31.10.2013

Таблиця 5 звіту за формою № Д4: завжди чи іноді?

Стаття

кадри

Таблиця 5 звіту за формою № Д4: завжди чи іноді?

Жити — означає думати і відчувати, блаженствувати і мучитися, а будь-яке інше життя — це смерть. Наведена цитата належить В. Г. Белінському, письменнику, видатному літературному критику і публіцисту. І якщо врахувати, наскільки швидко змінюється українське законодавство, скільки праці докладають наші бухгалтери, щоб розібратися в новаціях та змінах, скільки безсонних ночей вони проводять над звітами та яке задоволення й полегшення отримують, коли ці звіти здані, то вже хто-хто, а наші бухгалтери дійсно живуть! От і в цій статті поговоримо про чергові зміни, а саме про зміни в таблиці 5 звіту за формою № Д4.

Лілія Калашникова, експерт з питань оплати праці

В яких випадках потрібно формувати таблицю?

Таблицю 5 звіту за формою № Д4 ви формуєте, якщо у звітному місяці (п. 4.8 Порядку № 454):

а) із застрахованою особою був укладений або розірваний трудовий договір (цивільний-правовий договір, далі — ЦПД);

б) застрахованій особі надано:

відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

відпустку для догляду за дитиною до 3 років;

відпустку для догляду за дитиною від 3 років до 6 років.

Зверніть увагу: якщо перелічених вище причин, що зобов’язують заповнювати цю таблицю, у звітному місяці у вас не було, то ви її не формуєте і не подаєте до ДПІ.

Що змінилося в таблиці 5 звіту за формою № Д4?

Міндоходівських «новацій» у таблиці 5 звіту за формою № Д4 дві.

1. У цій таблиці з’явилася нова графа 8 «Договір ЦПХ за основним місцем роботи (1 — так, 0 — ні)» (про її заповнення зазначено далі).

2. У п. 5.6 Порядку № 454 тепер чітко прописали, як виправитися, якщо в попередніх звітних періодах у таблиці 5 ви не вказали відомості про подію, яка відбулася з працівником та яку слід було відобразити в цій таблиці згідно з п. 4.8 Порядку № 454 (див. на с. 31). Для цього достатньо заповнити та подати таблицю 5 за минулий період, проставивши на ній тип «додаткова» та супроводивши її титульним аркушем. Нагадаємо: раніше пенсійним Порядком № 22-2 була передбачена можливість подання таблиці 5 «додаткова» тільки в разі, якщо ви забули вказати дані про прийняття на роботу та про звільнення.

Правильно заповнити окремі графи таблиці 5 звіту за формою № Д4 вам допоможуть наші пояснення, наведені до них нижче в таблиці.

Особливості заповнення окремих граф таблиці 5 звіту за формою № Д4

Номер графи

Пояснення

1

2

Графа 6

Проставляєте «1», якщо фізособа, якій нарахували дохід, — громадянин України, «0» — якщо громадянин іншої країни

Графа 7

Проставляєте категорію застрахованої особи з переліку категорій, наведеного у виносці під таблицею 5

Графа 8

Новий показник. Проставляєте «1», якщо ЦПД укладено з працівником вашого підприємства, для якого це місце роботи є основним (працівника прийнято з трудовою книжкою). В іншому разі ставите «0»

Графа 9

Зазначаєте номер, що відповідає реєстраційному номеру облікової картки платника податків (ідентифікаційному номеру)

Графа 10

Зазначаєте повністю П. І. Б. застрахованої особи: — для громадян України — згідно з україномовною сторінкою паспорта застрахованої особи; — для громадян інших країн — згідно із завіреним у встановленому законодавством України порядку перекладу українською мовою паспортного документа

Графа 11

Назва цієї графи говорить сама за себе. Тут у відповідній графі вказуєте: — для прийнятих (звільнених) у звітному місяці працівників — дату прийняття на роботу (дату закінчення трудових відносин); — для ЦПД — дату початку/закінчення дії ЦПД, якщо вона припадає на звітний період; — для відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до 3 років, для догляду за дитиною від 3 до 6 років — дату початку/закінчення відпустки згідно з наказом (розпорядженням) керівника

Графа 12

Заповнюєте, якщо працівника було прийнято на нове робоче місце (штатну одиницю). Важливо! Дата (число місяць і рік) створення цього нового робочого місця може не збігатися з датою початку трудових відносин

Графа 13

Щодо звільнених працівників проставляєте статтю КЗпП, на підставі якої припинено трудовий договір

 

Отже, тепер ви легко заповните та подасте таблицю 5 звіту за формою № Д4. Із наступної статті ви зможете дізнатися про те, як заповнити ще одну «мінливу» таблицю звіту за формою № Д4 — таблицю 6.