06.03.2014

ПДВ. Обов’язкова ПДВ-реєстрація для колишньго єдиноподатника

Відповідь на запитання

Обов’язкова ПДВ-реєстрація для колишньго єдиноподатника

Платник єдиного податку другої групи переходить на загальну систему. У необхідні для нього 1000000 грн. річного обороту він вписався, тому робить це добровільно. При цьому єдиноподатник перевищив обсяг оподатковуваних операцій (300000 грн.). Чи потрапляє такий єдиноподатник під правило обов’язкової ПДВ-реєстрації?

(м. Вінниця)

 

Нагадаємо спочатку правило обов’язкової ПДВ-реєстрації. Особа зобов’язана зареєструватися платником ПДВ у разі, якщо загальна сума від здійснення оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів/послуг протягом останніх 12 місяців перевищує 300000 грн. (п. 181.1 ПКУ).

Далі зауважимо, що особою для цілей розд. V ПКУ вважається фізична особа, яка є (п.п. 14.1.139 ПКУ):

— або загальносистемником;

— або платником єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату ПДВ (3 % для групи 3 або 5 % для групи 5);

— або платником єдиного податку за ставкою, що передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку (5 % для групи 3 або 7 % для групи 5), та добровільно переходить у встановленому порядку на сплату єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату ПДВ (3 % для групи 3 або 5 % для групи 5).

Коли єдиноподатник стає загальносистемником, йому потрібно на загальних підставах враховувати всі вимоги щодо ПДВ-реєстрації. На це прямо вказує п. 183.4 ПКУ, а також п.п. 3.6.1 Положення № 1394 і п.п. 1 п. 3.6 Порядку № 26. Тобто єдиноподатники-безПДВшники, які переходять на загальну сис­тему, обов’язково реєструються платниками ПДВ, якщо вони відповідають вимогам п. 181.1 ПКУ.

Строк обов’язкової ПДВ-реєстрації (за який слід подати форму № 1-ПДВ) для колишніх єдиноподатників-безПДВшників — не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему. Більш детально із «реєстраційними» питаннями переходу зі спрощеної системи на загальну і навпаки ви можете ознайомитися у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 63, с. 13.

Тож колишній єдиноподатник-безПДВшник обов’язково повинен реєструватися платником ПДВ при досягненні обсягу оподатковуваних операцій у 300000 грн.

Користуючись нагодою, нагадаємо: добровільно відмовитися від спрощеної системи єдиноподатники можуть з першого числа кварталу, наступного за кварталом, у якому подано заяву про відмову від спрощеної системи (п.п. 298.2.2 ПКУ). Отже, заяву на ПДВ-реєстрацію слід подати впродовж перших десяти днів кварталу, за підсумками якого підприємець став загальносистемником.

 

Максим Нестеренко, податковий експерт