним із двох способів: в уточнюючому розрахунку або в поточній декларації. Так само потрібно буде вчинити й у нашому випадку. Припустимо, ви подали уточнюючий розрахунок. Нагадаємо, що в ньому заповнюються всі рядки, у яких в уточнюючій декларації були показники. Тобто й заповнені правильно (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.23). Виправлення помилки у загальному випадку вплине на показники таких рядків:

— 1, 9, 18, 25 і 25.1 — якщо в періоді, що виправляється, різниця між ПДВ-зобов’язаннями та податковим кредитом додатна;

— 1, 9, 19, 20.1, 20.2 — якщо в періоді, що виправляється, різниця між зобов’язаннями з ПДВ і податковим кредитом від’ємна.

Разом з уточнюючим розрахунком доведеться подати додаток Д5 (п. 8 розд. VI Порядку № 1492). У його верхній частині проставляється відмітка «Х» в полі 013 «Уточнюючий». При цьому в нього слід заносити вже виправлені показники.

Що робити далі? Чи потрібно виправляти помилку в Реєстрі? Так, потрібно і для цього використовується метод «сторно» (п. 1 розд. I Порядку № 1340). У нашому випадку виправлення помилки здійснюється внесенням до розділу I Реєстру такого запису:

— у графі 1 зазначаєте порядковий номер запису;

— у графах 2—6 дублюєте реквізити податкової накладної, складеної помилково. У графі 4 при цьому проставляєте відмітку «ПНПУ» (або «ПНЕУ», якщо податкова накладна була електронною);

— у графах 7—9 переносите суми з такої податкової накладної, але із знаком «-» (мінус).

Зверніть увагу, що цей запис вноситься до Реєстру періоду, у якому була виявлена помилка (п. 2 розд. V Порядку № 1340). Ним, очевидно, буде період, у якому набуло чинності відповідне рішення суду. Уточнюючий запис має бути розкритий в спеціальному рядку «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний (податковий) період». Візьміть до уваги, що уточнюючий Реєстр в такому разі формувати не потрібно (п. 1 розд. I Порядку № 1340). Про виправлення помилок в Реєстрі читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 47, с. 44.

Інколи при цьому бухгалтери запитують: що ж потім робити з помилковою податковою накладною? Відповідь проста — нічого. Вона не є податковим документом (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.20), а тому постачальник не має звертати на неї ніякої уваги. Робити нічого не доведеться навіть в тому випадку, якщо така накладна була зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН). По-перше, з причини, зазначеної вище. По-друге, механізму виправлення помилок в ЄРПН немає. Це не передбачено ні ПКУ, ні Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженим постановою Кабміну від 29.12.2010 р. № 1246. Контролери також неодноразово повідомляли про це (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.20). Разом із тим немає нічого страшного в тому, що помилкова податкова накладна «зависне» в ЄРПН. На ваших ПДВ-зобов’язаннях це не позначиться. А максимум, що зможуть зробити податківці, — надіслати запит із проханням обґрунтувати розбіжності (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.20).

 

Віталій Смердов, податковий експерт