24.02.2014

Пошта редакції. УКТ ЗЕД: із старого у новий, а податкова накладна при чому?

Відповідь на запитання

УКТ ЗЕД: із старого в новий, а податкова накладна при чому?

Підприємство придбало товар у іноземного постачальника й оприбуткувало його у 2013 році. У поточному році підприємство реалізує імпортний товар на митній території України. Який код має вказувати підприємство у податковій накладній після набрання чинності новою УКТ ЗЕД — старий (зазначений в митній декларації) чи новий? Яким чином це вплине на податковий кредит покупця?

(м. Вінниця)

 

Коротко нагадаємо історію питання. Починаючи з 06.08.2011 р. код УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом податкової накладної при постачаннях підакцизних та імпортних товарів (п.п. «і» п. 201.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI; далі — ПКУ). Детальніше про це ви можете прочитати у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 65, с. 22, № 77, с. 24.

З 01.01.2014 р. набрав чинності Закон України «Про Митний тариф України» від 09.09.2013 р. № 584-VII. Тож із цієї дати попередня кодифікація УКТ ЗЕД, затверджена Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III, втратила свою чинність.

У зв’язку з цим митники нещодавно розробили так звані перехідні таблиці, за якими має визначатися співставність між старою та новою кодифікацією. Затверджено ці таблиці наказом Міндоходів від 22.01.2014 р. № 54.

Питання у нашого читача, напевно, виникає у зв’язку з тим, що на 01.01.2014 р. підприємство має на балансі перехідні залишки, які у минулому році реалізовувалися за старим кодом УКТ ЗЕД. Зрозуміло, тоді у податкових накладних, виписаних на відповідні постачання, зазначався чинний на той час код. А як тепер оформлювати податкові накладні на постачання таких товарів?

На щастя, податкові органи вже давно дали відповідь на це запитання. У листі ДПСУ від 15.02.2012 р. № 4621/7/15-3417-20* вони прямо зазначили, що у податковій накладній вказується код УКТ ЗЕД із митної декларації, якою були оформлені такі товари при їх ввезенні на митну територію України. Не є тут винятком і ситуація, якщо вказаний у вантажній митній декларації код УКТ ЗЕД із тієї чи іншої причини змінився на момент постачання товару. Про це безпосередньо говорять податківці у зазначеному листі.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 39, с. 11.

Зауважимо, що всі податкові накладні, якими оформлюється постачання імпортних товарів, повинні реєструватися в ЄРПН (п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ). Тож надаючи свої роз’яснення, податківці мали б урахувати при роботі свого сервера можливість реєструвати накладні з нечинним кодом УКТ ЗЕД. Тому на практиці проблем із реєстрацією накладних бути не повинно. Якщо ж вони і виникнуть, то виключно з технічних причин, а не тому, що накладну заповнено невірно. У такому разі ви, шановні читачі, вже навчені, як оспорити відмову в реєстрації податкової накладної в ЄРПН. Ми нещодавно ділилися з вами своїм досвідом у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 102, с. 34.

А що ж покупець? Судячи з вищенаведеного роз’яснення, він взагалі не повинен перевіряти, чи продавець вказав у податковій накладній чинний код УКТ ЗЕД. Відповідно, й податкові органи не повинні визнавати таку накладну недійсною і позбавляти покупця податкового кредиту.

Якщо ж справа дійде до суду, то майте на увазі, що служителі Феміди цілком і повністю на боці платників податків. Як приклад можна навести постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 19.11.2013 р. № 826/5770/13-а. У ній суд підтримав позовні вимоги платника податків, зазначивши, що окремі недоліки в заповненні податкової накладної, зокрема, незазначення виду цивільно-правового договору та коду товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України), не впливає на розмір податкового кредиту покупця.

 

Максим Нестеренко, податковий експерт