06.03.2014

ПДВ. Якщо помилково завищили суму бюджетного відшкодування (неправильно розрахували оплачену частину)

Відповідь на запитання

Якщо помилково завищили суму бюджетного відшкодування (неправильно розрахували оплачену частину)

У декларації з ПДВ за грудень 2013 року ми помилково завищили суму бюджетного відшкодування (рядок 23). Заявили його в розмірі більшому, ніж потрібно. Через недогляд уключили до сплаченої частини ПДВ, який насправді не було сплачено постачальникам. Хоча суму податкових зобов’язань і податкового кредиту загалом задекларували правильно. Неточність виявили податківці під час камеральної перевірки і виключили з бюджетного відшкодування неоплачену суму. Чи можна знову включити таку суму до декларації, щоб потім заявити до відшкодування в разі оплати?

(м. Житомир)

 

У цьому випадку, декларуючи відшкодування, підприємство припустилося помилки: неправильно розподілило від’ємне значення між рядками 23 і 24 декларації (завищивши сплачену частину — показник рядка 23). І це одразу ж під час перевірки виявили податківці. Виявивши невідповідність у сплаченій частині, контролюючі органи надіслали платнику податкове повідомлення-рішення за формою «В3» (згідно з додатком 7 до Порядку № 1236)*. І тут у діях перевіряючих усе правильно. Адже в податківців із цього приводу своє «ЦВ»: у разі виявлення факту завищення заявленого бюджетного відшкодування (у тому числі через недотримання вимог п. 200.4 ПКУ в частині наявності фактичної оплати) у наданні такого бюджетного відшкодування (частково або в повній сумі) відмовляти, оскільки право на відшкодування в неоплаченій частині у платника податків відсутнє. А діяти так контролерам наказує п. 7.4 Регламенту № 522**. І далі його п.п. 7.5.3 прямо вимагає надіслати в цьому випадку платнику податкове повідомлення про відмову в наданні бюджетного відшкодування за формою «В3».

* Порядок направлення органами державної податкової служби податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну України від 28.11.2012 р. № 1236.

** Регламент опрацювання податкових декларацій з податку на додану вартість, за якими задекларовано від’ємне значення та/або бюджетне відшкодування податку на додану вартість, затверджений наказом ДПСУ від 19.06.2012 р. № 522 (текст див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 38, с. 5).

Зрозуміло, що неоплачену частину платнику податків не відшкодують. Адже вимоги з п. 200.4 ПКУ не дотримуються. Але сума, що «вийшла» з відшкодування, не повинна зникнути. Оскільки для платника податків це його законний (!) податковий кредит, який він просто помилково визнав сплаченим (тоді як у решті груднева ПДВ-декларація була правильною і сума податкових зобов’язань із податковим кредитом була зазначена в ній правильно).

Тому такий неоплачений податковий кредит (виключений із відшкодування повідомленням «В3») повинен знову «повернутися» до декларації. А допоможе йому в цьому окремий рядок 21.3.

Призначення рядка 21.3 в тому, щоб урахувати розбіжності у від’ємному значенні, виявлені за результатами камеральної або документальної перевірок, проведених податковим органом

Цей рядок і відновить рівновагу. Тому неоплачену частину (яку податківці виключили з відшкодування) платнику податків зі знаком «+» потрібно включити до рядка 21.3 декларації. Тоді надалі після оплати вона вже зможе брати участь у роз­рахунку відшкодування на загальних підставах.

Розглянуту ситуацію можна зобразити за допомогою схеми на с. 8 (прийняте у схемі скорочення: БВ — бюджетне відшкодування).

 

 

Зауважимо, що з можливістю включення такої суми до рядка 21.3 декларації згодні й податківці. У своїй консультації вони зазначали: якщо під час перевірки виявлена відсутність права на отримання бюджетного відшкодування і складене податкове повідомлення-рішення за формою «В3», то на суму ПДВ, у відшкодуванні якої відмовлено, збільшується сума від’ємного значення шляхом її відображення зі знаком «+» у рядку 21.3 декларації з ПДВ періоду отримання повідомлення (див. підкатегорію 101.19.01 БЗ). І хоча строк дії цієї консультації «до 08.01.2013 р.», думка податківців із цього приводу навряд чи зміниться. Отже, перешкод з боку податківців для її відновлення, вважаємо, бути не повинно. Ну, а надалі після оплати в цієї суми є вже всі шанси потрапити під відшкодування.

 

Людмила Солошенко, податковий експерт