10.03.2014

Бухгалтерський калейдоскоп. П’ята графа, або Оформлення ПН у разі часткової передоплати/надання послуг

Стаття

податкова накладна

П’ята графа, або Оформлення ПН у разі часткової передоплати/надання послуг

Як відомо, чим більш незначна на вигляд зміна вноситься до нормативки, тим значнішими бувають її наслідки.

На щастя, якщо говорити про найсвіжіші зміни порядку заповнення граф 5 і 6 податкової накладної, то тут, на наш погляд, усе набагато краще.

Олександр Голенко, шеф-редактор

 

Нашого брата бухгалтера давно привчили до того, що допоки нормативка не змінюється — всі спричинені її поганою якістю проблеми потрохи «розсмоктуються». Зате кожна нова зміна одразу ж викликає запитання: кому дякувати? Чи впроваджена та чи інша новація, як кажуть, у тверезому розумі та твердій пам’яті, чи сталася тривіальна друкарська помилка?.. Не маємо на меті ані нервувати вас, ані дратувати «їхніми» поганими прикладами, а одразу перейдемо до справи.

Давайте звернемося до двох однойменних документів — Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 14.01.2014 р. № 10 (далі — Порядок № 10)*, що набрав чинності з 1 березня поточного року, та до його попередника, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379 (далі — Порядок № 1379). Конкретніше — розглянемо, як ці документи рекомендують заповнювати графи 5 і 6 податкової накладної (далі — ПН).

* Детально про нього ви вже могли прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 14, с. 21.

Насамперед подивимося на заголовки згаданих граф ПН.

 

Було у старій («мінфінівській») формі ПН

Стало в новій («міндоходівській») формі ПН

графа 5: «Одиниця виміру товару»

графа 5: «Одиниця виміру товару/послуги»

графа 6: «Кількість (об’єм, обсяг)»

графа 6: «Кількість (об’єм, обсяг)»

 

Також порівняємо відповідні приписи щодо заповнення цих граф ПН (зауважимо, до речі: саме через те, що автори обох документів поскупилися на подробиці, нам і доводиться з цим розбиратися).

Для більшої наочності наведемо це у таблиці:

 

Було в Порядку № 1379

Стало в Порядку № 10

«До розділу I податкової накладної вносяться дані в розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:»

п. 12.4: «у графу 5 — одиниця виміру товарів/послуг — грн., шт., кг, м, см, м куб., см куб., л тощо;»

п.п. 4 п. 14: «до графи 5 — одиниця виміру товарів/послуг — грн., шт., кг, м, см, м куб., см куб., л, послуга тощо;»

п. 12.5: «у графу 6 — кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг. У разі якщо послуги не мають таких показників, а вимірюються лише у вартісному вираженні, у графі 6 указується: «послуга/проценти тощо»;

п.п. 5 п. 14: «до графи 6 — кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг».

 

Помітили, що в п.п. 4 п. 14 Порядку № 10 після переліку одиниць виміру перед слівцем «тощо», яке замикає за формою та «відкриває» за змістом цей перелік, — на відміну від його попередника п. 12.4 Порядку № 1379 — додалося слово «послуга»?

Помітили, що в п.п. 5 п. 14 Порядку № 10 — на відміну від його попередника п. 12.5 Порядку № 1379 навпаки — зник цілий абзац?

Звісно ж, не пройшла повз вашу увагу і зміна у заголовку графи 5 (якій, власне, і присвячена ця стаття) нової форми ПН. Так, у ній теж додалося слово «послуга».

Погодьтеся, що очевидний взаємозв’язок цих змін змушує нас відмовитися від версії про їх «ненавмисний» характер. А отже, нам доведеться разом розібратися і відповісти на запитання: навіщо?

Для цього дуже конспективно нагадаємо про ті особливості заповнення граф 5 і 6 ПН, які є важливими саме в обговорюваному «послуговому» контексті.

Отже, якщо послуга, яка постачається, згідно з умовами договору підлягає вимірюванню в кількісному вираженні (а не тільки у вартісному), то згадані графи ПН заповнюються у звичайному порядку: у графі 5 ПН зазначається одиниця виміру такої послуги, а у графі 6 ПН — відповідно, поставлена кількість цієї послуги.

