12.09.2013

Як відображати лікарняні та декретні у звітності?

Стаття

Як відображати лікарняні та декретні у звітності?

Суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах відображаються в декількох звітах. Що це за звіти і як вони заповнюються, наш шановний читач дізнається з цієї статті.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

Суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах відображаються в таких звітах:

— звіті з єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) (звіт за формою № Д4);

— Податковому розрахунку за формою № 1ДФ;

— звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Крім того, суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та суми нарахованого ЄСВ відображаються в Податковій декларації з податку на прибуток підприємства.

Тепер розглянемо детальніше особливості відображення лікарняних і декретних у кожному із зазначених вище звітів.

Заповнюємо звіт з ЄСВ

Відразу зауважимо: наразі ситуація зі звітом з ЄСВ не визначена. Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2. Однак у зв’язку з проведенням адміністративної реформи адміністрування ЄСВ передане органам доходів і зборів. Відповідні зміни внесено законами України «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» від 04.07.2013 р. № 404-VII і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» від 04.07.2013 р. № 406-VII, що набрали чинності 11.08.2013 р., до низки законодавчих актів. Тому формально звіт з ЄСВ уже за серпень 2013 року повинен був би подаватися в порядку та за формою, що затверджені наказом Міндоходів. На сьогодні на офіційному сайті цього відомства (http://minrd.gov.ua) розміщено проект відповідного наказу (далі — проект)*. Водночас із роз’яснень, наведених у спільному листі Міндоходів та Пенсійного фонду України від 30.08.2013 р. № 11149/5/99-99-17-03-01-16, № 22777/03-01 («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 72, с. 12), випливає, що звіт з ЄСВ за серпень 2013 року, як і раніше, прийматимуть робочі органи Пенсійного фонду, причому за старою формою, наведеною у Порядку № 22-2.

* Зауважимо: проект Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування практично аналогічний нині чинному Порядку № 22-2. Відмінності, які все ж є (зокрема, у кодах категорії застрахованих осіб), проаналізуємо на сторінках нашої газети після того, як документ буде затверджено.

У звіті з ЄСВ лікарняні та декретні потрібно відображати:

1) у таблиці 1 у відповідних рядках:

— лікарняні — у рядках 1 (сюди потрапить загальна сума лікарняних), 1.3 (зазначається вся сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності), 1.4 (зазначається вся сума допомоги по тимчасовій непрацездатності), 2, 2.3 (2.3.1 — 2.3.4), 4, 4.3 (сума лікарняних указується в межах максимальної бази нарахування ЄСВ). Нарахований на суми лікарняних ЄСВ відображаємо в рядках 3, 3.3 (3.3.1 — 3.3.4), 8, (8.4 — 8.6 і 8.8), утриманий ЄСВ — у рядках 5, 5.5, 8, 8.13.

— допомогу по вагітності та пологах — у рядках 1 і 1.5 (зазначається вся нарахована сума допомоги), 2, 2.4 (2.4.1 — 2.4.4), 4, 4.4 (відображаємо суму допомоги в межах максимальної бази нарахування ЄСВ). Нарахований ЄСВ показуємо в рядках 3, 3.4 (3.4.1 — 3.4.4) та враховуємо в рядках 8.4 — 8.6 і 8.8, а утриманий ЄСВ — у рядках 5, 5.6, 8, 8.13;

2) у таблиці 6 заповнюємо стільки рядків, на скільки місяців припадає період тимчасової непрацездатності або відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. Зарплата, нарахована у звітному місяці, на який припадає хвороба (відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами), зазначається в окремому рядку. Виплати працівнику потрібно відображати в такій послідовності:

а) заробітна плата;

б) винагорода за цивільно-правовим договором;

в) лікарняні;

г) допомога по вагітності та пологах.

Допускається заповнення від’ємних значень при відображенні сторнованих сум лікарняних та допомоги по вагітності та пологах, нарахованих у попередніх звітних періодах.

Звертаємо увагу: у графі 9 необхідно вказати «Код категорії ЗО». Такі коди зазначені в додатку 2 до Порядку № 22-2. Наведемо їх у таблиці.

