28.04.2014

Щодо розрахунку вартості лікарських засобів з урахуванням ПДВ та надбавок

Лист від 10.04.2014 р. № 3721-08/11000-12

фармацевтам на замітку

Щодо розрахунку вартості лікарських засобів з урахуванням ПДВ та надбавок

Лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 10.04.2014 р. № 3721-08/11000-12

 

Мінекономрозвитку на виконання доручення <…> розглянуло порушене у листі ТОВ <…> питання щодо порядку розрахунку визначення вартості лікарських засобів та виробів медичного призначення з урахуванням податку на додану вартість та існуючих надбавок і повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» затверджено порядок формування цін, щодо яких запроваджено державне регулювання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», установлено, що на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) та обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, визначеного МОЗ, встановлюються граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків оптово-відпускної ціни та диференційовані граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 25 %, виходячи із закупівельної ціни.

Згідно з нормою пункту 194.1.1 статті 194 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) податок на додану вартість становить 20 відсотків, 7 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (у разі здійснення контрольованих операцій — не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу) з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім, зокрема податку на додану вартість) (абзац перший пункту 188.1 Кодексу).

До бази оподаткування включаються вартість товарів/послуг, які постачаються (за виключенням суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю — бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та на енергоносії), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо отримувачем товарів/послуг, поставлених таким платником податку, (абзац третій пункту 188.1 Кодексу).

Виходячи з вищезазначених норм Кодексу, податок на додану вартість 7 відсотків додається до бази оподаткування, яка визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості лікарського засобу, до якої включається гранична торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни.

 

Директор департаменту розвитку реального сектору економіки
 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України
 О. Пендзин

коментар редакції


Розраховуємо ціну на ліки: ціна придбання (без ПДВ) + надбавка + 7 % ПДВ

 

Листом, що коментується, навздогін своїм попереднім роз’ясненням Мінекономрозвитку уточнило один момент. Стосується він ПДВ та цін на лікарські засоби.

Нагадаємо, що після запровадження з 01.04.2014 р. для ліків та медвиробів 7 % ставки ПДВ (детальніше про це читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 28, с. 11 і № 30, с. 19) оптовики, аптекарі та фармацевти потребували певних інструкцій щодо ціноутворення. Адже ціни на ліки регулюються! Їх формують, застосовуючи чітко встановлений граничний розмір оптових та роздрібних надбавок. А всю цю ситуацію з «лікарським» ціноутворенням (що уточнюється в листі) регулюють:

— постанова КМУ від 17.10.2008 р. № 955;

— постанова КМУ від 25.03.2009 р. № 333 (якою також затверджено порядок ціноутворення, де у вигляді формул як для оптовиків, так і для роздрібних аптекарів показано, як розрахувати кінцеву ціну реалізації ліків: до закупівельної ціни додавати суму надбавки).

Тепер до всього цього додався 7%-й ПДВ, причому як при внутрішньоукраїнських постачаннях, так і при імпорті (додатково про «імпортні» перипетії «лікарської» ставки ПДВ читайте на с. 12). Тому і виникло запитання: як нараховувати його з урахуванням установлених надбавок?

Не відкладаючи надовго, Мінекономрозвитку у листі від 10.04.2014 р. № 3721-08/11000-12 (див. замітку в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 32, с. 3) поспішило роз’яснити: для цього необхідно (1) взяти суму договірної (контрактної) вартості лікарського засобу «з урахуванням ПДВ» і після на неї (2) нарахувати граничну торговельну (роздрібну) надбавку.

Якщо такі роз’яснення втілити у приклад, то виходило, що при закупівельній ціні у 107 грн. (у тому числі 7 % ПДВ — 7 грн.) і праві на надбавку в 25 %, роздрібна ціна ліків у аптеці повинна була формуватися таким чином:

107 грн. + 107 грн. х 25 % = 107 грн. + 26,75 грн. = 133,75 грн.

(у тому числі 7 % ПДВ — 8,75 грн.).

Зверніть увагу, сума надбавки при такому розрахунку дорівнювала 26,75 грн. А різниця між ПДВ «на вході» (7 грн.) і «на виході» (8,75 грн.), яку слід було сплатити до бюджету, становила 1,75 грн.

І все би добре, але такі роз’яснення породжували низку інших запитань. Як зазначений підхід, наприклад, втілити при заповненні податкової накладної? Адже до її графи 7 насамперед має потрапити договірна вартість, на яку вже потім слід нарахувати ПДВ. До того ж «цікавою» виходила ситуація із «перехідними» залишками (придбаними до 01.04.2014 р. — ще в період пільги, в яких не було «вхідного» ПДВ). Адже, дотримуючись поради шановного органу, нарахована на їх вартість (після додавання ПДВ) надбавка у результаті також виявилася б завищеною(!).

Тому, враз пригадавши про основи ПДВ-обліку, — що базою оподаткування є договірна вартість (п. 188.1 ПКУ), до якої вже після додається ПДВ (п. 194.1.1 ПКУ), — Мінекономрозвитку висновок свій підкоригувало. Тепер ми всі стали свідками правильних роз’яснень. Вони поміщені наприкінці листа, що коментується.

Отже, остаточний висновок Мінекономрозвитку такий. Оскільки 7 % ПДВ потрібно брати від бази оподаткування, то насамперед необхідно щодо ліків визначити договірну вартість (яку, у свою чергу, обчислити з урахуванням установленої граничної торговельної (роздрібної) надбавки), а вже після на неї нараховувати 7 % ПДВ.

Тоді, узявши дані наведеного вище прикладу, ціна ліків складатиметься таким чином:

(100 грн. + 100 грн. х 25 %) х 1,07 = 125 грн. х 1,07 = 133,75 грн.

(у тому числі 7 % ПДВ — 8,75 грн.).

Дивіться, в цьому випадку торговельна надбавка (як і слід - у розмірі 25 %) дорівнює 25 грн. А різниця між «вхідним» (7 грн.) і «вихідним» (8,75 грн.) ПДВ, що сплачується до бюджету, знову становитиме 1,75 грн.

І хоча результат у цьому випадку з першим прикладом майже збігається (тією самою в цій ситуації виявилася ціна реалізації ліків (133,75 грн.) і сума ПДВ, що «оселився» в ній (8,75 грн.)), відрізняються тільки суми надбавки, обчислені в той та інший спосіб), правильним є саме останній варіант. Адже, дотримуючись його, в податковій накладній вдасться без проблем заповнити графу 7 (відобразивши в ній договірну вартість, що вже увібрала в себе суму надбавки), з якої вже потім нараховувати 7%-й ПДВ. До того ж таким чином вирішене питання «перехідних» залишків: до їх вартості насамперед додають торговельну (роздрібну) надбавку, після чого «накручують» 7 % ПДВ.

До речі, саме про такий порядок розрахун­ку цін реалізації ліків та медвиробів ви від самого початку могли дізнатися з нашої статті «Хто заплатить за кризу? (коментар до «антикризового» закону)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 28, с. 11. Приємно, що офіційний орган нарешті висловився в такому ж дусі. Хай і з другої спроби, проте не полінувавшись простудіювати питання, Мінекономрозвитку все ж розібралося з формуванням цін.

 

Людмила Солошенко