24.02.2014

Зустрічаємо нове Положення про ПДВ-реєстрацію

Стаття

Зустрічаємо нове Положення про ПДВ-реєстрацію

Цей документ в ідеалі мав з’явитися ще до 1 січня. Саме тоді набрала чинності левова частка змін. Але міндоходівці, як це часто трапляється, забарилися, і Положення з’явилося тільки зараз. Не сказати, що це cпричинило якісь гострі проблеми, але без запитань не обійшлося. Одне з найпоширеніших: свідоцтво після ПДВ-реєстрації не видали, а як отримати витяг — невідомо. На щастя, тепер цю та інші подібні проблеми буде вирішено.

Віталій Смердов, податковий експерт

 

Нове Положення № 26 замінить нашого «старого знайомого» — Положення № 1394. Але зверніть увагу: це відбудеться тільки з дати офіційного опублікування цього документа. Цю подію заплановано на 25 лютого в бюлетені «Офіційний вісник України» № 15 (за інформацією, розміщеною на сайті видання: ovu.com.ua).

Тепер пропонуємо розглянути основні новації, які очікують на вас із цієї дати.

Головне «перехідне»

Відразу впадає у вічі, що найважливішу інформацію податківці повідомили на початку документа, точніше наказу, яким його затверджено. Вони зазначили, що:

1) усім, хто став платником ПДВ до набрання чинності Положенням № 26, не потрібно проходити перереєстрацію;

2) усі, в кого ще залишилися ПДВ-свідоцтва та свідоцтва ПДВ-сільгоспспецрежимників, можуть продовжувати їх використовувати* (замість витягу). Але не безстроково, а лише до моменту внесення змін до реєстру платників ПДВ (далі — Реєстр), виникнення змін у даних платника ПДВ або отримання витягу з Реєстру;

3) ПДВ-свідоцтва та свідоцтва ПДВ-сільгоспспецрежимників, а також їх посвідчені копії доведеться здати податківцям при першому зверненні за витягом. Про те, як це зробити, ми ще поговоримо.

* Зверніть увагу: це не означає, що в такому разі вам потрібно відображати номер ПДВ-свідоцтва в податковій накладній та/або декларації з ПДВ. З 1 січня 2014 року робити цього не потрібно. Водночас і помилкою це не є (див. лист Міндоходів від 17.01.2014 р. № 1094/7/99-99-19-04-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 8, с. 7).

У принципі, податківці не здивували. Схожі висновки містилися в листі Міндоходів від 09.01.2014 р. № 150/7/99-99-18-02-01-17 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 10, с. 4). Але все одно добре, що їх зафіксували на рівні нормативного акта. Тим більше, що у згаданому листі прив’язка робилася не до набрання чинності Положенням № 26, а до 01.01.2014 р.

Що нового у ПДВ-реєстрації

Як стати платником ПДВ? Більшість нових норм пов’язана зі змінами в ПКУ, які «запрацювали» з 1 січня. Причому з ними ви вже встигли ознайо­митися (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 95, с. 4). Зокрема, це заміна ПДВ-свідоцтв витягами з Реєстру, право подати заяву за формою № 1-ПДВ в електронній формі або держреєстратору на етапі держреєстрації юрособи чи підприємницької діяльності тощо.

Таким чином, по суті, податківці привели підзаконну нормативну базу у відповідність до ПКУ

Головне ж, про що вам варто пам’ятати: з дати набрання чинності Положенням № 26 (тобто з 25 лютого) заяву за формою № 1-ПДВ (додаток 1 до цього документа) доведеться подавати за формою, затвердженою ним. Якщо подати її за старою формою, то в ПДВ-реєстрації, найімовірніше, відмовлять.

Тепер нагадаємо вам, як виглядає загальний порядок ПДВ-реєстрації з 1 січня 2014 року (після набрання чинності Положенням № 26 він не зміниться).

 

 

Як бачите, це лише найзагальніші випадки. Проте часто ПДВ-реєстрація зачіпає єдиноподатників, у тому числі колишніх і потенційних. Строки подання ПДВ-реєстраційної заяви для подібних випадків не змінилися (п. 3.6 Положення № 26). Ознайомитися з ними ви можете в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 96, с. 24; № 63, с. 13.

Залишився тим самим і строк, протягом якого податківці повинні включити особу до Реєстру: це 5 робочих днів, крім випадків, коли в ПДВ-реєстраційній заяві зазначено бажаний для цього день, і єдиноподаткових ситуацій. Хіба що повідомляти про відмову в ПДВ-реєстрації податківці повинні будуть протягом 5 робочих днів після того, як отримають заяву (п. 3.9 Положення № 26). У минулому на це надавалося 10 робочих днів.

