31.10.2013

Ви нам писали. Бліц-відповіді на ваші запитання

Стаття

Бліц-відповіді на ваші запитання

Навіть найважче та найзаплутаніше запитання варте стислої та вичерпної відповіді. У цій статті ви, шановні бухгалтери, знайдете добірку запитань ваших колег (а може, серед них є і ваші) щодо заповнення звіту за формою № Д4 та наші відповіді на них.

Марія Соломіна,

експерт з питань оплати праці

Заробітна плата в таблиці 6 звіту за формою № Д4

Унаслідок лічильної помилки працівнику за вересень 2013 року було нараховано зарплату в меншому розмірі. Помилку виявлено в жовтні 2013 року. У цьому ж місяці (у жовтні) різницю між фактично нарахованою у вересні зарплатою і тією, що належала до нарахування, було донараховано працівнику. Як у таблиці 6 звіту за формою № Д4 за жовтень 2013 року відобразити суми донарахованої зарплати за вересень 2013 року та зарплати за жовтень 2013 року?

(м. Севастополь)

Нараховану в жовтні зарплату за звітний місяць та донараховану суму зарплати за вересень 2013 року в таблиці 6 відображаємо одним рядком. Річ у тім, що якщо зарплата нараховується за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої зар­плати включаються до зарплати місяця, в якому було здійснено такі донарахування. На це прямо вказують п. 4.9 Порядку № 454 та п.п. 1.6.2 Інструкції № 5.

 

 

У жовтні 2013 року за рішенням суду працівнику нараховано середню зарплату за час вимушеного прогулу. Сума середньої зарплати, що припадає на серпень — вересень 2013 року, дорівнює 8000,00 грн. Як таке нарахування відобразити у звіті за формою № Д4? Чи потрібно коригувати звіти з ЄСВ за звітні періоди, за які нарахована середня зарплата?

(м. Донецьк)

Ні, звіти за минулі періоди коригувати не потрібно. Якщо ви в поточному місяці нараховуєте працівнику заробітну плату за декілька місяців, у тому числі й за рішенням суду середню зарплату за вимушений прогул, то її потрібно відображати у звіті за формою № Д4 за той місяць, у якому вона нарахована.

Водночас, відображаючи в таблиці 6 дані щодо працівника, якому у звітному місяці здійснюється таке «оптове» нарахування зарплати, візьміть до уваги два важливі моменти.

По-перше, на нього ви заповнюєте стільки рядків, за скільки місяців було нараховано заробітну плату. У графі 11 таблиці 6 проставляєте місяць та рік, за який здійснено нарахування.

По-друге, дохід, нарахований за минулі місяці, порівнюєте з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ, що діяла в цих місяцях.

Відпускні в таблиці 6 звіту за формою № Д4

У жовтні 2013 року працівнику були нараховані заробітна плата за фактично відпрацьований час та відпускні за 14 календарних днів жовтня 2013 року. В таблиці 6 звіту за формою № Д4 відпускні потрібно відображати окремим рядком чи можна показати їх у складі заробітної плати, адже вони повністю припадають на звітний місяць?

(м. Харків)

Навіть якщо період щорічної відпустки повністю припадає на звітний місяць, суму відпускних ви відображаєте в таблиці 6 звіту за формою № Д4 в окремому рядку, зазначаючи у графі 10 КТН «10».

Наприклад, сума заробітної плати, нарахованої працівнику за фактично відпрацьовані дні з 1 по 17 жовтня 2013 року, становить 1300,00 грн. (ЄСВ — 46,80 грн.), сума відпускних за період з 18 по 31 жовтня 2013 року — 1000,00 грн. (ЄСВ — 36,00 грн.). У таблиці 6 звіту за формою № Д4 за жовтень 2013 року дохід цього працівника потрібно буде відобразити, як це показано на рис. 1 на с. 24.

Важливо! У таблиці 6 щодо цього працівника графу 15 заповнюємо за рядком із зарплатою. Графа 15 за рядком відпускних залишається незаповненою (у паперовому варіанті проставляємо прокреслення).

 

 

Працівниця з 14 по 23 жовтня 2013 року перебуватиме в соціальній відпустці, що надається працівникам, у яких є діти (ст. 19 Закону про відпустки), а з 24 жовтня по 16 листопада 2013 року — у щорічній відпустці. Перед вибуттям у відпустку їй виплачено зарплату за жовтень та відпускні за дві відпустки. Як такі виплати відобразити в таблиці 6 звіту за формою № Д4? Чи потрібно показувати з КТН «10» відпускні, нараховані за період соціальної відпустки?

(м. Житомир)

Відповідь на ваше перше запитання, шановний читачу, залежатиме від порядку нарахування відпус­кних, який у вас застосовується. Річ у тім, що якщо відпустка припадає на один календарний місяць, то проблем з нарахуванням та відображенням відпускних у звітності, як правило, не виникає. Але ж не люблять наші працівники ходити так у відпустку! Набагато частіше відпустки у працівників перехідні (відпустка починається в одному місяці, а закінчується в іншому). І в цьому випадку можливі два варіанти нарахування відпускних:

1) усю суму перехідних відпускних нараховують у місяці, коли працівник іде у відпустку, тобто в бухобліку (кредит субрахунку 661) відпускні і за поточний, і за наступний місяць відображають у місяці їх виплати;

2) відпускні нараховують частинами — окремо за кожним місяцем, на який припадає відпустка, тобто в бухобліку (кредит субрахунку 661) у місяці виходу у відпустку відображають частину відпуск­них, що припадає на поточний місяць, а в наступному місяці — суму відпускних, що відноситься до такого наступного місяця.

