30.01.2014

Як заповнити податково-прибуткову декларацію IT-суб’єкту

Стаття

Як заповнити податково-прибуткову декларацію IT-суб’єкту

Суб’єкти IT-галузі з 1 січня 2013 року отримали можливість користуватися пільговим режимом оподаткування у вигляді зниженої ставки податку на прибуток. Це чудово! Проте цілком можливо, що, крім «айтішних» видів діяльності, компанія провадить ще й види діяльності, які обкладаються податком на прибуток за повною ставкою. І тут виникає запитання: як правильно відобразити в декларації з податку на прибуток результати пільгової IT-діяльності? Давайте з’ясовувати разом.

Наталя Білова, податковий експерт

 

Суб’єкти індустрії програмної продукції (далі — СІПП) — платники податку на прибуток, які відповідають критеріям, переліченим у п.п. 1.4 п. 15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, мають можливість користуватися пільговими умовами оподаткування.

Суть пільги полягає в істотному зменшенні ставки податку на прибуток порівняно з основною ставкою, установленою для інших платників податків (п. 10 підрозд. 4 і п.п. 1.2 п. 15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Так, тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, з метою оподаткування прибутку від провадження «айтішних» видів економічної діяльності СІПП застосовують ставку в розмірі 5 %.

При цьому вони повинні вести окремий облік доходів та витрат, пов’язаних із провадженням таких видів діяльності, згідно з п.п. 1.3 п. 15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ

І все було б добре, коли б не одна проблема. Як підприємству-СІПП, яке одночасно провадить «айтішну» (пільговану) та іншу (непільговану) діяльність, відобразити в декларації з податку на прибуток доходи та витрати, що належать до діяльності в ІТ-сфері, окремо від інших доходів та витрат?

Нагадаємо, що інші пільговики, які провадять звільнені види діяльності (ст. 154, 156, 157, 158 і пп. 15 — 19 підрозд. IV розд. XX ПКУ), із цією метою заповнюють додаток ПЗ. Але в IT-пільговиків так не вийде. Вони безпосередньо скористатися цим додатком не можуть, оскільки їх прибуток від пільгованих видів діяльності не повністю звільнений від оподаткування, а оподатковується, але тільки за зниженою ставкою.

Окремо відобразити результати IТ-діяльності в податково-прибутковій декларації СІПП міг би, якби в ній для цього були передбачені додаткові рядки або спеціальний додаток на кшталт додатка ПЗ або додатка ТП.

Ми сподівалися (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 45, с. 6), що цей момент буде враховано при розробці нової форми податково-прибуткової декларації та в ній з’являться бракуючі ланки. Проте Міндоходів не стало себе особ­ливо обтяжувати. Запропонована ним нова форма декларації в цьому плані не відрізняється від старої (затвердженої наказом № 1213) — вона не містить додаткових рядків або спеціального додатка для відображення результату від IT-діяльності.

Як же діяти ІТ-платнику при складанні декларації? Невже він повинен самостійно доповнити її окремим рядком, щоб вказати об’єкт оподаткування від «айтішних» видів діяльності? Після чого застосувати до такого об’єкта ставку податку на прибуток 5 %, приплюсувати отриманий результат до суми податку на прибуток за іншими видами діяльності, які оподатковуються за повною ставкою, та записати обчислену суму до «загального» рядка 11. Можливо. Хоча ймовірнішим тут є інший варіант.

Міндоходівці в полі 9 заголовної частини декларації ввели новий рядок, в якому IT-пільговики проставлятимуть відповідну позначку

Називається цей рядок «Податкова декларація платника податку — суб’єкта індустрії програмної продукції щодо діяльності, прибуток від якої оподатковується за ставкою 5 відсотків».

Така новація дозволяє припустити, що СІПП, який одночасно провадить пільговану IT-діяльність і діяльність, що обкладається податком на прибуток за повною ставкою, повинен скласти дві (!) декларації — окремо за пільгованою і окремо за непільгованою діяльністю. У цій ситуації це був би ідеальний вихід. Згодні?

Розраховуємо, що так само вважають і контролери. Проте дочекаємося їх офіційних роз’яснень. Упевнені, вони не змусять на себе довго очікувати.