Спрощення ПДВ-перереєстрації. Нові правила ПДВ-перереєстрації викладені набагато лаконічніше (розд. IV Положення № 26). Тепер незалежно від обставин для цього (у тому числі в разі зміни місцезнаходження) вам потрібно подати податківцям за місцем ПДВ-обліку заяву за формою № 1-ПДВ із позначкою «Перереєстрація». Більше вам нічого робити не потрібно. При цьому, як і раніше: після цього і до моменту перереєстрації слід використовувати реквізити попередньої ПДВ-ре­єстрації*.

* Якщо ПДВ-перереєстрація пов’язана зі зміною найменування юрособи (П. І. Б. підприємця) і підпадає під умови п. 4.3 Положення № 26, то при використанні реквізитів попередньої ПДВ-реєстрації доведеться вказувати одночасно нове і старе найменування/П. І. Б. Це стосується і заповнення податкових накладних.

Як отримати витяг/довідку з Реєстру

У вас насамперед може виникнути запитання: що це за витяг/довідка і навіщо вони потрібні? Причому з 1 січня воно, як правило, виникає услід за запитанням: чому після ПДВ-реєстрації мені не видали свідоцтво? ☺

Нагадуємо: витяг — це документ, який з 1 січня 2014 року відіграє роль ПДВ-свідоцтва. З 25 лютого він нарешті обзаведеться затвердженою формою — № 2-ВР (додаток 12 до Положення № 26). Причому зверніть увагу: на відміну від свідоцтва, податківці не видають його «автоматом» після ПДВ-реєстрації. Для цього вам доведеться окремо звернутися до них. Але навіщо це потрібно? Головне, про що вам потрібно пам’ятати: отримувати такий витяг необов’язково. Не мають права вимагати цього і податківці. Важливо, що вони самі підтвердили це у згаданому вище листі Міндоходів від 17.01.2014 р. № 1094/7/99-99-19-04-02-17. Отже, отримувати чи не отримувати такий витяг — виключно ваша справа. Стати ж у пригоді цей документ може, наприклад, дуже обережним платникам — для підтвердження факту ПДВ-реєстрації перед контрагентом*. Тепер розглянемо, як його отримати.

* Водночас підтвердити таку реєстрацію можна даними із сайту податківців (див. за адресою: minrd.gov.ua/reestr) або за допомогою довідки (про це читайте далі).

Для цього вам потрібно подати податківцям за основним місцем обліку запит за формою № 1-ЗВР (додаток 11 до Положення № 26). Пам’ятайте: він подається виключно в паперовій формі (електронна форма не передбачена) особисто платником/уповноваженою особою чи поштою. Вимоги до його заповнення містяться в п. 7.4 Положення № 26.

Якщо запит складено правильно, податківці повинні видати вам витяг — безоплатно і безумовно (особисто або поштою — на ваш вибір). На це в них є 2 робочі дні, наступні за днем отримання запиту. Будь-яких додаткових вимог, окрім зазначених вище, вони висувати не мають права. При цьому зверніть увагу: якщо ви подаєте запит уперше, то вам доведеться повернути податківцям ПДВ-свідоцтво/свідоцтво сільгоспспецрежимника та всі його завірені копії (звісно, якщо ці документи у вас є). Якщо цього не зробити, відмовити у видачі витягу вам в ідеалі не зможуть. Але краще не ризикувати.

Якщо ви подаєте ПДВ-звітність в електронній формі, то, крім витягу, ви можете запитати довідку з Реєстру за формою № 2-ДР (додаток 14 до Положення № 26). Для цього ви повинні направити запит за формою № 1-ЗДР (додаток 13 до Положення № 26). Зробити це ви можете тільки в електронній формі. Довідка видається без­оплатно протягом 5 робочих днів, наступних за днем отримання запиту. Відомості, що містяться в такій довідці, дуже схожі на ті, які включено до витягу. Водночас ці документи не замінюють один одного. Але в такому разі виникає запитання: навіщо вам може знадобитися довідка, якщо ви вже отримали витяг? Річ у тім, що особливого сенсу в ній у подібній ситуації немає. Чекаємо з цього приводу думки податківців.

 

висновки



 
 
  • З 25 лютого для цілей ПДВ-обліку, у тому числі ПДВ-реєстрації, доведеться використовувати форми заяв та інших документів, затверджені Положенням № 26.

  • Нове Положення № 26 не несе якихось кардинальних новацій. Із головними змінами (скасування ПДВ-свідоцтв, право подати ПДВ-реєстраційну заяву в електронній формі тощо) ви вже і так знайомі.

  • З 1 січня на місце ПДВ-свідоцтва прийшов витяг із Реєстру. Щоб його отримати, ви повинні подати податківцям запит за формою № 1-ЗВР.

 

Документи статті

  1. ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

  2. Положення № 26 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Міндоходів від 16.01.2014 р. № 26.

  3. Положення № 1394 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1394.