На нашу думку, логічніше нараховувати перехідні відпускні окремо за кожний місяць, на який припадає відпустка (другий варіант). Такий підхід «ув’язується» з положеннями п.п. 1.6.1 Інструкції № 5. У цій нормі Інструкції № 5 зазначено, що суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

Але на практиці бухгалтери застосовують обидва варіанти нарахування відпускних. І Порядок № 454 дає можливість відобразити їх у звіті за формою № Д4 незалежно від обраного вами способу нарахування відпускних. Головне — зробити це правильно!

Щоб розглянути на конкретному прикладі порядок відображення перехідних відпускних у таб­лиці 6 звіту за формою № Д4, припустимо, що у працівника:

— сума заробітної плати за фактично відпрацьовані дні жовтня становила 900,00 грн. (ЄСВ — 32,40 грн.);

— сума відпускних за період відпустки на дітей — 1000,00 грн. (ЄСВ — 36,00 грн.);

— сума відпускних за період щорічної відпустки — 2400 грн., у тому числі за 8 календарних днів жовтня — 800,00 грн. (ЄСВ — 28,80 грн.), за 16 календарних днів листопада — 1600,00 грн. (ЄСВ — 57,60 грн.);

— заробітна плата за фактично відпрацьовані дні листопада — 1095,00 грн. (ЄСВ — 39,42 грн.).

Якщо відпускні за жовтень та листопад нараховують у жовтні, таблицю 6 звітів за формою № 4 за жовтень та за листопад 2013 року щодо цього працівника потрібно буде заповнити так, як наведено на рис. 2 на с. 25.

Якщо у вас на підприємстві використовується другий варіант нарахування відпускних, який, ще раз підкреслимо, підтримує наша редакція, то підприємство заповнить таблиці 6 звітів за жовтень і листопад 2013 року, як це показано на рис. 3 на с. 26.

Зверніть увагу: незалежно від виду оплачуваної відпустки, суми відпускних ви відображаєте у графі 10 з КТН «10». Це випливає з положень п. 4.9 Порядку № 454.

 

 

Працівник звільняється. Як відобразити в таблиці 6 звіту за формою № Д4 відрахування за дні відпустки, надані в рахунок невідпрацьованої ним частини робочого року?

(м. Запоріжжя)

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за той звітний період, у якому дохід працівника «схуд» на суму відрахувань за невідпрацьовані ним дні щорічної відпустки, ви вказуєте:

— у графі 11 — місяць, у якому було здійснено нарахування відпускних;

— у графі 15 — кількість днів відпустки, за які проводяться відрахування, зі знаком «мінус»;

— у графі 17 — суму відпускних також зі знаком «мінус».

Річ у тім, що п. 4.9 Порядку № 454 допускає внесення до таблиці 6 від’ємних значень сум нарахованої заробітної плати (доходу) при відображенні сторнованих сум відпускних, нарахованих у попередніх періодах.

Наприклад, працівник звільняється за власним бажанням 31 жовтня 2013 року. При звільненні ви виявили, що працівник надмірно використав 10 календарних днів щорічної основної відпустки. У цій відпустці він перебував з 15 липня по 7 серпня 2013 року. Сума надмірно нарахованих відпускних становила 1000,00 грн., із них за 3 дні липня — 300,00 грн. (ЄСВ — 10,80 грн.), за 7 днів серпня — 700,00 грн. (ЄСВ — 25,20 грн.) Зарплата за відпрацьовані дні жовтня 2013 року дорівнює 2500,00 грн. (ЄСВ — 90,00 грн.)

Тоді таблицю 6 звіту за формою № Д4 ви заповните так, як показано на рис. 4 на с. 26.

Декретні в таблиці 5 звіту за формою № Д4

Чи потрібно в таблиці 5 звіту за формою № Д4 зазначати дату виходу працівниці з відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами, якщо вона пішла в таку відпустку до 01.07.2013 р. (тобто дату вибуття у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами цієї працівниці ми в таблиці 5 не вказували)?

(м. Харків)

Неодмінно потрібно! Навіть якщо в таблиці 5, яка була подана у складі звіту за місяць виходу працівниці у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, ви не наводили дані про початок цієї відпустки, у звіті за місяць закінчення такої відпустки, що подається після 01.07.2013 р., рядок потрібно заповнити.

Відпустка за свій рахунок у звіті за формою № Д4

На підприємстві є один найманий працівник. З 1 по 30 листопада 2013 року він перебуватиме у відпустці без збереження заробітної плати. Чи потрібно буде подавати звіт за формою № Д4 за листопад 2013 року?

(м. Київ)

Якщо на підприємстві є хоча б один найманий працівник, звіт за формою № Д4 подавати потрібно.

Тобто у вашому випадку, навіть незважаючи на те, що заробітна плата такому працівнику за листопад 2013 року не нараховувалася, вам необхідно буде заповнити таблиці 1, 6 і 7 (якщо щодо працівника ведеться облік спецстажу), а також титульний аркуш звіту за формою № Д4 за листопад 2013 року та подати його до ДПІ. Причому в таблиці 6 за цим працівником у графі 14 ви вкажете кількість календарних днів відпустки без збереження заробітної плати у звітному місяця, а у графі 15 — кількість календарних днів звітного місяця, протягом яких працівник перебував у трудових відносинах. В описаній вами ситуації показники цих двох граф збіжаться та дорівнюватимуть 30 календарним дням.

 

Рис. 1. Фрагмент таблиці 6 звіту за формою № Д4

 

Рис. 2. Фрагмент таблиці 6 звіту за формою № Д4

 

 

Рис. 3. Фрагмент таблиці 6 звіту за формою № Д4

 

Рис. 4. Фрагмент таблиці 6 звіту за формою № 4