06.03.2014

Єдиний податок. Роздрібна торгівля в ЄП групи 2: чи є право на супутні послуги?

Відповідь на запитання

Роздрібна торгівля в ЄП групи 2: чи є право на супутні послуги?

Підприємець — єдиноподатник групи 2 провадить діяльність із роздрібної торгівлі меблями (цей вид діяльності зафіксовано в Реєстрі платників єдиного податку). Продані меблі доставляються і заносяться покупцям у квартиру. За доставку меблів підприємець плату не бере, а от занесення меблів є платним і виділяється в документі як допоміжна послуга. Чи не розцінять податківці дохід, отриманий за занесення меблів у квартиру, як дохід від діяльності, не зазначеної в Реєстрі платників єдиного податку?

(м. Полтава)

 

Побоювання підприємця — єдиноподатника групи 2 не даремні. Для нього відповідність видам діяльності, зазначеним у Реєстрі платників єдиного податку (далі — Реєстр), визначає не лише ставку податку, за якою оподатковуватимуться доходи від продажу, але й власне право працювати на єдиному податку.

Про що ми говоримо? Види діяльності, доходи від яких обкладаються єдиним податком за фіксованою ставкою (в єдиноподатників групи 2 — не більше 20 % від мінімальної зарплати на місяць, установленої законодавством на 1 січня поточного року), у фізосіб — єдиноподатників групи 2 вносяться до Реєстру (п.п. 4 п. 299.7 ПКУ). Підприємець їх обирає згідно з КВЕД ДК 009:2010.

Отримавши доходи від видів діяльності, які не заявлені в Реєстрі, підприємець-єдиноподатник групи 2 повинен буде:

— обкласти їх єдиним податком за ставкою 15 % (ч. 4 п. 293.4 ПКУ);

— з першого числа місяця, наступного за податковим періодом, перейти на загальну систему оподаткування (п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Як бачимо, перспектива нерадісна, тож проаналізуємо ситуацію.

У цьому випадку підприємець займається роздрібною торгівлею. У КВЕД ДК 009:2010 такий вид діяльності відповідає коду 47 «Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами» (точніше коду 47.59 «Роздрібна торгівля меблями, освітлювальним приладдям та іншими товарами для дому в спеціалізованих магазинах»).

Але, продаючи в роздріб меблі, підприємець додатково надає послугу із занесення меблів у квартиру, виділяючи її вартість окремим рядком у накладній. А маючи в Реєстрі тільки такий вид діяльності, як роздрібна торгівля (коди 47, 47.59), надавати будь-які послуги, у тому числі й із занесення проданих меблів у квартиру покупців, працюючи у групі 2, не можна. Податківці розцінять їх як ще один вид діяльності. А чим загрожує його відсутність в Реєстрі, ви вже знаєте.

Утім, тут можна обіграти ситуацію. На нашу думку, найбільш простим рішенням буде включати вартість занесення до продажної вартості меблів і зазначати в накладній тільки її. А от що стосується окремо виділених у накладній послуг із занесення, то тут можна спробувати відстояти їх надання як складову виду діяльності «роздрібна торгівля».

Річ у тім, що згідно з Методологічними основами та поясненнями до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затвердженими наказом Держкомстату України від 23.12.2011 р. № 396, до сфери торгівлі (секція G «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів») належить торгівля будь-якими видами товару і надання допоміжних послуг, пов’язаних із торгівлею товару. До них можна віднести, у тому числі, і доставку та встановлення товару.

Тому, якщо вже так вийшло, що в документах виділена вартість занесення, можна стверджувати, що ці послуги охоплюються роздрібною торгівлею.

Проте є побоювання, що цей аргумент може бути й не сприйнятий перевіряючими.

 

Наталія Дзюба, податковий експерт