Зовсім трішки забігаючи наперед, зауважимо: якщо така (вимірювана в кількісному вираженні) послуга оформляється в ПН «частково» — зрозуміло, що тут найчастіше може йтися про передоплату, — то формально виходить, що передоплачується (й оформляється цією ПН) просто відповідна, так би мовити, кількісна частина послуги. Наприклад, якщо за договором оренди на 100 кв. м передоплачується, скажімо, 40 % установленої договором суми орендної плати, то в ПН це виглядатиме як передоплата за 40 кв. м. Тобто у графі 5 ПН буде зазначено «м кв.», а у графі 6 ПН — «40». Зауважимо, до речі, що в такій конкретній ситуації й на не передоплачену, але фактично надану частину послуги в останній день календарного місяця аналогічним чином складається відповідна ПН — на 60 % послуги.

Навпаки, якщо послуга, яка постачається, згідно з умовами договору має тільки вартісний вимір — скажімо, має місце оренда верстата, — то «часткова» ситуація можлива, вочевидь, тільки у зв’язку з частковою передоплатою, і тоді згадані графи ПН заповнюються в особливому порядку (точніше, «порядках», оскільки здавна були відомі два варіанти заповнення цих граф ПН).

Розглянемо ці варіанти на прикладі, коли згідно з умовами договору встановлена орендна плата в сумі 1200 грн. (ПДВ — 200 грн.) і передоплачується 40 % цієї суми.

Перший варіант застосовувався бухгалтерами набагато частіше. Мабуть, позаяк саме його ми всі давно чули від податківців (див. відповідну консультацію з БЗ у підкатегорії 101.19, яка наразі залишається чинною, попри скасування Порядку № 1379). У цьому варіанті: у графі 5 ПН зазначають «грн.», у графі 6 ПН — відповідно, «послуга/40 %» або «послуга/0,4», у графі 7 ПН — повну вартість послуги, а у графі 8 ПН: добуток відсотка або частки з гр. 6 і гр. 7.

Другий варіант загалом теж не суперечив Порядку № 1379, але на практиці він застосовувався рідше. У цьому варіанті (для тих же умов) у графі 5 ПН слід зазначити «послуга», у графі 6 ПН — відповідно, «40 %» або «0,4», у графі 7 ПН — повну вартість послуги, а у графі 8 ПН — добуток гр. 6 та гр. 7. Узагалі-то, цей варіант ґрунтувався на твердженні, що слово «тощо» наприкінці переліку, наведеного в п. 12.4 Порядку № 1379, робить цей перелік відкритим, а отже, невиключним, тобто не забороняється писати у графі 5 ПН серед іншого і слово «послуга».

Давайте подивимося, як ці варіанти заповнення ПН (уже для нинішньої її форми) виглядають на ділі:

— перший варіант

 

Одиниця виміру товару/послуги

Кількість (об'єм, обсяг)

Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

основна ставка

5

6

7

8

грн.

послуга/40 %

1000

400

 

— другий варіант

 

Одиниця виміру товару/послуги

Кількість (об'єм, обсяг)

Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

основна ставка

5

6

7

8

послуга

40 %

1000

400

 

Без зайвих міркувань залишається визнати, що в нові формулювання Порядку № 10 чітко укладається саме другий варіант оформлення ПН.

Та все ж… Якщо бути послідовними, то, спираючись на все те ж «тощо» в кінці — але вже в п.п. 5 п. 14 Порядку № 10, — можна доводити, що тепер перший варіант із відомих теж «не суперечить» Порядку № 10! Судіть самі: в останньому немає заборони писати у графі 6 ПН, у тому числі й слова «послуга/40 %» або «послуга/0,4» (і при цьому у графі 5 ПН писати «грн.»).

Як, власне, і раніше☺. І це нас, звісно ж, радує.

 

висновки



 
 
  • Зміни у приписах, що регулюють порядок заповнення граф 5 і 6 ПН, стосуються тільки ситуації, коли ПН оформляється на постачання послуг, для яких у договорі є лише вартісний вимір, і при цьому здійснена їх часткова передоплата.

  • Обидва відомі варіанти заповнення зазначених граф ПН, що не суперечили колишньому Порядку № 1379, аналогічно не суперечать і новому Порядку № 10.