17.10.2013

Пошта редакції. Орендуємо транспортний засіб у фізособи-підприємця. Чи потрібно посвідчувати договір у нотаріуса?

Відповідь на запитання

Орендуємо транспортний засіб у фізособи-підприємця. Чи потрібно посвідчувати договір у нотаріуса?

Наше підприємство орендує автомобіль у фізособи, зареєстрованої підприємцем. Підкажіть, чи потрібно нам посвідчувати договір оренди у нотаріуса?

(м. Суми)

 

Про це запитують дуже часто. Навіть незважаючи на те, що норми, які регулюють його, не змінювалися з 2004 року. Ми відповідали на нього нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 53, с. 44), тому зараз пригадаємо основні тези.

Ідеться про договір оренди транспортного засобу. Нагадаємо, що в загальному випадку він повинен укладатися в письмовій формі (до речі, порушення цієї умови не призводить до недійсності договору). Водночас якщо хоча б однією зі сторін є фізособа*, то такий договір доведеться не тільки укласти в письмовій формі, а й нотаріально посвідчити (ч. 2 ст. 799 ЦКУ). Але якщо така фізособа є підприємцем? Чи діє це правило в такому разі?

* Тобто незалежно від того, це орендар чи орендодавець.

Щоб відповісти на це запитання, одним ЦКУ нам не обійтися. Адже в цій ситуації договір укладається між суб’єктами господарювання, тому в загальному випадку вони мають орієнтуватися не на ЦКУ, а на ГКУ. Для підприємців це прямо підтверджується і ч. 3 ст. 45 ГКУ. Цей нормативний акт також містить норми, що регулюють питання укладення договорів оренди (парагр. 5 гл. 30 ГКУ). Проте вони, на відміну від ЦКУ, не встановлюють вимог до форми таких договорів, у тому числі до обов’язкового нотаріального посвідчення. Не містять таких вимог й інші приписи ГКУ. Таким чином, якщо ви уклали договір з підприємцем, то посвідчувати його нотаріально не потрібно. На щастя, правильність цього підходу підтверджується ВСУ (ознайомитися з його рішенням можна у зазначеному вище номері).

Але зверніть увагу на такі три моменти. По-перше, зазначений підхід діє при оренді будь-яких транспортних засобів, перелічених у ч. 1 ст. 798 ЦКУ. До них належать не тільки наземні самохідні транспортні засоби, а й повітряні, морські, річкові судна тощо.

По-друге, цей висновок, безумовно, справедливий тільки за умови, що в договорі оренди фізособа виступає як підприємець. Тобто такі дії охоплені його підприємницькою діяльністю. Інакше якщо фіз­особа здає в оренду автомобіль «як громадянин», а не підприємець, то договір оренди все ж таки доведеться віднести нотаріусу. Адже в подібному випадку при укладенні договору оренди доведеться враховувати приписи ЦКУ, а не ГКУ. Якщо ж цього не зробити, то договір вважатиметься нікчемним. Один з найбільш негативних наслідків цього для вас як орендаря — зняття витрат і податкового кредиту з орендної плати*.

* Звичайно, ситуацію можна спробувати врятувати за допомогою суду (ч. 2 ст. 220 ЦКУ). Проте зауважте: враховуючи специфіку ситуації, такі дії можуть не дати очікуваного результату. Пов’язано це з тим, що в ідеалі зазначена норма працює тільки в тому випадку, якщо одна зі сторін ухиляється від нотаріального посвідчення.

Тому краще, щоб у договорі оренди містилося посилання на підприємницький статус фізособи. Крім того, від неї потрібно отримати документальне підтвердження такого статусу: зокрема, витяг або виписку з Єдиного держреєстру (детальніше про це питання читайте на с. 27, 35, а також у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 63, с. 11). У теорії такі документи необхідні тільки для цілей ПДФО, проте вони також підтверджуватимуть і те, що фізособа діяла як підприємець.

По-третє, сторони можуть прописати умову про нотаріальне посвідчення на власний розсуд (чч. 1 і 4 ст. 209, ч. 4 ст. 639 ЦКУ). У такому разі воно буде обов’язковим.

 

Віталій Смердов, податковий експерт