17.10.2013

Пошта редакції. Бережися автомобіля… або Якщо автомобіль вам продає громадянин

Відповідь на запитання

Бережися автомобіля… або Якщо автомобіль вам продає громадянин

Наше підприємство вирішило придбати легковий автомобіль у фізичної особи. Хто в цьому випадку повинен сплатити податок на доходи фізичних осіб? Як оподатковується дохід від продажу автомобіля?

(м. Донецьк)

 

Почнемо з того, що автомобіль відповідає визначенню рухомого майна (ч. 2 ст. 181 ЦКУ). Продавцем автомобіля у цій ситуації виступить його власник — фізична особа. Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулює ст. 173 ПКУ. До її норм і апелюватимемо для відповіді на поставлені запитання.

Перш за все з’ясуємо, як оподатковується дохід фізособи від продажу автомобіля.

Якщо фізична особа вперше у звітному році продає легковий автомобіль, то отриманий нею дохід від продажу не підлягає оподаткуванню. При цьому не має значення, чи продавала така особа цього року мопед і мотоцикл. Річ у тім, що з положень п. 173. 2 ПКУ випливає, що фізична особа може протягом року продати (обміняти) один легковий автомобіль, один мотоцикл і один мопед без податкових наслідків.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом року двох і більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 % (абзац другий п. 173.2 ПКУ). Зауважте, що незважаючи на не дуже вдале формулювання наведеної норми, податківці займають лояльну позицію. В усних консультаціях вони вказують на те, що якщо протягом року фізична особа продає два і більше легкових автомобілів, то оподаткуванню підлягає дохід від другого та наступних продажів.

Дохід від продажу легкового автомобіля визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче (на вибір платника податку):

середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу;

або

оціночної вартості відповідного транспортного засобу, визначеної згідно із законом.

Середньоринкова вартість визначається щокварталу Мінекономіки згідно з Порядком визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, затвердженим постановою КМУ від 10.04.2013 р. № 403. При визначенні середньоринкової вартості враховуються марка, модель транспортного засобу з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів. Інформацію про середньоринкової вартості транс­портних засобів можна знайти на офіційному веб-сайті Мінекономіки (http://new.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice). Вона оголошується до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Оціночну вартість автомобіля визначають професійні оцінювачі. Зверніть увагу: звіти про оцінку, проведену до 31 жовтня 2013 року* включно можуть використовуватися протягом строку дії, зазначеної в них, але не більше трьох місяців (п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства» від 04.03.2013 р. № 231).

* До зазначеної дати оцінка проводиться згідно з Методикою товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів, затвердженої наказом Мін’юсту та Фонду державного майна від 24.11.2003 р. № 142/5/2092.

З 1 листопада 2013 року за винятком зазначених випадків використовуються звіти про оцінку, яку проведено відповідно до Порядку проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, затвердженої постановою КМУ від 04.03.2013 р. № 231.

У цій ситуації стороною договору купівлі-продажу автомобіля є юридична особа. Тому відповідно до вимог п. 173.3 ПКУ підприємство має виконати всі функції податкового агента, а саме:

1) нарахувати та сплатити ПДФО до бюджету за місцезнаходженням підприємства, якщо фіз­особа продає вже не перший автомобіль у звітному році.

Інформацію про черговість продажів автомобіля фізична особа — покупець має зазначити в договорі купівлі-продажу або в окремій заяві.

При перерахуванні доходу платіжним документом, ПДФО сплачується в день виплати доходу (п.п. 168.1.2 ПКУ), а при виплаті з каси — наступного дня після виплати (нарахування) доходу (п.п. 168.1.4 ПКУ);

2) відобразити дохід фізособи від продажу автомобіля в Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ з ознакою «105». Якщо дохід неоподатковуваний (перший продаж) у графах 4а і 4 ставимо прокреслення. Якщо дохід від продажу авто підлягає оподаткуванню, у зазначених графах податкового розрахунку вказується сума податку на доходи фізичних осіб.

Якщо договір купівлі-продажу посвідчує нотаріус, він також звітує про таку операцію до податкової шляхом подання Податкового розрахунку за формою № 1 ДФ. Цікаво, що податківці зобов’язали органи ДАІ в разі оформлення договорів купівлі-продажу автомобілів відображати інформацію в Податковому розрахунку, називаючи їх посередниками (див. лист Міндоходів від 26.04.2013 р. № 2307/5/99-99-17-02-01-16).

Зазначимо, що пенсійний збір підприємству, що придбаває автомобіль у фізособи, сплачувати не доведеться. Річ у тім, що такий збір сплачують підприємства та фізичні особи, які набувають права власності на легкові автомобілі, що підлягають першій держреєстрації. А в нашому випадку автомобіль уже пройшов першу держреєстрацію.

 

 Катерина Скрипкіна, податковий експерт