14.10.2013

Новини законодавства. Усім, хто використовує РРО! Затверджено новий порядок реєстрації та застосування РРО

Новини від 28.08.2013 р. № 417

Усім, хто використовує РРО! Затверджено новий порядок реєстрації та застосування РРО

Міндоходів наказом від 28.08.2013 р. № 417 затвердив низку нормативних актів у сфері РРО. Серед них:

1) Порядок реєстрації та застосування ре­єстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги);

2) Порядок реєстрації та застосування ре­єстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;

3) Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій;

4) Порядок опломбування реєстраторів роз­рахункових операцій.

Вони замінять відповідні документи, затверджені наказами ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614 і від 12.02.2004 р. № 87. Але зауважте: Положення про форму та зміст розрахункових операцій, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614, залишається чинним. А це означає, що форма та зміст касового чека не змінюється!

Зазначені вище документи враховують вимоги Закону про РРО в частині подання податківцям РРО-звітності в електронній формі. Але є й інші нововведення, у числі яких виділимо такі. Реєстрація РРО здійснюватиметься на підставі заяви встановленої форми № 1-РРО. Вона може подаватися не тільки в письмовій, а й в електронній формі (це дозволяється тим, хто уклав з податківцями договір про визнання електронних документів). При цьому податківці будуть зобов’язані розміщувати на своєму сайті (minrd.gov.ua) відомості про фіскальні номери РРО із зазначенням, зокрема, найменувань суб’єктів господарювання, а також фіскальних номерів РРО, реєстрацію яких скасовано. Про інші зміни ви зможете дізнатися в одному з найближчих номерів газети «Податки та бухгалтерський облік».

Цей наказ набуде чинності з дати його офіційного опублікування. На момент підготовки цього номера він ще не опублікований. За інформацією на сайті «Офіційного вісника України», це має статися 18.10.2013 р.

Після прочитання замітки у багатьох виникне запитання: чи доведеться з дати набуття чинності цим документом перереєструвати РРО (за новими правилами), зареєстровані до цієї дати? Підстав для такої перереєстрації немає. Тим паче, що це не зазначено ані в самому наказі, ані в переліку підстав для перереєстрації РРО. Отже, ці вимоги доведеться враховувати тільки в тому випадку, якщо ви реєструватимете РРО після набуття чинності наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.