 

Категорії працівників

Код категорії застрахованих осіб для відображення:

лікарняних

декретних

Працівники підприємств, установ, організацій

29

42

Працівники-інваліди підприємств, установ, організацій

36

43

Працівники підприємств всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ і УТОС*

37

44

Працівники-інваліди, які працюють на підприємствах та в організаціях громадських організацій інвалидів*

39

45

* За умови, що кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих і фонд оплати праці таких інвалідів — не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

 

Зверніть увагу: у таблиці 6 не потрібно заповнювати порожні рядки на працівниць, яким допомогу по вагітності та пологах було нараховано до липня 2013 року.

Також у звіті з ЄСВ на працівниць, яким надана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, потрібно заповнити таблицю 5:

у місяці виходу працівниці у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами: заповнюємо рядок, у якому вказуємо у графі 7 — «5» («особи, яким надано відпустку по вагітності і пологах»), у графі 10 — день початку відпустки;

у місяці закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами: заповнюємо рядок, у якому вказуємо у графі 7 — «5», у графі 10 — дату закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Заповнюємо Податковий розрахунок за формою № 1ДФ

Форму Податкового розрахунку за формою № 1ДФ та Порядок його заповнення і подання затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020. У Податковому розрахунку № 1ДФ виплати, що розглядаються, відображають так:

лікарняні — у складі заробітної плати з ознакою доходу «101»;

допомогу по вагітності та пологах з ознакою доходу «128» як виплату з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Заповнюємо Податкову декларацію з податку на прибуток

У Податковій декларації з податку на прибуток підприємства (далі — декларація), форму якої затверджено наказом ДПАУ від 28.09.2011 р. № 1213, відображаються витрати на оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та на ЄСВ у частині нарахувань. Суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах у декларації не відображають, оскільки вони виплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Згідно з роз’ясненнями податківців суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та суми ЄСВ, нарахованого на всю суму лікарняних і декретних, слід відображати в декларації у звітному податковому періоді, у якому вони були нараховані, як інші витрати в рядку 06.4.39 додатка ІВ (див. консультацію, розміщену в ЄБПЗ у підкатегорії 102.07.17).

На наш погляд, суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, а також суми ЄСВ, нараховані на всю суму лікарняних і декретних, можуть відображатися: у складі собівартості, адміністративних витрат, витрат на збут або інших витрат (тобто відповідно в рядках 05.1, 06.1, 06.2, 06.4 декларації) — залежно від того, яким працівникам вони належать.

Заповнюємо звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП

Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджено постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) від 18.01.2011 р. № 4. Звіт подається за формою Ф4-ФСС з ТВП (додаток 1 до зазначеного Порядку) у разі нарахування соцстрахівських допомог, зокрема, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах, а також отримання від Фонду коштів на їх виплату.

Загальна сума нарахованих страхувальником у звітному періоді витрат за рахунок коштів Фонду, у тому числі і на виплату допомоги, відображається в рядку 21 «Витрати з початку року» таблиці I. Розшифровка даних цього рядка таблиці I за видами виплат наводиться в таблиці II звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП:

— у рядку 1 вказуємо допомогу по тимчасовій непрацездатності (безпосередньо працівника);

— у рядку 2 — допомогу по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною або хворим членом сім’ї;

— у рядку 3 — допомогу по вагітності та пологах.

При цьому показник рядка 21 таблиці I має дорівнювати показнику рядка 8 таблиці II звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Отримані від Фонду кошти зазначаємо в рядках 6 і 9 таблиці I.

Не забувайте відображати лікарняні й декретні у звітності та подавати її своєчасно!

 

висновки



 
 
  • Суми лікарняних та декретних відображаємо у звіті з ЄСВ у таблицях 1 і 6. Крім того, на працівниць, яким надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, заповнюємо таблицю 5.

  • У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ лікарняні відображаємо у складі зарплати з ознакою доходу «101», а декретні — з окремою ознакою «128».

  • Нараховані «соцстрахівські» допомоги, а також отримані від Фонду кошти на їх виплату відображаємо у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП.