26.09.2013

Додаток 8 (Д8)

Стаття

Додаток 8 (Д8)

Додаток 8 — заява зі скаргою на постачальника товарів/послуг подається покупцем, як того вимагає п. 201.10 ПКУ, у разі:

1) відмови постачальника надати податкову накладну;

2) порушення постачальником порядку заповнення податкової накладної;

3) порушення постачальником порядку реєстрації податкової накладної в ЄРПН.

Така заява зі скаргою на постачальника буде підставою в покупця для включення сум податку до складу податкового кредиту.

Зазначена заява подається за формою згідно з додатком 8 до декларації (див. п. 21 розд. III Порядку № 1492), про що робиться відповідна відмітка у відведеному для цього полі декларації.

До заяви мають також додаватися копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

У разі подання декларації в електронному вигляді всі перелічені вище копії підтвердних документів мають надаватися окремо в порядку, передбаченому для подання податкової звітності в паперовому вигляді з дотриманням граничних строків подання звітності (див. ЄБПЗ у розділі 101.23).

Додаток 8 повинен подаватися тільки разом із декларацією за звітний період, у якому була складена (або має бути складена) податкова накладна, на яку скаржиться покупець.

Так вимагають робити податківці в листі ДПСУ від 16.01.2013 р. № 721/6/15-3115 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 24, с. 16).

Основна частина додатка 8 включає дві таблиці, схожі за структурою інформації, що наводиться в них, :

перша таблиця заповнюється, якщо продавець товарів/послуг відмовився надати податкову накладну;

друга таблиця — якщо податкова накладна продавцем усе ж видана, але з порушенням порядку її заповнення або порядку її реєстрації в ЄРПН. Останнє порушення може бути тільки для тих податкових накладних, які згідно з п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ підлягають внесенню до зазначеного реєстру і без реєстрації в ньому не дають права покупцю на податковий кредит.

В обох таблицях пропонується вказувати тільки ті податкові накладні, за якими придбавалися товари/послуги з метою їх подальшого використання в межах госпдіяльності для здійснення операцій, які підлягають обкладенню ПДВ за основною ставкою. Це логічно, адже тільки такі податкові накладні дають право на податковий кредит.

Окреме запитання викликає заповнення графи 7 першої таблиці, де потрібно вказати номер і дату документа, що засвідчує факт відмови у видачі податкової накладної. У консультації, розміщеній у розділі 101.23 ЄБПЗ, податківці вимагають у графі 7 наводити реквізити (дату і номер) листа, що свідчить про звернення покупця до постачальника з вимогою надати податкову накладну, та, за наявності, листи з відмовою постачальника її надати.

Зверніть увагу: пункт 201.10 ПКУ, що регулює порядок подання такого додатка, подібних вимог щодо «документального підтвердження відмови у видачі податкової накладної» не містить. Про будь-який спеціальний порядок документообігу між продавцем та покупцем з питань видачі податкової накладної (на зразок подання письмового запиту про видачу та отримання відповіді з відмовою) не йдеться і в Порядку № 1492. Тому, на наш погляд, графа 7 першої таблиці додатка 8 може бути заповнена у тому випадку, коли такі документи в покупця є. Якщо ж їх немає (наприклад, свої вимоги покупець направляв продавцю усно, засобами електронного зв’язку, телефоном тощо), то графа 7 першої таблиці додатка 8 не заповнюється (у ній проставляється прокреслення). Наочний приклад заповнення додатка 8 див. у статті «Складаємо заяву зі скаргою (захищаємо податковий кредит з ПДВ)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 13, с. 16.

Зверніть увагу: додаток 8, заповнений із помилками, не дає право на включення сум ПДВ до складу податкового кредиту. Виправити помилки у додатку 8 платник може виключно до закінчення строку подання декларації з ПДВ, до якої такий додаток складено. Зробити це можна подавши «Звітну нову» декларацію з ПДВ, до якої, зокрема, буде подано «Звітний новий» додаток 8 із виправленими показниками (див. ЄБПЗ у розділі 101.23). Подання додатка 8 разом з уточнюючим розрахунком у зв’язку з виправленням помилок не передбачене.

 

висновки



 
 
  • Додаток 8 є своєрідним замінником податкової накладної як у випадках відмови продавця видати її, так і в разі порушення порядку її заповнення або реєстрації.

  • Податківці вважають, що подати додаток 8 можна тільки до декларації з ПДВ за період, у якому складена (мала бути складена) «оскаржувана» податкова накладна.

  • До додатка 8 обов’язково повинні додаватися копії документів, що підтверджують оплату або передачу товарів/послуг, постачання яких заявляється в додатку 8.